2 évnél régebbi cikk

Csúcsmodern betegellátási modellt alkalmaznak a fehérvári kórházban is
·Egészségkórház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Csúcsmodern betegellátási modellt alkalmaznak a fehérvári kórházban is
·Egészségkórház·Utolsó frissítés: undefined

A világ legrangosabb orvostudományi folyóiratában jelent meg annak a magyar betegellátási modellnek a leírása, amibe a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház is bekapcsolódott.

’A ma tudománya a jövő orvoslása’ mondást megváltoztatva a transzlációs medicina célja, hogy a ma tudománya a ma betegellátása legyen – mondta el  Hegyi Péter, Transzlációs Medicina Intézet vezetője.

Azaz a betegellátást és a tudományos munkát hozza egymáshoz közelebb. Hétköznapi életből vett példával az autós navigációs rendszerekhez lehet hasonlítani a transzlációs medicina módszerét: miközben folyamatosan zajlik az adatgyűjtés, már mutatja is annak eredményeként a legjobb útvonalat, így hatékonyabban, jobban tudunk közlekedni. Ugyanez vonatkozik a betegellátásra is a tudományos tevékenység és a betegellátás összekapcsolásával.

Kapcsolódó
A halálesetek közel fele megelőzhető lenne hazánkban? - Új betegellátási modellt ismertettek Fehérváron

Új betegellátási és oktatási modellt ismertettek a Fejér Megyei Szent György Kórház egy előadásán, a lényege, hogy a tudomány eredményeit minél hatékonyabban hasznosítsák a gyógyításban.

A folyamat legnagyobb nyertesei a betegek

Székesfehérváron elsősorban a heveny hasnyálmirigygyulladásban szenvedők esetében, és most már több betegségcsoportban is elindul ennek a modellnek az alkalmazása, ami jobb és költséghatékonyabb egészségügyi ellátást eredményez. Azaz, mint Hegyi Péter fogalmazott: „Az egész folyamat legnagyobb nyertesei a betegeink."

„Egy ilyen helyen olyan mennyiségű adat keletkezik, amit nem elemezni több mint hiba, bűn." – kezdte Izbéki Ferenc oktatási és tudományos orvosigazgató helyettes. A betegellátásban résztvevő orvosoknak a napi munka során nincs idejük az adatgyűjtésre, így a projekt egyik legnagyobb sikereként említette  Izbéki Ferenc, hogy sikerült kidolgozni egy olyan munkafolyamatot, aminek során adatgyűjtésben és - elemzésben profi szakemberek kapcsolódtak be a munkába. Ebben részt vettek a pécsi egyetemről ideérkező PhD hallgatók is, akiknek a város biztosít szállást Székesfehérváron.

Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy „ahogy sok más dologban, úgy ebben is a Szent György Kórház fut az élmezőnyben, hiszen ez az itt élő emberek számára különösen jelentős."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek