2 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: 480 forinton rögzítik az üzemanyagárakat, marad a rezsicsökkentés, közzétették a területi oltottsági adatokat
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Magyarország Kormánya
Kormányinfó: 480 forinton rögzítik az üzemanyagárakat, marad a rezsicsökkentés, közzétették a területi oltottsági adatokat
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön ismertette a kormánydöntéseket.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a járványügyi adatok ismertetését követően kiemelte, ez a hullám annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy van fegyver a vírus ellen, az oltás. Az adatokkal kapcsolatosan elmondta, 100 emberből 1 oltott betegszik meg, és ők is lényegesen enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget.

Gulyás Gergely kiemelte, múlt héten a Pfizer is nyilvánosságra hozta a kutatását, amely szerint 6 hónap után csökken, 7-8 hónap után pedig radikálisan csökken a védettség, ezért javasolják a 3., megerősítő oltást. Oltási akcióhetet is indítanak november 22-től 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül meg lehet kapni az 1. a 2. és a 3. oltást is. 

A miniszter elmondta, az egészségügyi kapacitások rendelkezésre állnak, ellátási veszély nincs. Kiemelte, általánosan kötelező oltást nem rendelnek el, de a munkadóknak lehetővé tették, hogy az oltásról döntsenek. 
Kötelező lesz az oltás a közigazgatásban: a kormányablakokban, ügyfélszolgálatokon december 15-ig lesz kötelező az oltás, azoknak a kormányzati dolgozóknak, akik nem találkoznak sok emberrel január 15-ig kell beadatniuk. A tanári érdekképviseletektől azt kérik, hogy támogassák a pedagógusok oltását.

"A jelenlegi járványügyi adatok alapján nem lehet tudni, mikor lesz a csúcs, a prognózisok széles időtávot határoznak meg, van, aki novemberre, de van, aki decemberre mondja. Miután a további vírushullámok sem zárhatók ki, csak az lesz védett, aki 3. oltást is megkapta" - mondta Gulyás Gergely.

A kormány tárgyalt a rezsiárakról is. Azt állapították meg, hogy energiaválság van Európában. Egy év alatt az európai piacokon 400%-ot nőttek a rezsiárak. Ez rezsiválságot is eredményezett. "Magyarország továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Benzinárra is foglalkozott a kormány, tanulmányozták az európai árakat, és azt állapították meg, hogy mindenhol ugrásszerű a növekedés, Magyarországon a 6-7-ik a legolcsóbb így is a benzin és gázolaj ára.

"A benzin és a gázolaj ára kihatással van a gazdaságra, ezért november 15-től 480 forintos felső határral rögzíti a kormány a 95-ös benzin és a gázolaj árát" - mondta a miniszter. A rögzített ár 3 hónapig érvényes, utána felülvizsgálják.

A miniszter a migráció kapcsán elmondta, pénzt kér Magyarország az EU-tól a határvédelem erősítésre, mind hazánk, mind más országok számára. A belügyminisztérium erősíti a határvédelmet, gyors kiképzés után önkénteseket vetnek be a határon.

"Minden koronavírus-adatot, amit az NNK publikálni tud és nem sérti a titoktartási jogokat, nyilvánosságra fognak hozni" - mondta el újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Hamarosan részletesebb adatok jelenhetnek meg a vakcinák hatékonyságáról, átoltottságról, fertőzésszámokról, most pedig már közzétették a területi oltottsági adatokat a koronavírus.gov.hu oldalon.

Az adatokkal kapcsolatosan a miniszter kiemelte, hogy 9x-10x-szer, de lehet, hogy 100x-szor nagyobb az esélye a súlyos lefolyású koronavírus-betegségnek azoknál, akik nem oltakoznak, és a következő kormányinfón remélhetőleg lesznek részletesebb koronavírus-adatok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek