2 évnél régebbi cikk

Pontgyűjtős hűségprogram a rendőrségtől - új módszer a gyorshajtás ellen
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Pontgyűjtős hűségprogram a rendőrségtől - új módszer a gyorshajtás ellen
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az áruházi hűségprogramok rendre megosztják a felhasználókat. Rendszerint kisebb vagyonokat kell elkölteni ahhoz, hogy az így megszerezhető pontokból valami értelmes szülessen. De ezen most a rendőrség új alkalmazása talán változtathat.

Bevallom őszintén, amikor először hallottam róla, hogy a rendőrség hűségprogramot indít, kicsit elkerekedett a szemem. Nem akkora újdonság ez, lévén a közúti szabálytalanságokért kapható büntetőpontokat is lehet gyűjteni. Igaz azokat nem lehet beváltani. De majd eztán!

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság egy egyedülálló újítást eszelt ki, melynek nemes egyszerűséggel az OBBPoint nevet adták. Az okostelefonra letölthető alkalmazás lényege abban rejlik, hogy a kötelező sebesség betartása esetén jutalmazza a felhasználót. Ehhez annyi szükséges, hogy a heteken belül elérhető OBBPoint nevű appot telepítsük Androidos vagy iOS-es telefonunkra. Nagyjából ennyi. Eztán már csak arra kell figyelnünk, hogy a mindenkor érvényes sebességi korlátokat betartsuk.

Nyilván telefonunk szenzorai rögzítik merre autókázunk és mekkora sebességgel haladunk. Ezt összeveti a térképes adatbázisokban is könnyen elérhető aktuális sebességi határokkal és amennyiben nem lépjük át a sebességi korlátokat, akkor megszerezhető pontokkal jutalmazza a felhasználót.

Majd így gyűjtött pontokat az alkalmazás honlapján feltüntetett partnereknél kedvezményekre, ajándéktárgyakra válthatjuk. Sőt, a tervek szerint, időről időre a sebességhatárokat betartó felhasználók között értékes tárgynyereményeket is kisorsolnak.

Az OBBPoint alkalmazással nemcsak a felnőttek gyűjthetnek pontokat, hanem az autóban utazó gyerekek vagy a sofőr mellett utazó másik felnőtt is. A rendszert úgy tervezték, hogy egy autóban akár két telefonon is futtatható az alkalmazás.

A gyerekek az applikáció számukra kialakított változatát használva különböző rendőr figurákat – pl. közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat öltöztethetnek fel, speciális eszközökkel szerelhetik fel őket. Tehetik mindezt annak függvényében, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük, azaz, hogy azok a felnőttek, akiknek a kocsijában utaztak, mennyire vezettek szabályosan.

Az alkalmazás sem a vezetés közbeni pontgyűjtés során, sem a pontok beváltásakor nem gyűjt adatokat. Az applikáció és a mögötte futó program nem hitelesített sebességmérő eszköz, illetve nem alkalmas a gépjármű és a gépjárművezető beazonosítására. Ezáltal a használata a szimpla józan észre és a becsületességre épít. Az OBBPoint nincs autóhoz kötve, a vezető által bármikor ki- és bekapcsolható.

Az alkalmazás honlapján írtak szerint az OBBPoint app az abszolút gyorshajtás visszaszorítására tesz kísérletet, mégpedig pozitív megerősítéssel, jutalmazással. A hivatalos tájékoztatás szerint az ötlet a világon egyedülálló újdonság.

Innentől kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy használjuk is és ne lépjük túl a sebességi korlátokat. Ha ezzel az ötlettel akár csak egy élet is megmenthető, már megérte a fáradozást a szoftver fejlesztése.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek