2 évnél régebbi cikk

Belháborút hozott az előválasztás Fehérváron - Márton Roland lesz a közös jelölt
·Közéletpolitika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Belháborút hozott az előválasztás Fehérváron - Márton Roland lesz a közös jelölt
·Közéletpolitika·Utolsó frissítés: undefined

Együttműködés helyett szétesést és baloldali belviszályokat hozott Székesfehérváron az ellenzéki előválasztás. Az eredmények alapján Fejér megye 1. választókerületében Márton Roland lett az első, megelőzve az offshore-üggyel vádolt Ráczné Földi Juditot.

Szerdán kiderült: a Fejér megyei 1. számú választókerületben Márton Roland képviseli majd az ellenzéket a 2022-es országgyűlési választáson.

Országszerte húsz helyszínen indult el szerdán a szavazatok összeszámlálása az előválasztás első fordulójának zárásaként.  Az előválasztás hivatalos közösségi oldalán  közölték, hogy a vártnál sokkal lassabban halad a számolás, több mint egymillió szavazólapot kell ellenőrizni és feldolgozni, így szerdán legfeljebb az egyéni választókerületek jelöltjeinek adatai lesznek meg.

Kiemelt figyelem övezte a székesfehérvári előválasztás történéseit. Előbb a momentumos Barlabás Andrást léptette vissza a pártja a szocialista Márton Roland javára, aztán éppen egy hete offshore-gyanúval illették az egyik baloldali hírportálon a Demokratikus Koalíció fehérvári jelöltjét, Ráczné Földi Juditot. Az MSZP és a Párbeszéd etikai beadványban kezdeményezte Ráczné Földi Judit kizárását az előválasztásból. A kampány hajrájában végig ment az adok-kapok.

Végül Fejér megye 1-es számú választókerületében a hivatalos eredmény értelmében Márton Roland méretteti meg magát 2022-ben a parlamenti választáson az egyesült ellenzék jelöltjeként. Az MSZP-s jelölt 3057 szavazatot, míg a DK-s Ráczné Földi Judit 2440 szavazatot szerzett. A miniszterelnök-jelöltek között a fehérvári 1-es választókerületben a DK-s Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége kapta a legtöbb szavazatot.

„Ugyanaz az ember vagyok, mint 7 nappal ezelőtt!”
 

Az előválasztás eredményéről megkérdeztük a DK jelöltjét, Ráczné Földi Juditot is, aki nagyjából hatszáz szavazattal maradt alul az előválasztáson Márton Rolanddal szemben.

Elismerem Márton Roland győzelmét, jó munkát kívánok neki! Elképesztő csatát kellett vívnom az elmúlt egy hétben. Ez az eredmény tükrözi a hétnapos lejáratókampányt, ami ellenem irányult. Hiába bizonyítottam az igazamat, ez senkit sem érdekelt, folyamatosan mocskoltak tovább. Abból, hogy az MSZP politikusainak az oldalain ment a nyilvános gyalázásom, és folyamatosan beadványokat adtak be ellenem, egyértelmű számomra, hogy ez egy tudatos lejáratókampány volt, pontosan azért, hogy elveszítsem a választást” – fogalmazott Ráczné Földi Judit hozzátéve, hogy köszöni a székesfehérváriak bizalmát és ő ugyanaz az ember, mint 7 nappal ezelőtt, amikor elindult ellene a gyalázkodás.

Kapcsolódó
Karácsony Gergely nemmel szavazna a DK fehérvári jelöltjére, Ráczné Földi Juditra

3 nap van hátra az ellenzéki előválasztásból és élesedik a vita a baloldalon. A DK fehérvári jelöltjét, Ráczné Földi Juditot offshore-ozással vádolták meg. Pénteken az MSZP már a kizárását kezdeményezte. Vasárnap pedig Karácsony Gergely írt arról, hogy miért nem szavazna Ráczné Földi Juditra.

A DK-s politikus fontosnak tartja, hogy a pártja végig kiállt mellette. „A második fordulóban is támogatom Klári jelöltségét és azt a fajta politikát, amit ő képvisel” – mondta el Ráczné Földi Judit, aki azt is kiemelte, hogy véleménye szerint az előválasztásnak pont össze kellett volna kovácsolnia az ellenzéket, nem pedig a másik jelölt ellehetetlenítéséről kellett volna szólnia. 

És hogy helyben, hogy fog tudni tovább egy frakcióban dolgozni a szocialista Márton Rolanddal?

„Egyik kampány sem volt ennyire méltatlan ehhez a városhoz, mint ami most van! Nem tudom, hogy fogok egy frakcióban vele együtt dolgozni, de azt tudom, hogy én a székesfehérváriakért akarok dolgozni. Bízom benne, hogy a fehérváriak nyitottak, és nem ültek fel ennek a rágalomhadjáratnak! Elég régóta dolgozom a városért, aki ismer, tudja, hogy amit felsorakoztattak ellenem, azok nagyon csúnya vádak” - nyilatkozta megkeresésünkre Ráczné Földi Judit.

Márton Roland lett az első

Az eredményt megismerve kerestük Márton Rolandot, hogy kifejthesse véleményét az előválasztásról, de nem válaszolt telefonhívásunkra. Közösségi oldalán az alábbiakat tette közzé:

„Köszönöm, Székesfehérvár! Köszönöm annak a közel 5500 székesfehérvárinak, aki leadta szavazatát az előválasztáson! Köszönöm annak a 3057 székesfehérvárinak, aki engem támogatott az előválasztáson! Székesfehérvár közös ellenzéki képviselőjelöltjeként az a célom, hogy a kormányváltás után Székesfehérvárt Közép-Európa ipari-technológiai központjává emeljük, mert ez ad biztonságot és megélhetést az életünk minden területén!”

Fejér megye 2-es számú, Székesfehérvár kisebbik részét is magába foglaló választókerületében Fazakas Attila (Jobbik) nyerte az ellenzéki előválasztást 3189 szavazattal, második lett But Sándor (Új Világ Néppárt) 309 szavazattal. A miniszterelnök-jelöltek között itt is Dobrev Klára végzett az első helyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek