Klasszikus almás pite receptKlasszikus almás pite recept
Ha jól visszagondolok már gyerekkoromban is, pont úgy szerettem az almás pitét, ahogyan a nagymamám és az anyukám készítette. A lényeg nálunk a finom, omlós tészta és a töltelék arányán van, azaz legyen vékony a tészta és jó sok töltelék (nagyjából kétszer annyi). Így nálunk csak és kizárólag a klasszikus, régi módi almás pite készül.
Egyszerű, de nem gyorsan késíztehtő az igazi almás pite, hiszen az alma hámozása, csumázása, reszelése nem egy gyors konyhai feladat. A tésztaösszeállítása viszont már gyorsan megy, semmi bonyolult dolog nincs benne.
Hozzávalók:
1 kg édes alma
50 dkg liszt
25 dkg margarin
17 dkg cukor
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor
1 egész tojás ( ezel kell majd megkenni a süti tetejét)
2 dl tejfül
fahéj
vaníliás cukor
Elkészítése:
Gyúrjuk össze a lisztet, a sütőport a margarinnal, és a 7 dkg cukorrl, 1 csipetnyi sóval, a 3 tojássárgájával és a tejföllel.
Nyújtsuk egyenletesre a tésztát, majd a kétharmadát tegyük egy nagyobb tepsibe.( én mindig teszek alá sütőpapírt)
Nyomkodjuk le a széleit.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és a maradék cukorral, fahéjjal ízesítjük. Főzzük meg, majd oszlassuk el egyenletesen a tésztán.
A félretett tésztával fedjük be a tölteléket, szurkáljuk meg a tetejét villával és ezt követően megkenjük tojással.
Közepes lángon körülbelül 20 percig kell sütni. Ez alatt szép barna lesz a pite. Ha kihül ízlés szerint tálalhatjuk, kis vaníliás cukorral meghintjük és szeleteljük a süteményt.