2 évnél régebbi cikk

Klasszikus almás pite recept
·Gasztrosütemény·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látárnyi Viktória
Klasszikus almás pite recept
·Gasztrosütemény·Utolsó frissítés: undefined

Az ősz beköszöntével az egyik kedvenc sütink az almás pite. A hagyományos változatot szeretjük elkészíteni, amit anyukám is készít: vékony, omlós tésztával és sok töltelékkel készül. A recept nem bonyolult, néhány apróságra kell csak odafigyelni.

Ha jól visszagondolok már gyerekkoromban is, pont úgy szerettem az almás pitét, ahogyan a nagymamám és az anyukám készítette. A lényeg nálunk a finom, omlós tészta és a töltelék arányán van, azaz legyen vékony a tészta és jó sok töltelék (nagyjából kétszer annyi).  Így nálunk csak és kizárólag a klasszikus, régi módi almás pite készül. 

Egyszerű, de nem gyorsan késíztehtő az igazi almás pite, hiszen az alma hámozása, csumázása, reszelése nem egy gyors konyhai feladat. A tésztaösszeállítása viszont már gyorsan megy, semmi bonyolult dolog nincs benne. 

Hozzávalók:

1 kg édes alma
50 dkg liszt
25 dkg margarin
17 dkg cukor
3 tojássárgája
1 csomag sütőpor
1 egész tojás ( ezel kell majd megkenni a süti tetejét)
2 dl tejfül
fahéj
vaníliás cukor

Elkészítése:

Gyúrjuk össze a lisztet, a sütőport a margarinnal, és a 7 dkg cukorrl, 1 csipetnyi sóval, a 3 tojássárgájával és a tejföllel.
Nyújtsuk egyenletesre a tésztát, majd a kétharmadát tegyük egy nagyobb tepsibe.( én mindig teszek alá sütőpapírt) 
Nyomkodjuk  le a széleit.

Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és a maradék cukorral, fahéjjal ízesítjük. Főzzük meg, majd oszlassuk el egyenletesen a tésztán. 

A félretett tésztával fedjük be a tölteléket, szurkáljuk meg a tetejét villával és ezt követően megkenjük tojással. 

Közepes lángon körülbelül 20 percig kell sütni. Ez alatt szép barna lesz a pite. Ha kihül ízlés szerint tálalhatjuk, kis vaníliás cukorral meghintjük és szeleteljük a süteményt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek