2 évnél régebbi cikk

Már áll a tornacsarnok és a díszterem a Ciszterben – Megnéztük hogyan halad a felújítás a gimnáziumban
·Hírekfelújítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Már áll a tornacsarnok és a díszterem a Ciszterben – Megnéztük hogyan halad a felújítás a gimnáziumban
·Hírekfelújítás·Utolsó frissítés: undefined

Már áll a tornacsarnok és a díszterem is és jó ütemben haladnak a Ciszterci Szent István Gimnázium bővítésének munkálatai. Megnéztük hogyan halad, milyen ütemben készül a 4,3 milliárd forintos beruházás. Jártunk a tornacsarnok tetején és megnéztük, hogy hol lesz majd az új díszterem.

Hatalmas daru, sok-sok állvány, óriási elemek, huzalok és több köbméternyi beton. Az építési területen ez a látvány fogadta stábunkat. Sőt, a tornacsarnok tetején is jártunk, hiszen az már áll, csakúgy mint a díszterem is. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban a következő év őszére készülhet el a tornaterem, az új díszterem és az ebédlő. 

A bővülés eredményeként az első ütemben kb. 2500 négyzetméter kerül részben megújításra, részben hozzáépítésre. A tantermekkel, folyosókkal pedig további 1000-1200 négyzetméterrel bővül majd az iskola a második-harmadik ütemben. 

Szükség is volt erre, hiszen ez az egyik legrégebbi iskolája Székesfehérvárnak. Az elmúlt 10 évben annyira megnőtt az érdeklődés a gimnázium iránt, hogy már nem volt megfelelő a tantermi kapacitás. Jelenleg is több, mint 700 diák jár a Ciszterbe. 

Bérczi László Bernát apát elmondta, hogy a Zirci Ciszterci Apátság 2013 óta tervezi a gimnázium bővítését. „Amikor a Zirci Apátság ezt az iskolát a 20. század első felében építette, más létszámmal terveztek. Akkor kb. 400 fős iskola volt, ma pedig szinte a duplájánál tartunk. Egyre fejlődik az iskola, egyre többen választják az intézményünket, és az eredmények is egyre jobbak. Életmentő volt ez a beruházás” –  fogalmazott az apát hozzátéve, hogy az első ütem munkálatai a 2020. szeptemberi szerződéskötés után kezdődtek el. 

Mostanra érték el a tornacsarnok legmagasabb pontját. Eközben elindult a 2. ütem, ez a munka várhatóan 2022 őszére elkészül. Közben indul a második ütem szerkezetépítése, a tantermek Bérczi László Bernát apát szerint ez 2022 végére vagy 2023 elejére készülnek majd el. A tervezett határidőket a vállalkozó precízen tartja – emelte ki az apát. 

4,3 milliárd forintos beruházás

A tervek már 2013-ban megfogalmazódtak, 2017-ben érkezett igen ezekre, 2,6 milliárd forintos kormányzati támogatással. Az alapkövet 2018-ban tették le, és 2020 őszén megkezdték a kivitelezést a szakemberek. 

Egy ideig úgy tűnt, csak a modern tornacsarnok, az új díszterem, a megújult ebédlő épülhet meg, a 2. ütemre, a tervezett plusz tantermekre csak később lesz meg a forrás. 

„A város azt a javaslatot tette, hogy a bővülő középiskolai campus forrásból kerüljön átcsoportosításra 1,7 milliárd forint a Ciszter gimire, de a kormány azt a döntést hozta, hogy biztosítja az 1,7 milliárd forint kiegészítő forrást a második ütemre, de nem a campus keretében, hanem közvetlenül a rendnek ezt a támogatást megadva. Ez azt eredményezi, hogy ez az 1,7 milliárd forint Fehérvár más iskoláira kerülhet elköltésre. Így tudjuk elindítani most már a beruházásokat más iskolák tekintetében” – fogalmazott Cser-Palkovics András.

„40 milliárd forint érkezik ezekben az években a fehérvári iskolákra” – összegezte Cser-Palkovics András az összes most záruló, folyamatban lévő és a következő években megvalósuló iskolai fejlesztést kapcsán.

Ebben van állami fejlesztés, szakképzési centrumos forrás, van egyházi fejlesztés és van magánfenntartói fejlesztés. Ha ezeket összeadjuk látjuk, hogy ekkora mértékű iskola bővítés és felújítási program a város életében még soha nem volt! Nemzeti, uniós, városi forrás is van ebben. Jelentőse előre tudunk lépni” – tette hozzá Cser-Palkovics András. 

Az újabb forrást a kormány már az 1. ütem építése alatt biztosítja, így egyből folytatódhat a 2. ütem megvalósítása

„Sok munka előzte meg, hogy a 2,6 milliárd forintos eredeti döntéshez azt az 1,7 milliárd forintos támogatást hozzá tudjuk tenni. Ami azért volt fontos, hogy időben hozzá tudjuk tenni, mert így nem kell az építkezést megállítani, az építő nem vonul le, nem kell visszajönni” – mondta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki arról is beszélt, hogy országgyűlési képviselőként megtiszteltetés számára minden székesfehérvári beruházást támogatni. Volt ciszteres diákként és tanárként a legnagyobb öröm, hogy láthatja megvalósulni, amit megálmodtak. Mivel azok akik most végeznek, azok a diákok már nem fognak a kibővített gimnáziumban tanulni, ezért Vargha Tamás kezdeményezte, hogy a 11-12. osztályos diákokat is invitálják majd meg a már elkészült épületbe.

Az országban 230 ezer egyházi intézményekben tanuló diák van, a kormány számára ezért is fontos a különböző rendek támogatása. Mondta el Soltész Miklós egyházi és nemzetiségei kapcsolatokért felelős államtitkár. 

„Itt Székesfehérváron is, de akár Budapesten is a Ciszterci Rend – amely hagyományokkal rendelkezik, 30 évvel ezelőtt újra kezdhették a tevékenységüket Magyarországon – olyan beruházásokba fogtak, amelyek meg fogják határozni az egész 21. századi épületeiket, illetve a tanításoknak a lehetőségét” – fogalmazott az államtitkár. 

„Vannak olyan hangok az országban, hogy az egyházak miért kapnak támogatást templomok, szociális intézmények, iskolák felújításra. Ez érthetetlen, hiszen ezeket a pénzeket nem az egyház kapja. Az egyházi beruházások egyrészt közfeladatok átvállalását jelentik, másrészt szépítik a településeket és rengeteg szakembernek biztosítanak munkát. Nem az egyházak viszik haza a pénzt, nem a papok, a szerzetesek ülnek a pénzesládán, hanem visszaadják azt a társadalom javára!” –  mondta Soltész Miklós. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek