2 évnél régebbi cikk

Igazak - ünnepi megemlékezés október 23-án a Városház téren
·Színházutcaszínház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Igazak - ünnepi megemlékezés október 23-án a Városház téren
·Színházutcaszínház·Utolsó frissítés: undefined

A Városház téren bemutatott Igazak című darabban a nézők hét fiatal sorsát kísérhették végig a világháború végétől a forradalom idejéig. A téren ünnepi beszédet mondott Vargha Tamás országgyűlési képviselő, majd a megemlékezés a Szent István-székesegyháznál koszorúzással zárult.

1956 a fiatalok forradalma. Ők gyülekeznek az iskolai aulákban, ők bontanak zászlót az októberi forradalom első napjaiban. Ők állnak a barikádok tetején, lőnek és meghalnak. A forradalom leverése után ott látjuk őket a Csepel teherautók platóján, családjukkal, vagy attól elszakítva, útban nyugati gyűjtőtáborokba. És ők ülnek a siralomházakban ítéletre várva. Ahogyan ők ülnek vissza november 4. után az iskolapadokba is.

Évek, évtizedek múlva ők jönnek majd haza, de ők alkotják meg a külhoni magyar kolóniákat is, és tartanak ébren évtizedeken át olyasvalamit, aminek ellobbannia sem lett volna szabad. Az Igazak című történelmi színjátékkal méltó módon tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt Székesfehérváron - olvasható az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

„A forradalom fiataljai a józan ész szabályait félredobva csak a szívükre hallgattak, amikor felvették a harcot a szovjet tankokkal. Tetteiket és nevüket aranybetűkkel írták be a magyar történelem könyvébe” – ünnepi beszédében így emlékezett meg az ’56-os hősökről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Majd hozzátette: "Nemzetünk történelmének vannak soha el nem múló lánggal lobogó pillanatai. Ezek azok az események, amelyek meghatározzák identitásunkat, ilyenkor markánsan és ellentmondást nem tűrően megmutatkozik mindaz, ami magyarrá tesz bennünket."

A képviselő kiemelte: „Ez a láng 1956. október 23-án robbanásként tört a felszínre. Az ország számos pontján hatalmas tüntetések kezdődtek, amire a hatalom sortüzekkel felelt. Mintha a robbanás okozta tűzvihart olajjal próbálták volna eloltani. A forradalom hősei soha el nem múló tiszteletet és megbecsülést érdemelnek. Emléküket csak úgy ápolhatjuk igazán, ha cselekedeteinkben és gondolatainkban is a szabadságharc hőseihez méltó életet élünk. A szabadságért vívott háború nem ér véget soha. Mindig vannak, akik különböző álarcok mögé bújva szeretnék megzabolázni szabadságvágyunkat, és örök rabságba hajtani a gyermekeinket."

Az ’56-os forradalom hősei azt üzenik nekünk: Előre, ne hátra! Ránk is vár, hogy megnyerjük az ’56-os szabadságharcot, hogy győztesek legyünk. Össze kell fognunk, erősnek, egységesnek kell lennünk, és amikor eljön az idő, cselekednünk kell – zárta ünnepi beszédét Vargha Tamás.

A Városház téri ünnepi műsort követően a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél néma koszorúzás emlékeztek az '56-os hősökre. A város és a megye koszorúját közösen helyezte el Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András polgármester és Simon László kormánymegbízott. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek