9 hónapnál régebbi cikk

Három fehérvári iskola udvara újul meg, és okostantermet is kialakítanak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Három fehérvári iskola udvara újul meg, és okostantermet is kialakítanak

Megszépült iskolák várják vissza a diákokat szeptemberben. A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! kezdeményezés keretében a székesfehérvári cégek 2013 óta támogatják az oktatási intézményekben a felújítási munkálatokat.

Fehérvári kuriózum, szép összefogás már hosszú évek óta a KÉPES program, amelynek köszönhetően nyáron három iskola udvara újul meg, de okostantermet is kialakítanak.

Teljesen átalakul a Felsővárosi Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, valamint a Széna Téri Általános Iskola udvara. A szükséges anyagbeszerzések és az előkészítési, gyártási munkálatok már hetek óta zajlanak a Városgondnokság műhelyében. Ezen a héten a Széna téri intézmény udvarán dolgoznak kollégáik: elbontották a régi, rossz állapotú eszközöket, illetve új, kültéri tanórák megtartására alkalmas, fedett kiülő is készül – ennek folynak most az előkészítési munkálatai.
"Az udvar másik fele is megújul, a tér jobb kihasználása miatt a sportpályát 90 fokban elfordítjuk, a jeleket újra felfestjük, U alakban pedig labdafogó háló kerül köré. A megmaradt területre tesszük át a teqball-asztalt, és többféle ügyességi játékhoz festünk fel színes ábrákat az aszfaltburkolatra. Növénytelepítés is lesz, egy cserjesort és két díszfát ültetünk az udvarra. Ezek köré fém lábakon álló, faburkolatú ülőkék készülnek.” – mondta el Tánczosné Mészáros Gabriella, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. karbantartási divíziójának vezető-helyettese.
A Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában több nagyszabású fejlesztés is zajlott a közelmúltban, a homlokzatfelújítás pedig jelenleg is folyamatban van.

Hogy ne csak az épület legyen jóval komfortosabb, hanem a diákok által használt közösségi terek is, így az idei KÉPES Programba ennek az intézménynek az udvarfelújítása is bekerült. „Iskolai órák megtartására alkalmas kültéri tantermet alakítunk ki, emellett egy 70 fős kórusdobogó készül, valamint a környezetismeret-órákat segítve magaságyások is létesülnek. Padokat, kézilabdakapukat és streetball-palánkokat is kihelyeznek kollégáink, a sportpálya köré pedig labdafogó háló kerül. Új udvari játszóeszközökkel is gazdagodik az intézmény udvara: egy kéttornyos, csúszdás mászóvár, egy trambulin és egy ügyességi játék kerül ki, mindegyik ütéscsillapító gumilap burkolattal, ezzel is biztonságossá téve ezek használatát.” – emelte ki a divízióvezető-helyettes.
A Városgondnokság munkatársai a Felsővárosi Általános Iskola külső terein is dolgoznak. Muszáj volt elbontani a korábbi műfüves pályát; az eddigi homokozó viszont megújul, valamint egy új homokozó is készül, mindkettő fölé napvitorlák kerülnek. A régi betonpadokat is elbontják, helyükre újak kerülnek majd.
A három oktatási intézményben zajló udvarfelújítás nagy része a nyári szünetben megvalósul, a munkálatok végső befejezési határideje szeptember 22-e.

A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! kezdeményezés keretében a székesfehérvári cégek 2013 óta támogatják az oktatási intézményekben a felújítási munkálatokat, hogy kicsi és nagyobb gyermekek minél szebb környezetben tölthessék a napjaikat. A programban jelenleg 20 székesfehérvári és Székesfehérvár környéki vállalat, vállalkozás vesz részt, melyek 2023-ban 18,9 millió forint támogatást biztosítanak. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Székesfehérvári Tankerületi Központ 15 millió forinttal járul hozzá a tervek megvalósításához, a költségek fennmaradó részét pedig Székesfehérvár Önkormányzata vállalta fel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek