2 évnél régebbi cikk

Különleges túrán fedeztük fel a Palotavárosi tavak természeti kincseit
·Kultkirándulás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Különleges túrán fedeztük fel a Palotavárosi tavak természeti kincseit
·Kultkirándulás·Utolsó frissítés: undefined

A magyar királyi család életútjával és a Palotavárosi tavak kialakulásának történetével ismerkedhettek meg az első túra résztvevői a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület szervezésében. Legközelebb július 17-én, szombaton délután várja az érdeklődőket Tóth Eszter túravezető.

Izgalmas kirándulásokra hív a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. Szerdán délelőtt a résztvevők bepillantást nyerhettek a Palotavárosi tavak történelmébe.

A székesfehérvári Palotavárosi tavak a Gaja-patak mentén, a Varga csatorna mellett, Székesfehérvár nyugati oldalán, a palotavárosi városrészben terülnek el. A városi viszonylatban nagy kiterjedésű, fás, füves terület levegője tiszta, és a városi zaj, nyüzsgés alig jut el ide.

Az 1980-as években folyó nagy lakótelepi építkezések során az építkezéshez szükséges földet innen termelték ki. Az így keletkezett gödrök megteltek vízzel, és ezek helyén két kis tavat hoztak létre.

A víz mélysége változó, némelyik része eléri a 6 méter mélységet is, de átlagos mélysége 2,5 méter. A tavakat jelenleg horgásztóként használják. Halállománya változatos: ponty, amur, süllő, csuka, kárász, keszeg halfajtákat telepítettek be.

A tavak mellett található a Királyok Parkja, ahol a Székesfehérváron eltemetett királyok fából faragott, életnagyságú szobrai találhatóak, melyeket egy székesfehérvári fafaragó csoport alkotott.

Szombaton is lesz egy hasonló séta azok számára, akik esetleg lemaradtak a mostani túráról. A Gyöngyvirág Egyesület 14 órakor várja mindazokat, akik - egy rövid időre ugyan, de - szeretnének kiszakadni a megszokott mindennapokból, és tennének egy sétát a Palotavárosi tavaknál. A találkozás a Királyok parkjánál lesz.

"Olyan érdeklődők is vannak, akik nem a természetbarát egyesületnek a tagjai, illetve semmiféle természetjáró egyesülethez nem tartoznak. Általában 20-22-en szoktak egy-egy ilyen terepbejáráson részt venni - ez a létszám pontosan elég ahhoz, hogy élvezhető legyen ez a program" - jegyezte meg Sajtosné Baráth Klára szervező.

Majd elmondta, egyesületük a város ölelésében lévő látványosságokat igyekszik bemutatni. Az Aszalvölgyben már körbevezették az érdeklődőket, és volt már városnéző séta is, azonban a Sóstó körbejárása még a tervek között szerepel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek