11 hónapnál régebbi cikk

Zaklatás, kábultan heverő emberek, szemét és ürülék - a Skála környékén lakók egyre nehezebben viselik a helyzetet
·ÉletmódSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Hajléktalan Székesfehérvár
Zaklatás, kábultan heverő emberek, szemét és ürülék - a Skála környékén lakók egyre nehezebben viselik a helyzetet
·ÉletmódSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

A nyári hőségben éjjel sokszor ablakot sem lehet nyitni, mert szórakoznak vagy éppen balhéznak a csoport tagjai. De napközben sem jobb a helyzet, a gyermekeknek is simán mutogatják magukat.

Nagyjából ugyanaz a 20 fős csoport okoz egyre több gondot a Skála környékén lakóknak, Székesfehérváron. A helyzet mostanra olyannyira tarthatatlanná vált, hogy Facebook-csoportot is létrehoztak a közösség erejét hívva segítségül a probléma megoldása érdekében.

"Ez a tarthatatlan helyzet már régebb óta tapasztalható a város több pontján, azonban a nagyobb létszámú/kezeletlen problémát okozó hajléktalantársaság néhány hónappal ezelőtt jelent meg a környéken. Tartózkodási helyük a Skála, Romkert, és a Skála mögötti lakóházak környéke (Pilinszky, Radnóti, Csanádi terek), illetve a József utca is érintett" - mondta el Otsego Zita, az egyik érintett lakó.

Bár rendszerint jelzik a rendőrségnek a problémát és a járőrök ki is mennek, ám érdemben semmi sem változik. Pedig nemcsak a felnőttek, de gyermekek is érintettek, nekik is mutagatják magukat.

"Állandóan inzultálják a járókelőket és itt lakókat: kéregetnek, de volt, akit szexuális is zaklattak. A rendzavarás, csendháborítás, közszeméremsértés, szemetelés, a rendszeres alkohol- és drogfogyasztás (biofű) a közterületen (a bekerített játszótereken is), a lépcsőházakba történő illegális behatolás, és a kijelölt szemétlerakóhelyek megrongálása pedig mindennapos sajnos" - összegezte Otsego Zita.

A Skála környékén lakóknak sok problémát okoznak a hajléktalanok

Facebook/Hajléktalan Székesfehérvár

Régi Gyuláné a lakók nevében kereste meg az fmc.hu szerkesztőségét, és ugyancsak arról számolt be, hogy hónapok óta fennáll az említett probléma. Az a 20 fő körüli csapat, amelyik a Skála környékén okoz kellemetlen pillanatokat a lakóközösségnek, a Radnóti tér és József utca környékén is folyamatosan randalírozik.

„Van, hogy naponta többször kell hívni a rendőrséget. Vasárnap konkrétan az egyik padon végezte el a dolgát az egyik férfi, így a rendőröknek intézkedniük kellett, hogy jöjjenek és fertőtlenítsék is a területet, mert emberi ürülékkel volt tele a pad. De volt itt matrac is, amit a kuka mellől a bokrok alá tettek, és berendezkedtek a parkban. Korábban sokszor bringáztak, rollereztek itt a gyerekek, meg minden tele volt színes aszfaltrajzzal. Jól érezték itt magukat, de mára már nem járnak ide játszani, mert folyamatosan itt vannak a rendbontók. Volt, aki félig letolt gatyában sétált, s látszott hogy nincs magánál” - panaszolta Régi Gyuláné.

Az asszony úgy látja, hogy mindig ugyanaz a fix társaság okozza a problémát. Italoznak, van, hogy bódult, kábult állapotban fetrengenek és sokszor nagy a zaj.

Nagyjából 20 fős csapattal van folyamatosan probléma

Pápai Barna

A Skála környékén kialakult helyzet kapcsán megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát is, ahol arra a kérdésünkre, hogy érkezett-e a problémáról bejelentés a rendőrség felé, illetve ha érkezett, akkor milyen intézkedések történtek eddig, a következő hivatalos választ kaptuk:

"Az említett helyszínről több alkalommal érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy ittas állapotban lévő hajléktalan személyek tartózkodnak az áruház előtti területen, ezért a rendőrök rendszeresen ellenőrzéseket hajtanak végre, valamint jogsértés esetén intézkedést kezdeményeznek, szankciót alkalmaznak" - áll a rendőrség válaszában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek