2 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon?
·Egészségnapozás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Mit tegyünk, ha leégtünk a napon?
·Egészségnapozás·Utolsó frissítés: undefined

Vöröslő bőr, hólyagok – ezek a legjellemzőbb tünetei a túlzásba vitt napozásnak. Bár tisztában vagyunk vele, hogy miyen káros sokáig a napon a tartózkodni, még mindig nem teszünk ellene eleget.

A túlzásba vitt napozás

A fényvédő krémek nemcsak akkor nyújtanak segítséget, ha fürdőruhára vetkőzünk, hanem akkor is, ha nyári ruhában tartózkodunk a szabadban. Azokat a testrészeinket ugyanis, amelyeket a ruha nem takar, ugyanúgy éri a káros UV-sugárzás, vagyis nem csak a standon lehet leégni!

A szakemberek nem a naptól való tartózkodást, hanem a fokozatosság elvét vallják. Különösen annak kell figyelnie a bőrére, aki idén még nem napfürdőzött. Sajnos az esetek többségében csak a napozást követő este vagy másnap eszmélnek rá az emberek, hogy túlzásba estek.

Hogyan napozzunk, hogy ne égjünk le?

Nem javasolt a napozás előtti szoláriumozás, mert ez álbiztonságot nyújt: a gép fénye nem hasonlítható össze a napfénnyel. Inkább töltsünk kevesebb időt a napon délelőtt tizenegyig, majd délután négy óra után, ezekben az időszakokban ugyanis gyengébb a sugárzás: a leégésért felelős UV-B sugarak dél körül a legerősebbek.

Ne feledkezzünk el a fényvédő krémekről, illetve a fejfedőkről sem! Minél világosabb a bőrünk, annál lassabban kell növelni a napozással töltött időt. A bőrtípusunknak megfelelő krémet használjunk, pici gyermekeknél a 40-es, 50-es faktorszámút ajánlják a bőrgyógyászok, több alkalommal is egy nap. Emellett figyelni kell a sapka és a fehér színű, könnyű ruha viselésére, a kicsik bőre ugyanis nagyon érzékeny, még alacsony a védekező képességük.

A homok és a beton növeli az UV-sugarak hatását, de a víz is visszaveri a napfényt, ezért fokozott figyelem szükséges ilyen környezetben! A nap visszavert fénye az ernyő alatt is égethet. Sportolásnál pedig arra figyeljünk, hogy az izzadással lekerül a fényvédő krém a testünkről, gyakrabban kell azt pótolni!

Ha már megtörtént a baj: a napégés kezelése

A komolyabb bőrsérülés, például a hólyagos leégés orvosi felügyeletet igényel, nem szabad otthoni szerekkel ápolgatni, takargatni. Súlyos leégés esetén az orvos gyulladáscsökkentő krémet ír fel. A legsúlyosabb esetről van szó, ha a leégéshez napszúrás is társul, amely fejfájást, szédülést, hányást eredményezhet.

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A leégés jellemző módon néhány napon belül önmagától is meggyógyul, de bizonyos házi praktikák is jótékony hatásúak lehetnek. Hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények is.

A nem szteroid gyulladásgátlók csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot, ami különösen jótékony hatású a tünetek kezdetekor. A vényköteles nem szteroid gyulladásgátlók erősebb hatásúak, mint a vény nélkül kaphatók. Minden nem szteroid gyulladásgátló irritálhatja a gyomrot és a beleket.

A corticosteroid tartalmú gyógyszerek, például a prednison felgyorsítja a bőr gyógyulását és csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot. Ezeket nem túl gyakran írják fel, mert a gyógyszer csak 24-48 órán keresztül hat a napégést követően. A corticosteroid gyógyszerek alkalmazását nem javasolják súlyos égések esetén, mert fokozza az elfertőződés kockázatát.

Melyik bőrtípusra milyen faktorszámmal védekezzünk?

  1. bőrtípus: vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek – minimum 40-es fényvédő faktor
  2. bőrtípus: először leég, majd lebarnul – 20-as fényvédő faktor
  3. bőrtípus: jól barnuló – 10-es fényvédő faktor
  4. bőrtípus: szinte sohasem ég le – 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszám
  5. bőrtípus: az észak-afrikai, ázsiai és a mediterrán térségek lakói – 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszám
  6. bőrtípus: fekete bőrűek – 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszám
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek