2 évnél régebbi cikk

A fehérvári kórház orvosait díjazták
·Hírekdíj·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
A fehérvári kórház orvosait díjazták
·Hírekdíj·Utolsó frissítés: undefined

Szerdán este a Hiemer-házban került sor a Prof. Romhányi György emlékülésre, amely során átadták a 2020. évi Romhányi-díjakat. A díjazottak közül mindketten - dr. Pál Katalin hematológus és dr. Turi Tibor belgyógyász, kardiológus is - évtizedek óta gyógyítják a fehérvári kórházban a betegeket.

Az ünnepség elején dr. Derényi Gábor, a professzor egykori tanítványa idézte fel Romhányi György legendás alakját. Dr. Romhányi György 1905-ben született a Fejér megyei Száron. A helyi elemiben kezdett tanulni, majd a székesfehérvári Ciszterci Rendi Szent István Katolikus Főgimnázium növendéke lett. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultásán folytatta. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetének katedráján teljesedett ki pályája, oktatói tevékenységét a hallgatók iránti feltétel nélküli szeretet jellemezte - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A professzor szellemiségének megidézését követően az emlékülésen átadták a a 2020. évi Romhányi-díjakat dr. Pál Katalin hematológusnak és dr. Turi Tibor belgyógyász-kardiológusnak.

Dr. Pál Katalin a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1980-ban diplomázott, ugyanekkor kezdett dolgozni Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kórház Belgyógyászatán. 1985-ben szerzett belgyógyászati szakképesítést, majd 1990-ben hematológus szakorvossá vált. Eleinte az I. belgyógyászat hematológiai részlegén dolgozott, 1992-től főorvosként, 1998-tól a részleg vezetőjeként. 2011-től a III. belgyógyászat önálló hematológiai osztály vezető főorvosa. Számos tudományos előadás és publikáció dicséri munkásságát zömében az onkohematológia, a limfómák tárgykörében. A laudációban szó volt Dr. Pál Katalin félelmetes munkabírásáról is, melynek köszönhetően hosszú időn keresztül egyedül vitte a hematológiai osztályt és ambulanciát a megyei kórházban.

Dr. Turi Tibor belgyógyász, kardiológus, hipertonológus főorvos a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1976-ban kapta meg diplomáját. Első és egyetlen munkahelye a Fejér Megyei Szent György Egyetemi és Oktatókórház II. Belgyógyászat osztálya, ami 25 éve döntően kardiológiai osztályként működik. 1981-ben belgyógyászatból, 1990-ben kardiológiából szakvizsgázott. Közel 20 évet dolgozott az osztály intenzív részlegén, ahol a legsúlyosabb szívbetegek ellátásában szerzett gyakorlatot. Évekig ennek a részlegnek vezetője volt és elsők között tanulta meg és gyakorolta az ideiglenes pacemaker terápiát, amivel sok életet sikerült megmentenie.Több mint 20 éve ultrahangos szív vizsgálatokat végez, a vizsgált betegek száma több tízezer.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek