2 évnél régebbi cikk

Karácsony Gergely nemmel szavazna a DK fehérvári jelöltjére, Ráczné Földi Juditra
·Közéletpolitika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Körtvélyes Tivadar
Karácsony Gergely nemmel szavazna a DK fehérvári jelöltjére, Ráczné Földi Juditra
·Közéletpolitika·Utolsó frissítés: undefined

3 nap van hátra az ellenzéki előválasztásból és élesedik a vita a baloldalon. A DK fehérvári jelöltjét, Ráczné Földi Juditot offshore-ozással vádolták meg. Pénteken az MSZP már a kizárását kezdeményezte. Vasárnap pedig Karácsony Gergely írt arról, hogy miért nem szavazna Ráczné Földi Juditra.

"Székesfehérváron kiderült, hogy Ráczné Földi Juditnak bizony van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Az én személyes etikai normáimba ez nem fér bele, ezért én Székesfehérváron biztosan nem szavaznék Ráczné Földi Juditra. Ha ez kellett ahhoz, hogy a jelöltet támogató DK és Jobbik is világossá tegye álláspontját, hát, itt az idő" - ezt írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely vasárnap délelőtt.

Jól érezhetően élesedik a vita a politikus és a DK között. Karácsony Gergely posztjában kifejtette, a hitelességhez az kell, hogy ne legyen kettős mérce. Az előválasztás a megtisztulásra is jó alkalom. Tóth Csaba után még két jelöltet talált, akit nem ajánl a szavazóknak, mert az etikai normáiba nem fér bele sem az amit a karlendítő ózdi Farkas Péter Barnabás, sem pedig az amit a székesfehérvári, offshorozással vádolt Ráczné Földi Judit csinált. 

Karácsony azt írta, nem véletlenül került be a közös hatpárti szabályok közé, hogy akinek offshore cége van, az ne akarjon ellenzéki jelölt lenni. 


Baloldali belháború - Rácznét kizárják?

Ahogy arról a Fehérvár Tv Híradója is beszámolt csütörtökön a Válasz Online baloldali hírportál azt írta Ráczné Földi Juditról, Fejér megye 1-es számú választókerületének DK-s előválasztási képviselőjelöltjéről, hogy bár július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot arról, hogy nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában, előkerült egy alapítói határozat, amely szerint a politikus egy Delaware állambeli offshore cégben érintett. A szlovák cégnyilvántartásban a mai napig ő szerepel a vállalkozás képviselőjeként.

Ráczné Földi Judit megkeresésünkre elmondta, nincs offshore cég a tulajdonában, az ügy kirobbantását lejárató kampánynak érzi. Arra a kérdésre, hogy melyik pártnak lehet érdeke ez, így nyilatkozott:

„A péntek délután híre egyébként az, hogy a Magyar Szocialista Párt etikai eljárást kezdeményezett azzal kapcsolatban, hogy zárjanak ki az előválasztásból, ami azt jelenti, hogy Márton Roland lenne az egyedüli jelölt az előválasztáson” - mondta el Ráczné Földi Judit.

Vadai a szálkákat és a gerendát emlegeti

Nem kellett sokat várni és érkezett is a reakció a DK részéről. A párt nevében Vadai Ágnes válaszolt Karácsony Gergely posztjára.

„Én vezettem azt az integritási bizottságot a DK-ban, amely a jelöltjeink átfogó biztonsági ellenőrzését végezte. Aki ismer, tudja, hogy ilyen ügyekben rendkívül szigorú vagyok. 
Napok óta gyalázzák a nagy nyilvánosság előtt az egyik jelöltünket, Ráczné Földi Juditot. “Természetesen” fel is jelentették az OEVB-nél. Ráczné Földi Judit minden szükséges dokumentumot be fog nyújtani az Országos Előválasztási Bizottságnak, ami igazolni fogja a vádak hamisságát” - írja posztjában Vadai., hozzátéve, hogy furcsának tartja, hogy a vizsgálat eredményét meg sem várja a főpolgármester, hanem rögtön a jelölt kizárását követeli.  

Vadai Ágnes úgy fogalmazott, hogy  nem kenyerük a házmestertempó. A DK általában nem az előválasztási bizottsághoz rohangál feljelentésekkel, hanem ha valami problémája van, akkor azt a másik párttal, jelölttel próbálja megbeszélni. A szálka és a gerenda logikáján ha DK-s politikus, a Párbeszéd két jelöltjéről ír:

„Szerinted oké, hogy pártod dunakeszi jelöltje, Dorosz Dávid korábban a Te főpolgármester-helyettesedként a költségtérítésére kapott pénz egy részét az atlatszó.hu internetes portálon látható adatkikérés szerint Orbit rágóra, pizzára, müzliszeletre, tortára és egyéb finomságokra költötte? Szerinted erre való a közpénzből való költségtérítés?” - fogalmaz a bejegyzésben Vadai Ágnes.

Most Ráczné Földi Juditot szalámizták le!

A Ráczné Földi Juditot ért vádakra Cser-Palkovics András polgármester is reagált közösségi oldalán, ahol azt írja, megdöbbentő, amit a város baloldali képviselői egymással előválasztás címén csinálnak. Úgy látja, a baloldali politikusok minden eszközt bevetnek egymás ellen az előválasztás hajrájában. Mint írja, Barlabás András leléptetése után most Ráczné Földi Judit leszalámizása következik. Joggal várja Székesfehérvár közvéleménye az offshore vádakra az érdemi magyarázatot, mint ahogy azt is, hogy mi köze van a lejárató kampányhoz az MSZP-nek és Márton Rolandnak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek