1 évnél régebbi cikk

Rasszista jobbikos bejegyzés DK-s lájkkal
·Közéletpolitika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook
Rasszista jobbikos bejegyzés DK-s lájkkal
·Közéletpolitika·Utolsó frissítés: undefined

Rasszista bejegyzésben gratulált Argentína győzelméhez Fazakas Attila jobbikos önkormányzati képviselő. A bejegyzést a DK fehérvári képviselője, Ráczné Földi Judit is kedvelte. A Fidesz-frakció közleményben reagált: kiemelték Fazakas méltatlan arra, hogy a fehérvári közgyűlés tagja legyen.

"Argentína legyőzte az Afrika válogatottat!" – így értékelte Fazakas Attila, a Jobbik önkormányzati képviselője a vb-döntő eredményét. Vasárnap este Argentína tizenegyesekkel győzött Franciaország ellen a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében. A fehérvári ellenzéki összefogás politikusának rasszista bejegyzése sokaknak nem tetszett. Közösségi oldalán többen azt is kifejtették, erősnek tartják a megnyilvánulást.

Fazakas Attila reagált is ezekre: "Számomra ebben nincs kettős mérce, nem értek egyet azzal, hogy egy nemzeti válogatottban olyanok szerepelnek, akiknek nincs közük az adott nemzethez, nem tagjaik az államalkotó nemzetek egyikének, vagy a helyben lakó őshonos nemzeti közösségek egyikének. Ha a francia példa lesz ragadós a világban, akkor el fogunk jutni a klubcsapatok szintjére… ami szerintem nagyon nem jó" – olvasható a jobbikos politikus válaszában.

A bejegyzést a Demokratikus Koalíció városi képviselője, az országos elnökség tagja, Ráczné Földi Judit is kedvelte. Az fmc.hu keresi az érintettet, válaszával frissítjük cikkünket.

Fidesz-frakció: „Fazakas Attila méltatlanná vált arra, hogy a fehérvári közgyűlés tagja legyen!"

Fazakas Attila közösségi oldalon közzétett posztját követően szerkesztőségünkhöz kedden közleményt juttatott el a székesfehérvári Fidesz-frakció.  "2018-ban az EU bürokratái azt kifogásolták Fehérvár "Európa Kulturális Fővárosa" pályázatában, hogy városunk: "túl fehér, túl keresztény" –sugallva ezzel a fehérváriak vélt rasszizmusát. Akkor azzal tudtuk magabiztosan visszautasítani ezt a vádat, hogy több, mint ezeréves városunk történelme, hagyományai és jelene nem lehet egyenlő a rasszizmussal, az erre való utalást is kikérjük magunknak. Székesfehérvár népességének összetétele egyértelmű, mi azonban nem tartjuk magunkat ezért sem többre, sem kevesebbre másoknál. A történelmi és demográfiai tényeket el kell fogadni, azokra lehet büszkének lenni. Másokat kevesebbre tartani ezek miatt azonban sohasem elfogadható" – olvasható a közleményben.

A Fidesz-frakció azt is hangsúlyozta, hogy nem volt elfogadható sem a Washington Post újságíróinak "sokszínűséget hiányoló" támadása az argentin csapattal szemben, és nem elfogadható Fazakas Attila jobbikos képviselőtől sem, ha a francia csapat afrikai 
származású tagjait kevesebbre tartja.

"A baloldali frakció, különösen a Fazakas Attila rasszistának minősíthető posztját kedvelő DK-s Ráczné Földi Judit felé a kérdésünk tehát, hogy hogyan gondolhatják komolyan az általuk sokat hangoztatott "európaiságot" és "elfogadást", ha frakciójuk egy tagja látványosan semmibe veszi az elvileg közös értékeket. A székesfehérvári Fidesz-frakció álláspontja az, hogy Fazakas Attila méltatlanná vált arra, hogy Székesfehérvár önkormányzati képviselője legyen, helyesen akkor járna el, ha kijelentéséért bocsánatot kérne és lemondana mandátumáról” - zárul a közlemény.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek