Mint a mesében: cukrászda Székesfehérváron, ahol egy testvérpár házi süteményeket és mézeskalácsokat is készítMint a mesében: cukrászda Székesfehérváron, ahol egy testvérpár házi süteményeket és mézeskalácsokat is készít
A Deák Ferenc utca elején, egészen pontosan a 7. szám alatt található pici, de barátságos Süticake Cukrászműhely és Sütizőben a választék ugyanakkor nem is olyan kicsi, hiszen a hagyományos, magyar házi sütemények mellett jól megférnek a más nemzetek kedvelt édességei, például a sajttorták és a piték.
„Amikor megnyitottunk, első körben az aprósütemény irányába indultunk, kekszet, édes-sós aprósüteményeket szerettünk volna kínálni, aztán az igények úgy alakították, hogy szeletes süteményekkel és tortákkal is kiegészítettük a kínálatot.” – meséli Réger Tropa Melinda, aki testvérével, Tropa Enikővel közösen vezeti a Süticake sütizőt. – „Enikő a cukrász, én pedig a kereskedő.” – mondja nevetve.
Ha az ízvilágot nézzük, mi az amit ti inkább képviseltek? Vannak modernebb, krémesebb, mousse-os sütik is, vagy inkább a hagyományos ízekhez ragaszkodtok?
Egyértelműen a hagyományosabb ízvilágra voksolunk, és azt tartjuk zömével. De a legfontosabb: nagyon figyelünk az alapanyagok minőségére, nem hiszünk az adalékolt, felturbózott, állagjavítós süteményekben. Semmiképpen sem hagyjuk, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Éppen ezért sok olyan süteményünk van, ami abszolút szezonális, csak akkor készítjük, amikor a hozzávaló frissen elérhető. Ilyenek tavasszal a málnás-epres sütemények, most ősszel a gesztenyés, körtés, almás édességek, az egyik ilyen szezonális süti most a sütőtökös-almás pite.
Mi jelenleg a kedvenc?
A favorit a hagyományosabb ízvilágot képviselő tűzoltó torta. Itt a linzeres alapra kerül egy meggyes-gyümölcsös réteg, ami tejszínhabos borítást, majd kakaós szórást kapott. Ez eredetileg szeletes sütemény volt, de a nővérem tortává alakította. A másik nagy kedvenc pedig, amiből szinte nem tudunk eleget sütni, a brownie-s sajttorta.
Rákóczi túrós, hatlapos, házi krémes mellett hogyan fogadják a különlegesebb összeállításokat, gondolok itt például a sütőtökös-almás pitére, amin az én szemem is egyből megakadt?
Volt, aki először teljesen megrökönyödött, hogy mit keres a sütőtök az almás pitében. Aztán megkóstolta, és azóta is keresi. Érdekes, hogy eddig szinte kivétel nélkül kedvelték az alma és a sütőtök kettősét, elég gyorsan fogy ez a süti is. Aki bátor és mer kísérletezni, az nagyon szokta szeretni a különlegesebb süteményeinket is, és azt veszem észre, hogy az emberek többsége nyitott az új ízekre.
A sütemények és a torták mellett még egy erőssége biztosan van az üzletnek: már belépéskor feltűntek a gyönyörű, hol játékosan, hol pedig szinte művészien díszített mézeskalácsok, amelyeknek éppen év végéhez közeledve van igazi aktualitása.
Nővérem húsz éve dolgozik cukrászként, és nagyon régóta foglalkozik mézeskalácsokkal, és nemcsak a rutinja van meg, hanem szuper kézügyessége is. A következő hetekben egyre nagyobb választékkal készülünk: a Mikulásra különleges mézeskalácsokkal és csomagokkal is, Adventre pedig kiegészül a kínálat díszekkel, kopogtatókkal is. Persze a különleges, egyedi díszek, formák mellett hagyományos, úgynevezett kilós mézeskalácsot is kínálunk, ezek többségét természetesen rendelésre készítjük.
Magánszemélyek mellett főként céges és vendéglátós megkereséseink vannak mézeskaláccsal kapcsolatosan, hiszen a karácsonyhoz közeledve sokan egy-egy különleges édességgel szeretnének kedveskedni az üzleti partnereiknek, vásárlóiknak, vendégeiknek. Egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni, hiszen volt, aki éppen a logóját vagy emblémáját kérte a mézeskalácsra díszítésként.
Bár a téli időszakban kevésbé aktuális, de esküvői megkereséseitek is vannak?
Abszolút, nemcsak tortákat, apró- és szeletes süteményeket szoktak kérni, de mostanában éppen a fent említett mézeskalács, mint köszönőajándék is nagy divat. És azért télen is van egy-egy esküvő, bár ilyenkor a megrendeléseink javát a céges rendezvények, esetleg a karácsonyi sütiigények teszik ki.
A különleges sütemények mellett a kávéért is érdemes betérni, hiszen igazán különleges, ugyancsak egy kis családi gazdaságból származó kávét kínáltok...
Így van, egy szicíliai családi gazdaság pörkölőüzemében készülő kávét kínálunk. A családnak egyetlen egy pörkölőüzeme van, és ők is nagyon fontosnak tartják a kiváló minőséget. Én magam is nagy kávéfogyasztó vagyok, és biztosan állíthatom: ez a kávé egy élmény! A teaválogatásunk is Olaszországból származik. Színezék és adalékmentesek, vannak a klasszikus mellett gyümölcsteák, illetve herbatea keverékek is. Nekünk ez fontos, hogy ne tömeggyártott termékeket kínáljunk, legyen szó kávéról, teáról vagy sütiről.