2 hónapnál régebbi cikk

Vegán sütik az ősz ízeivel – a Saveur receptjével
·Gasztrosütemény·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Saveur cukrászda
Vegán sütik az ősz ízeivel – a Saveur receptjével
·Gasztrosütemény·Utolsó frissítés: undefined

Az ősz gyönyörű, élénk színei – a sárga, a barna, a vörös – a süteményeken is megjelenhetnek. A jól kiválasztott szezonális hozzávalókkal ráadásul az egészségünkért is tehetünk.

A székesfehérvári Saveur cukrászda egyre ismertebb változatos, mentes, vegán és nyers vegán süteményeket is tartalmazó kínálatáról. A tulajdonos – aki maga is szenvedélyes cukrász és mindig valami újdonságon töri a fejét -, Karetka Katalin a szezonhoz igazodva őszi ízeket ajánl nekünk, ezúttal a mentes vonalon maradva.

- A beszerezhető hazai alapanyagok közül mindenképpen ajánlom a diót, a mogyorót, az almát, a szilvát, a sütőtököt, amelyek akár a sütik tésztájához, akár a krémhez vagy a díszítéshez is felhasználhatók. A szezonális gyümölcsök, magvak vitamin- illetve ásványi anyag tartalma az immunrendszerünket is támogatja. A nem túl édes lekvárok - például a szilva, a csipkebogyó – szintén az egészségesebb hozzávalók közé tartoznak – ajánlja Katalin, aki egyik kedvenc receptjét is megosztja most az olvasóval.

A vegán „túrós” barackos torta állati eredetű anyagoktól mentes, a tetején lévő barackos réteg helyett pedig bátran lehet szilvát, almadarabokat vagy akár körtét is használni. A receptet Pozsonyi Zsuzsi vegán szakács köleses pohárkrémje ihlette. 

Hozzávalók egy 22 centiméteres tortaformához:

5-6 gramm őrölt lenmag, 3 gramm útifűmaghéj, 500 gramm rizstej, 200 gramm mandulaliszt, 50 gramm rizsliszt, 100 gramm zabpehelyliszt, 6 gramm sütőpor, 6 gramm szódabikarbóna, plusz egy citrom leve.

Kell még 200 gramm cukor, vagy ha cukormentesen készítjük, akkor ugyanennyi glukonon. Az alapként szolgáló tésztához először a rizstejet és a citromot öntjük egy tálba, majd az összes szárazanyagot ráborítjuk és elkeverjük. Ekkor sűrű, krémszerű masszát kell kapnunk. Ebből vagy két vékonyabb, vagy egy vastagabb, 3 cm körüli piskóta süthető. Érdemes két formában kettőt sütni – ez esetben 170 fokon elég 40 perc. A vastagabb változathoz 170 fokon egy óra sütés szükséges. Ha azt látjuk, hogy kezd nagyon sülni a tészta külseje, akkor vissza kell venni a hőfokot 160-ra.

A krémhez bögrével mérjük ki a hozzávalókat. Egy bögre jól átmosott köleshez 4 bögre vizet, ehhez egy bögre kókusz vagy zsírosabb növényi tejszínt adunk, majd sóval és édesítőszerrel vagy barnacukorral (kb. 200 gramm), valamint egy vanília rúddal és a magjával feltesszük főni. Nagyon alacsony hőfokon, kb. 80-100 fokon nagyjából három órán át kell főzni a masszát, hogy az összes nedvességet magába szívja. A végén 1-2 citromot rostokkal együtt belefacsarunk, a héját ízlés szerint belereszeljük.

Kóstolgatni kell, hogy túró jellegű legyen az ízhatás. Ha kész, botmixerrel enyhén darabosra, túró állagúra turmixoljuk. Amennyiben van még benne nedvesebb rész, akkor azt is el kell főzni. A masszát még melegen, de nem forrón terítsük szét 2-3 ujjnyi vastagságban a kihűlt, kivágott piskótán. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen lyukacsos!

Ezután az egészet visszatesszük a megfelelő méretű karikába. Végül megkenjük a barackos gyümölcsös réteggel, esetleg lekvárral. A barackos réteghez kb. 3-400 gramm félbevágott sárgabarackot kb. 160-200 gramm cukorral vagy helyettesítő almasziruppal (a gyümölcs édességétől függően) megfőzünk, és megvárjuk, hogy a leve elpárologjon. Ezt még melegen kell ráönteni a köleses rétegre, hogy az ne repedezzen. A sütit nagyjából egy napig állni hagyjuk, másnap lehet felszeletelni.

A cukrászdában november 20-án 10 órától vegán főzős, kóstolós workshop lesz, amelyen a résztvevők együtt készíthetik el az ételeket Nagy Zitával, a Zizi kalandjai blog szerzőjével.

A jelentkezéssel, a menüvel kapcsolatos információk a Saveur Facebook-oldalán találhatók meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek