2 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb fantasy film
·Filmfantasy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Movieclips Classic Trailers
A 10 legjobb fantasy film
·Filmfantasy·Utolsó frissítés: undefined

A jó fantasy filmhez néha elég egy rejtélyes könyv, egy ellopott kard, egy elrabolt hercegnő, egy villám alakú sebhely vagy egy pár piros cipellő is. Persze ezek mit sem érnek egy jó történet nélkül, amiben bármikor élvezet újra és újra elmerülni.

A legjobb fantasy filmek másodpercek alatt szippantják be a nézőket. A racionalitást olykor teljesen nélkülöző kitalált világokban nem lehet kérdés, hogy egy sárkány szárny nélkül is tud repülni vagy egy teljesen átlagos kisfiú egy, a szemünk előtt létező, de gondosan elrejtett varázsvilág legnagyobb hőse. 

Az igazán jó fantasyk kortalan mesék, melyeket időről időre érdemes újranézni. Csak kár, hogy olyan kevés születik belőlük. Az eddigi tíz legjobb fantasy film szerintünk:

10. Végtelen történet

Hiába múlt idén áprilisban már 37 éves a Végtelen történet (The NeverEnding Story), a Michael Ende könyvéből készült ifjúsági fantasynek egyszerűen jól áll az idő. Bastian, Atreyu, a Gyerek-császárnő és Falkor kalandjai úgy öregedtek, hogy bár a napjaink CGI-trükkjeihez szokott szem néha fennakad az akkoriban csúcstechnikának számító megoldásokon, mégis tökéletesen el lehet veszni a 102 perces mesés kirándulás alatt Fantáziaországban. Nem mindenkinek tetszett azonban maradéktalanul Wolfgang Petersen rendező filmje: az eredeti könyvet író Michael Ende annyira kiakadt a látottakon, hogy egyszerűen felháborítónak nevezte a végeredményt, és a stáblistáról is leszedette magát. Külön kiverték nála a biztosítékot a sivatagban domborító, meztelen keblű szfinxek, amiket csak ócska sztrippereknek nevezett.

A történet egy összetett mondatban

A könyvfaló Bastian ellopja a Végtelen történetet a könyvesboltból, ám olvasás közben valahogyan ő is a kaland részese lesz, és már csak rajta múlik, hogy a fenyegető Semmi felfalja Fantáziaországot, vagy különös lakóival együtt megmenekül.

9. Tigris és sárkány

Ritkán kerülnek fantasyk az Oscar-díjak közelébe, de amikor igen, akkor többnyire tarolnak. Így volt ez a 2001-es díjkiosztón Ang Lee filmjével, ami tíz jelölésből négyet váltott szoborra. Ennél többet - eggyel - abban az évben csak a Gladiátor kapott. A Tigris és Sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) ezen túl is igazi áttörés volt: a minőségi ázsiai filmek (és filmesek) végérvényesen meghódították Hollywooddal együtt a világot is. Akinek néhány akciójelent ismerősnek tűnik a filmből, nem téved, ugyanis az a Jüan Ho-ping találta ki például a háztetőn iszkolós jelenet mozdulatsorát, aki hónapokkal korábban a Mátrix egyedi harcjeleneteiért is felelt.

A történet egy összetett mondatban

A messze földön híres kínai harcos kardját hazatérése éjszakáján ellopják, ezért a tolvaj nyomába szegődik barátjával, miközben kiderül, hogy a lopás hátterében ősi ellensége és fiatal tanítványa áll.

8. Csillagpor

Több más, később kultikussá váló fantasyhez hasonlóan a Csillagpor (Stardust) is beragadt a rajtnál. A 2007-ben bemutatott filmet 70 millió dollárból forgatták, de a nyitóhétvégén ebből csak 9-et hozott vissza, bár végül egészen 137 milliós bevételig rakétázott a modern mese. Tegyük hozzá: ez volt a minimum. A film producerei ugyanis nagyjából mindenkit meghívtak egy kisebb-nagyobb szerepre, aki számított akkoriban. Így került a filmbe többek között Michelle Pfeiffer, Claire Danes, Siena Miller, Peter O'Toole, Ricky Gervais és Rupert Everett. Shakespeare kapitány szerepében Robert De Niro pedig örökre beleég a retinájába mindenkinek, aki végignézi a kétórás kalandot. A színész állítólag azért játszotta el a furcsa égikalózt, mert addigra megbánta, hogy pár évvel korábban visszautasította A Karib-tenger kalózaiban Barbossa kapitány szerepét.

A történet egy összetett mondatban

Egy istenháta mögötti angol falu közelében, de már a tiltott területen zuhan le egy csillag, a hősszerelmes főszereplő pedig ígéretet tesz kedvesének, hogy bármi áron, de elhozza neki a fénylő hullócsillagot.

7. Avatar

Hollywood első, nem is annyira burkolt figyelmeztetése arról, hogy ideje lenne tisztelni a bolygót, ahol élünk. Mindezt ráadásul olyan köntösbe sikerült csomagolni, hogy James Cameron szuperprodukciója egy rövid időszaktól eltekintve még ma is a legtöbb bevételt termelő filmnek számít. A 3D-s moziélmény és a csúcsra járatott CGI áttörését hozó kékemberes fantasy nem kerülhette el az ehhez hasonló blockbusterek sorsát: nem is egy, hanem rögtön négy folytatást kap 2022 és 2028 között. Az Avatart kilenc Oscarra jelölték, de csak hármat kapott meg végül. Külön fájó lehet a Pandora bolygót és világát megálmodó James Cameronnak, hogy éppen volt felesége háborús filmje, A bombák földjén lett az év legjobbja, Kathryn Bigelow pedig az év rendezője.

A történet egy összetett mondatban

Egy tolószékbe kényszerült háborús veterán egy távoli bolygón kap lehetőséget az új életre, ám egy idő után új testében szembeszáll az emberekkel a veszélyekkel teli, de csodálatos Pandora védelmének érdekében.

6. Legenda

Az igazi áttörést hozó 1986-os Top Gun előtti utolsó filmje volt a Legenda (Legend) Tom Crusie-nak. A bemutató idején mindössze 22 éves, akkor még gyakorlatilag ismeretlen színész annyira elégedetlen volt a mozikba került változattal, hogy csak a rendezői változat megtekintését javasolta a rajongóknak. Akik ráadásul nem is voltak túl sokan: a több sci-fivel (A nyolcadik utas: a Halál; Szárnyas fejvadász) nagyon befutó Ridley Scott rendező első, és máig utolsó kirándulás a fantasy filmek világába rosszabbul nem is sülhetett volna el. A Legenda óriási bukás volt a mozikban, csak idővel lett belőle igazi kultfilm.

A történet egy összetett mondatban

A fiatal Jacknek meg kell állítania a Sötétség Urát, aki el akarja pusztítani a napfényt, ráadásul feleségül akarja venni a főhős időközben foglyul ejtett szerelmét.

5. A herceg menyasszonya

"Helló! Inigo Montoya vagyok. Megölted az apámat. Készülj a halálra!" - Az idézet, amit mindenki hallott már, de csak kevesen tudják, hogy hol. A válasz egyszerű: A herceg menyasszonyában (The Princess Bride) mondta ezt Mandy Patinkin, aki állítólag a klasszikussá vált mondatok közben a néhány éve rákban elhunyt apjára gondolt. Szögezzük le: a kardozós-herceges-kalózos film elsőre akár gagyinak is tűnhet, rá kell érezni az ízére. De ha megvan, akkor 98 perc tökéletes szórakozás vár azokra, akik egyszerre szeretnének egyensúlyozni a főhősökkel a romantika, a fantasy és a szatíra között. Íme egy tökéletes példa arra, hogy nem minden fantasynek kell halálosan komolyan venni magát.

A történet egy összetett mondatban

A sokáig halottnak hitt Westley néhány furcsa szerzettel az oldalán elindul kiszabadítani élete szerelmét a gonosz herceg karmai közül, aki semmitől sem riad vissza azért, hogy megkaparintsa Boglárkát.

4. A faun labirintusa

Hogyan lehet összehozni egy filmbe a spanyol polgárháborút és egy minden képzeletet felülmúló fantasy világot? A néha horrorba hajló látomásokat mozivászonra álmodó Guillermo del Torónak ez hihetetlen könnyedséggel sikerült A faun labirintusában (Pan's Labirynth). A három Oscarral jutalmazott film egyik jelenete - a gyerekfaló tenyérszemű szörny ebédlője - annyira hátborzongatóra sikerült, hogy még a híres horrorszerző, Stephen King is kényelmetlenül fészkelődött székében a premieren. Kevesen tudják, de a film címszereplőjét, vagyis a faunt a rendező saját gyerekkori álmaiból mentette át a vászonra.

A történet egy összetett mondatban

A szadista katonatiszt könyvkedvelő, fiatal mostohalánya egy olykor elborzasztó, de mégis lenyűgöző fantáziavilágba menekül a valóság szörnyűségei elől.

3. Harry Potter-oktológia

Kevesen tudják, de az első Harry Potter-film rendezésére Steven Spielberget kérték fel, aki hónapokig dolgozott is J. K. Rowling könyvének adaptációján. Végül azonban a rendező úgy döntött, hogy nem áll készen egy kizárólag gyerekeknek szóló film elkészítésére, ráadásul az egészet nem is tartja különösebben érdekes kihívásnak. Tévedett? Valószínűleg. A Harry Potter-univerzum filmről filmre egyre kevésbé csak a gyerekeknek szól, ráadásul minden kockája egy kreatív rendezőért kiált. A végül nyolcrészesre duzzasztott mozisorozat első filmje éppen idén 20 éves, de a Harry Potter és a bölcsek köve egy percet sem öregedett, időről időre bármikor újranézhető, a trükkök eddig még kiállták az idő próbáját.

A történet egy összetett mondatban

A csecsemőkorában megárvult kisfiúról kiderül, hogy mágikus képességei vannak, ráadásul a varázslók világában éppen nagy szükség is lenne egy hozzá hasonló messiásra, mert a gonosz Voldemortról egyre többen beszélik, hogy feltámadt.

2. Óz, a csodák csodája

Ma már elképzelhetetlen mennyiségű hibás döntés, a stábtagok testi épségét veszélyeztető megoldás született az Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) forgatásán. A madárijesztő arcán nyomott hagyott a zsákmaszk, a bádogembert eredetileg alakító színész az arcfesték miatt élete végéig légzési nehézségekkel küzdött, a gonosz boszorkányt alakító színésznő pedig csúnyán megégett, amikor füst és lángok között távozik az egyik jelentben. Az első fantasy filmek közé tartozó kortalan mese végül két Oscart nyert, máig nemcsak a műfaj, hanem az egyetemes filmtörténet legnagyobb klasszikusai közé tartozik.

A történet egy összetett mondatban

A kansasi tornádó miatt házastul a titokzatos Óz birodalmában landoló fiatal lány mesés barátokkal és hűséges kutyusával keresi a sárga téglákkal kirakott úton a varázslatos országot bejárva a hazafelé vezető utat. 

1. A gyűrűk ura-szextológia

A sokáig megfilmesíthetetlennek vélt J. R. R. Tolkien regényfolyam végül a kétezres évek elején kapott rögtön három filmet. Szakértők szerint egész egyszerűen addigra ért a filmes technika fejlettsége arra a szintre, hogy már különösebb félelem nélkül belevághatott Peter Jackson és csapata Középfölde történeteinek megelevenítésébe. A rekordhosszú, 438 napos új-zélandi forgatás alatt mindhárom filmet egyszerre felvették, később már csak pótforgatásokra volt szükség. A fantasy és filmes alapműnek számító sorozat befejező része 11 Oscart kapott, ezzel a Titanickal együtt holtversenyben vezeti a képzeletbeli örökranglistát. Az eredeti filmekhez egy évtizeddel később hozzácsapták A hobbitból készült trilógiát is, így a Jackson-féle Tolkien-világ már hat egész estés filmnél jár. 

A történet egy összetett mondatban

Frodó és nyolc társa útnak indul a békés Megyéből, hogy a Végzet Hegyének gyomrába dobva elpusztítsa az Egy Gyűrűt, ezzel pedig megakadályozza a gonosz Szauron visszatérését a hatalomba. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek