2 évnél régebbi cikk

Már 50 éves is elmúlt Fehérvár egyik legnagyobb mozaikja
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
Már 50 éves is elmúlt Fehérvár egyik legnagyobb mozaikja
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined

Eigel István festőművész 1970-re datálódó, 24 négyzetméteres alkotása a RÉV Szálló halljában egy egész falat elfoglal, de nem csupán hatalmas méretével, hanem színpompás kivitelezésével is kiemelkedő alkotása a városnak.

Ha valaki rápillant az 1970 második felében átadott RÉV Szálló hallját díszítő monumentális alkotásra, nem kell műértőnek lennie, hogy a pontos évszám nélkül is a hetvenes évek elejére helyezze Eigel István alkotását. Színeivel, meghökkentő váltakozású figurális hatásával jellegzetesen „hetvenes” a mozaik, a korszakból kevés ennyire kifejező alkotás található Székesfehérváron.

A hatalmas, összesen 24 négyzetméter területű mozaik alkotója tehát Eigel István festőművész, akinek életébe Szabó Péter, a www.kozterkep.hu székesfehérvári szerkesztője avatott be minket, aki 2020-ban készített fotósorozatot a rendkívüli alkotásról.

A maga 24 nm-es terjedelmével a mozaik az egyik legnagyobb ilyen alkotás a városban

Szabó Péter

- Eigel István Munkácsy Mihály-díjas festőművész 1922-ben született Újpesten, Bernáth Aurél tanítványaként bontakoztatta ki tehetségét. A hatvanas években fontos szerep jutott neki abban, hogy a francia és svájci kiállítások tanulmányozásával közvetíthesse a nyugat-európai művészeti ágak alakulását a hazai mesterek felé. Pályafutásának meghatározó elemei voltak a mozaikok, melyeket rá jellemző, egyedi színvilággal valósított meg. Kiállításai nem csupán hazánkban voltak megtekinthetőek, de műveivel eljutott Graz, Velence, Moszkva és Bordeaux szakértő közönségéhez is. 19 éven át volt a Magyar Iparművészeti Főiskola oktatója, 2000 nyarán hunyt el Budapesten.

Egyetlen székesfehérvári műve különös geometriai alakzat-együttes, ahogy Szabó Péter remekül megfogalmazta: „A nonfiguratív alkotáson téglalapokba foglalt különböző színű, méretű és formájú mozaiklapocskákból formált - a legtöbb helyen egymásba csúszó - kisebb-nagyobb körök, félkörök, körszeletek különös geometriai játéka látható”.

A mozaik készítője, Eigel István festőművész 2000-ben hunyt el

Szabó Péter

Eigel István szignózta is művét, érdekesség, hogy neve és az 1970-es évszám mellett egy „Czirják” felirat is olvasható. Az ő kilétét azonban homály fedi, a legvalószínűbb magyarázat szerint a bizonyos „Czirják” segíthetett Eigel Istvánnak a 24 négyzetméteres mozaik kivitelezésében vagy végleges helyére kerülésekor lehetett kiemelten fontos feladata.

Ahogy fentebb már olvasható volt, Eigel István munkásságának meghatározó elemei voltak a mozaikok, ide kattintva több hasonló, az ország más részein fellelhető munkája is megtekinthető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek