2 évnél régebbi cikk

A Velencei-tó megmentése: vízügyi tervre vár a kormány
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
https://www.facebook.com/velenceito.hu
A Velencei-tó megmentése: vízügyi tervre vár a kormány
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Már folyamatban van annak a tervnek az előkészítése, amelynek keretében a kormány a Velencei-tavat megmentené - olvasható Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának levelében, amelyben Vadai Ágnes (DK) képviselő kérdéseire válaszolt

Az államtitkár a válaszokban kiemelte, a Velencei-tó közös ügyünk, amelynek fejlesztésére a kormányzat folyamatosan jelentős költségvetési forrásokat fordít.

"A vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított. Ezen túlmenően a kormány az elmúlt években a Velencei-tó körül 136 turisztikai projektet támogatott a rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtéséhez szükséges forrásbiztosítás mellett." - fejtette ki Orbán Balázs a válaszában.

Kapcsolódó
Levegőztető berendezés segíti a Velencei-tó vízének oxigéndúsítását

Jelenleg Velencénél állították fel a levegőztető berendezést, mert itt volt a legnagyobb mértékű a halpusztulás.

A Velencei-tó vízrendszere természeti okok miatt időről-időre vízhiányos terület, amely főként a csapadék és a párolgás évi alakulására, azok arányára vezethető vissza. A vízgyűjtő alapvetően száraz jellegét a klimatikus viszonyok mellett a terület geológiai tulajdonságai is meghatározzák, amelyek az egyébként is sekély tavat kiemelten érzékennyé teszik a száraz vízháztartási helyzetekkel szemben.

Az fmc.hu már korábban megírta, hogy a 19. században volt olyan időszak, amikor a Velencei-tó egy része Dinnyés és Agárd között kiszáradt. A fehérvári huszárok használták gyakorlótérnek.

Orbán válaszában kifejtette, hogy a kormány kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének, így kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Ezen terv előkészítése – több szakmai szervezet és szakértő bevonásával – már folyamatban van.

Kapcsolódó
Már a madarak is pusztulnak a Velencei-tónál

Több elpusztult madár tetemét emelték ki horgászok a Velencei-tóból a hétvégén. Egyelőre még senki nem tudja pontosan, hogy mi történik a tó élővilágával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek