4 évnél régebbi cikk

Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes

Alacsony szénhidrát és magas zsírbevitel - ez a ketogén diéta lényege, mely több energiát, minőségibb alvást, kiváló állóképességet és zsírtalanabb testet ígér mindenkinek.

A ketogén diéta lényege az, hogy a táplálékbevitel során a makro tápanyagok arányával, a kalória csökkentésével, esetleges böjtel vagy időben korlátozott étkezéssel a szervezet dominánsan már nem a glükózból nyer energiát - ATP - hanem a zsírsavakból, ketontestekből. Ennek hatására jön létre a ketózis nevű állapot, ami nem keverendő össze a ketoacidózis nevű állapottal, amely életveszélyes.” – tudtam meg Lakatos Pétertől

A Precision Nutrition amerikai táplálkozási szakértői végzettséggel (is) rendelkező sportember / edző kifejtette, hogy sokszor ketogénnak neveznek a hozzá nem értők olyan élelmiszereket is, amelyek nem sorolhatók ebbe a kategóriába.

Csak azért még nem keto valami, mert annak nevezzük arra gondolva, hogy a kevés szénhidrát egyben ketózist is jelent!”

– hangsúlyozta – „Nyilván alacsony szénhidrát bevitele mellett a ketontestek mennyisége növekszik, de gyakran nem éri el azt a szintet, amely ketózisnak nevezhető. Sokan az alacsony szénhidrát mellett nagy mennyiségű fehérjét visznek be, nem tudván, hogy a szervezet egy glükoneogenézis nevű folyamat során fehérjéből is képes glükózt előállítani, ezzel megint megakadályozva a ketogén diéta alapját képező ketózis kialakulását. A ketózis persze mérhető is, nem elvont fogalom. Vérből, leheletből, vizeletből pontosan kimutatható, és ez a sorrend egyben a pontossági sorrendje is az ellenőrzésnek.”

A ketogén diéta esetében egyébként nem egyszerűen arról van szó, hogy a cél az, hogy ketontest termelődjön. A fő kérdés az, hogy mennyi?

Egyes edzések után simán kerülhet az alany ketózisba - post exercise ketosis -, de miután a többség ilyenkor leginkább fehérjét és szénhidrátot pótol, ezért ilyenkor rövidtávú a hatás.

Az enyhe táplálkozási ketózis valahol 0.5 mmol/l felett kezdődik, és 3 mmol/l-ig tart - itt már korántsem enyhe a mérték. E szint felett kezdődik a terápiás szint, amit egyes betegségek - lásd epilepszia - alkalmaznak, és nagyjából 5 mmol/l-ig tart. Vagyis: ha olyan terméket vásárolunk, amely csomagolására az van írva, hogy „keto”, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az elfogyasztásával valóban ketózisba kerülünk.

A szakértőtől megtudtam, hogy elképesztő mennyiségű kutatás jelenik meg e témakörben. Péter idén decemberben vendégül is látja a világ vezető kutatóját, Dr. Dominic D’Agostino-t, akit azért hívott meg, hogy tudását megossza a hazai sportolókkal / edzőkkel / érdeklődőkkel. Az amerikai professzor és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja hosszú évek óta. Mint bebizonyította tudós-társaival: az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelt előtérbe helyező diéta a rákkezelésnek is az egyik fontos alap-pillére lehet! Jelenleg a ketogén diétát használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, és világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó elemének számít. (Többek között Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója is ezt alkalmazza: kalóriabevitelének 50-60%-a zsírból származik.)

Az így táplálkozó sportolók mind arról számolnak be, hogy jobb lett a közérzetük, az energia-szintjük pedig nőtt.

Állóképességi atléták esetén a teljesítmény növekedése igencsak meggyőző. – Péter tíz évvel ezelőtt kezdte el tanulmányozni a ketogén diétát, s 6-7 éve rendszeresen tart is ketogén diétás blokkokat minden évben. Vagyis ciklikus módon követi a diétát. Személyes tapasztalata szerint e diéta több energiát, jobb alvást és kiváló állóképességet jelent.

A sportolói beszámolók mellett meg kell jegyezni, hogy a ketogén diéta egészségügyi, terápiás hatása is elképesztő: gyógyító ereje kiemelkedő egy sor speciális ráktípus esetén, gyógyszeresen nem kezelhető epilepsziásoknál, kettes típusú cukorbetegeknél alkalmazva. A pozitív hatásokról évek óta sorra jelennek meg olyan kutatások, melyek alátámasztják a személyes tapasztalatokat, s a tényt, hogy így növelhető a konvencionális kezelések hatásfoka. 

Ezek után már bizonyára mindenki kíváncsi arra, hogy hogyan is működik ez a diéta? A „titok” teljesen logikus:

A fokozatosan kiürülő glikogén raktárak helyett a szervezet alternatív energiaforrás után néz, ami az étkezéssel bevitt és a testünkön felhalmozott zsírt jelenti.

Ez a zsír jó pár napra, hétre elegendő tartalékot jelent többségünk esetén, és amely hatására a tartalékokat képező zsírt a szervezet mobilizálja, és ketontestek formájában képes energiát termelni belőlük a mitokondriumokban. A szervezet ettől a magas cukorfogyasztás miatt ez ellen kezdetben tiltakozik, de hamar megtalálja a módját és onnan már egyszerűen működik a folyamat.

„A diéta alapvetően szakember felügyeletét igényli.

– hívta fel a figyelmet Lakatos Péter – „Ha valaki bele akar fogni, akkor mindenképpen javaslom a megelőző laborvizsgálatokat, szakember bevonását és a folyamatos felügyeletet, mérést. Súlyosabb krónikus betegségek esetén pedig mindenképpen ajánlom a folyamatos kontrollt. Hihetetlen, de észszerű ketogén diéta mellett számtalan esetben sikerült még a közepesen súlyos kettes típusú diabétesz visszafordítása is. Szakember felügyelet mellett mindenki élvezheti a ketogén diéta jótékony hatását. Nyilván a diabétesz, a zsír emésztésével kapcsolatos betegségek különösen körültekintő figyelmet igényelnek.”

Hozzátette, hogy ha makrotápanyag arányokról beszélünk, a terápiás ketogén diéta 75 százalékban zsírt, 20 százalékban fehérjét és 5 százalékban szénhidrátot tartalmaz. Ez pont az ellentéte mindannak, amit az elmúlt 50 évben ebben a témakörben tanultunk, igaz? – Ezért nem voltak eredményesek a „korábbi” diéták.

Megjegyezendő továbbá, hogy a rendkívül alacsony szénhidrátbevitel nem mindenkinek hatékony! Robbanékonysági atlétáknál például nagyon fontos a kellő körültekintés, és például nagyon sok hölgy számolt be arról, hogy csökkentett szénhidrát-bevitel esetén hypothyroidizmushoz hasonló tüneteket észlelt.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy minden diéta életmódváltást jelent – így nyilvánvalóan ez is.

A ketogén diétában a cukros ételek és italok helyett egészséges zsírokban gazdag húsok és növények, dióélék kerülnek az asztalra - kiegészítve meglehetősen sok leveles zöldséggel.

Aki megszokta a modern élelmiszeripar ízben turbózott készítményeinek ízvilágát, az minden bizonnyal eleinte szenvedni fog.

És itt felmerül a kérdés, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezet áttérjen a keto-adaptáció állapotába, vagyis abba a fázisba, amikor már alkalmazkodik ehhez a táplálkozási módhoz? Természetesen ez teljesen egyéni. Aki éveken át rengeteg toxint halmozott fel a zsírsejtekben, a saját zsír lebontásával nagy mennyiségű toxinnal találkozik. Ezért is érdemes megfontolni a szauna és a böjt használatát a ketogén diéta során, illetve az elegendő és tiszta víz fogyasztását.

A böjt epilepsziára gyakorolt pozitív hatása egyébként már 2500 éve ismert. Az első kutatások, amelyeknél a ketogén diéta böjti eredményeit vizsgálták, az 1920-as évekre tehető. Az 1950-es évektől induló „koleszterin-hisztéra” aztán egy jó időre elvágta a világtól a ketogén diétával kapcsolatos kutatók lehetőségeit. Szerencsére az utóbbi években újra lehetőségük nyílt a tudósoknak arra, hogy tudásukat bővítsék e témában – és széles körben publikálni is tudják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek