1 hónapnál régebbi cikk

Kis Budai út lezárására reagált Fehérvár polgármestere: Miért most? Meddig tart? Mi lesz a közlekedéssel?
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Kis Budai út lezárására reagált Fehérvár polgármestere: Miért most? Meddig tart? Mi lesz a közlekedéssel?
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

A Prohászka Ottokár úton és a kis Budain cserélik a közműveket, a közlekedés újabb terhelést kap a lezárások miatt.

"Kedves Fehérváriak! Tudom, ilyenkor komoly indulatok ébrednek minden közlekedőben, ez érthető is, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre és felvetésekre pedig most, elöljáróban szeretnék választ adni" - reagált Cser-Palkovics András polgármester a kis Budai teljes lezárása miatt gerjedt indulatokra Facebook-oldalán.

A felmerült kérdésekkel kapcsolatosan így ír:

Meddig tart, mit zárnak le?

A kivitelezőnek december közepére kell elkészülnie a munkákkal, tehát két nehéz hónap elé nézünk a város közlekedésében. A kis-Budai teljesen le lesz zárva, a Budai-Prohászka kereszteződésben pedig CSAK a Várkörút felé lehet majd elkanyarodni.

Miért tart eddig?

A kis Budai és a Prohászka utak alatt teljesen fel kell újítanunk a közmű hálózatokat is. Gyakoriak a problémák, csőtörések a több évtizedes vezetékrendszeren, ami ebben a két utcában ráadásul szorosan egybekapcsolódik, vagyis a kettőt csak egyszerre tudjuk felújítani. Extra nehezítés, hogy a Prohászkán a csövek egy része a fasor alatt húzódik, amit természetesen nem fogunk kivágni, speciális módszerrel kell cserélnünk a csöveket.

Miért most kell felújítani?

Egyrészt most van rá pénze az Önkormányzatnak, másrészt minden arra közlekedő tudja, mennyire rossz állapotban vannak ezek az utak, harmadrészt a nagyon leamortizálódott közművek miatt.

Miért mindent egyszerre kell felújítani?

A Prohászkát és a kis Budait muszáj egyszerre felújítanunk, részben a fentebb már írt közműves összefüggés, részben pedig az “inkább legyünk túl rajta minél gyorsabban” elve miatt. Persze amit csak lehet, ütemezetten újítunk fel, magát a Budai utat is, hiszen ennek a négysávos szakasza elkészült, ezt vártuk a kis Budai elkezdésével. Ettől függetlenül is, most két hónapig sajnos nehéz lesz autózni a környéki gyűjtőutakon. Cserébe december közepére túl vagyunk az egészen, a Budai belterületi szakaszához és a Prohászkához legfeljebb a kopóréteg cseréje  miatt kell majd hozzányúlnunk.

Hogyan lehet így majd közlekedni?

Sajnos biztosan nagyobbak lesznek a torlódások, főleg a gyűjtőutakon, nagy csomópontoknál. Fontos, hogy használjuk mindannyian a Waze-t, a “menekülőutakat”, kisebb kerülőket. Jellemző tapasztalat a lámpás kereszteződéseknél, hogy beragadnak az autók a csomópont közepébe, mivel nem veszik figyelembe, hogy mennyi hely van a kereszteződés túloldalán. Kérem, hogy ennek elkerülésével is segítsük a közlekedést! 

Minden közlekedő haragját és felindultságát megértem. Magam is a városban járok, autózok, elhihetik, én sem örülök a feltúrásoknak. De egy ilyen múlttal rendelkező városnál, ahol ennyire változatos állapotban vannak az utak és a közművek, plusz sokszor annyi autó van, mint a város úthálózatának tervezésekor, mindig lesznek felújítandó, felújítás alatt lévő utak. 
Ezúton is mindannyiuk türelmét, toleranciáját és megértését kérem. Az ilyen időszakok átvészelésében a legtöbbet az jelenti, ha türelemmel figyelünk és vigyázunk egymásra az utakon, és segítjük egymást! - zárja közleményét a polgármester.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

A lezárásokkal kapcsolatos minden egyéb közlekedést, buszközlekedést érintő tudnivalót az Önkormányzati Kommunikációs Központ foglalta össze:

Nagy területet és sok háztartást érintő közmű-átépítési munkálatokat indított el Székesfehérvár Önkormányzata szeptemberben.

A Prohászka Ottokár úton kezdődött a kivitelezés, amely a kis Budai úton folytatódik, és a munkaterületbe beletartozik a Budai út – Várkörút – Prohászka Ottokár út kereszteződése is.

Mindegyik érintett útszakaszon a szennyvíz-, az ivóvíz- és a csapadékvíz-csatorna teljes felújításával vagy cseréje történik, amelyet azonban – többek között a terület nagy forgalma miatt – több ütemre bontva végeznek el.

A Prohászka Ottokár úton szeptember óta dolgoznak, a lakóházak ivóvíz-ellátását ideiglenesen úgynevezett repülővezetékek kiépítésével oldják meg. A Várkörút felé haladva a következő ütem már érinti a nagy forgalmú Budai út – Várkörút – Prohászka Ottokár úti kereszteződést is. Korlátozottan lesz átjárható ez a csomópont, illetve október 18-ától lezárják a Budai út Prohászka Ottokár út – Vörösmarty tér közötti szakaszát. Előreláthatólag december 17-ig tartanak majd ott a közmű-cserék, - felújítások.

A városunkban keleti és nyugati részei közötti forgalom jelentős részét a lakó-, az ipar- és az intézményterületek közötti, városon belüli közlekedés adja. A beruházásban érintett Budai úti szakasz éppen ebben tölt be összekötő szerepet, nagyon forgalmas – így a lezárás jelentős forgalmi terhet tesz át a jelenleg is túlterhelt párhuzamos utakra és csomópontokra.

Éppen ezért nem egy egységes terelőútvonalat jelölnek ki a szakemberek, hanem mindenkit arra kérnek, hogy saját közlekedési szokásaihoz és úti céljaihoz igazítva gondolja végig, melyek a legcélszerűbb kerülőútvonalak számára a lezárás idején. A közösségi közlekedés és a gépjármű-forgalom elfogadható szintű fenntarthatósága kizárólag a tudatos, személyi igényekhez igazított közlekedéssel tartható fenn, amelyben mindenki segítő közreműködését kérik.  

A kivitelezési munkálatok időtartama alatt a Várkörút Rákóczi utca - Budai út közötti szakasza a Deák Ferenc utca irányába a Budai úton keresztül hagyható el és vissza irányban is csak ezen az útvonalon lehet közlekedni. A Prohászka Ottokár út a munkavégzés időtartama alatt a Károly János utca – Munkácsy Mihály utca útvonalon, valamint az Esze Tamás utca irányából közelíthető meg és hagyható el. A Szent István tér és a Belváros csak a Várkörút irányából a Petőfi Sándor utcán keresztül közelíthető meg. A Belvárost elhagyni a Szent István téren keresztül a Budai út – Piac tér irányába, valamint a Petőfi Sándor utcán keresztül lehet. A Piac tér, Vörösmarty tér felől a Budai útra nem lehet gépjárművel bekanyarodni.

A lezárások miatt a Budai úton, Várkörúton, Prohászka Ottokár úton közlekedő helyi autóbuszjáratok 2021. október 18-án reggel 8.00 órától várhatóan 2021. december 17-én üzemzárásig a következők szerint terelőútvonalon közlekednek:  

„14”, „14G” és „42” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonalaI:
Palotai út – Széchenyi u. – Horvát István u. – Vasútállomás – Deák F. u. – Budai út
Kimaradt megállóhelyek:
- Távirda utca

„22” és „23E” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala:
Jancsár u. - Horvát István utca – Vasútállomás – Deák F. u. – Budai út
Kimaradt megállóhelyek:
- Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)
- Távirda utca

„23” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Videoton Ipari Park felé:
Jancsár u. - Horvát István utca – Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Áron Nagy Lajos tér
Kimaradt megállóhelyek:
- Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)
- Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „B”)

„23” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Jancsár utca felé:
Budai út – Deák F. u. – Vasútállomás – Horvát István u. – Jancsár u.
Kimaradt megállóhelyek:
- Áron Nagy Lajos tér
- Zsuzsanna forrás (helyette Budai út / Deák Ferenc utca)
- Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)

„24” és „25” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala:
Jancsár u. - Horvát István utca – Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Áron Nagy Lajos tér
Kimaradt megállóhelyek:
- Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)
- Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér)

„33” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Vasútállomás felé:
Várkörút – Rákóczi u. – József A. u. – Deák F. u. - Vasútállomás
Kimaradt megállóhelyek:
- Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „C”)
- Prohászka Ottokár út
- Prohászka Ottokár templom

„34” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Fecskeparti lakótelep felé:
Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Rákóczi u. - Várkörút
Kimaradt megállóhelyek:
- Prohászka Ottokár templom (helyette Vasútállomás)
- Prohászka Ottokár út
- Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „D”)

„35” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala:
Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Rákóczi u. – Király sor
Kimaradt megállóhelyek:
- Prohászka Ottokár templom (helyette Vasútállomás)
- Prohászka Ottokár út
- Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „D”)

„40” és „43” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Autóbusz-állomás felé:
Budai út – Deák F. u. – Vasútállomás – Horvát István u. – Széchenyi u. – Palotai út
Kimaradt megállóhelyek:
- Távirda utca

„41” és „44” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Csapó utcától:
Palotai út – Széchenyi u. – Horvát István u. – Vasútállomás – Deák F. u. – Budai út
Kimaradt megállóhelyek:
- Távirda utca

A járatok a terelőútvonalon érintett minden megállóhelyen megállnak. Ideiglenes megállóhelyet jelölnek ki a Béke téren, a Vasútállomás felőli oldalon.

A Budai úton befelé irányban közlekedő regionális járatok a Lövölde út – Horvát I – Széchenyi út – Vörösmarty tér – Piac tér terelőútvonalon közlekednének, és Gáz utca / Budai utca „C” megállóhelyen a Lövölde úton állnak meg.  

Kérik a gépjárművel közlekedőket, hogy – ha tehetik – vegyék igénybe a várost elkerülő utakat, illetve a belváros környezetében található úti céljaik megközelítése során inkább a kiindulási helyük szerinti városrészben parkoljanak, hogy a „keresztező” gépjármű-közlekedéssel ne növeljék a forgalmat. A közlekedőknek az ingyenesen igénybe vehető, a régi 1-es iparcikk piac területén kialakított parkolót, valamint a volt Fűtőerőmű területén (Sarló utca) kialakított parkolót javasolják, amelyektől a belváros és környezete kb. 15 perces sétával megközelíthető.

A nagyberuházás során párhuzamosan több munkafázison is dolgoznak a kivitelezők, hogy mielőbb végezzenek egy-egy szakasszal. A legkomolyabb kihívást a szennyvízcsatorna-hálózat jelenti, ugyanis van, ahol hat méter mélyen található a vezeték. A Prohászka Ottokár úton a vízvezeték a fák alatt fut, így ott olyan technológiával újítják fel, illetve cserélik a csöveket, ami nem jár jelentős földmunkával. A közműmunkálatok után burkolatfelújítással zárul mindenhol a kivitelezés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek