2 évnél régebbi cikk

Tűzifával fűtenétek? Ezekre figyeljetek oda a vásárlásnál
·Életmódtűzifa·Utolsó frissítés: undefined
Tűzifával fűtenétek? Ezekre figyeljetek oda a vásárlásnál
·Életmódtűzifa·Utolsó frissítés: undefined

Annak ellenére, hogy Magyarországon a gázfűtés a legelterjedtebb, és a megújuló energia felhasználása is feljövőben van, még mindig sokan fűtenek tűzifával. A tűzifa nagy előnye, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a gáz árának, ugyanakkor megfelelő erdőgazdálkodás esetén ez is megújuló energiaforrásnak számít. Ha pedig az alábbiakban felsorolt tanácsokat követjük, garantáltan elégedettek leszünk a tűzifa alapú fűtés hatékonyságával.

A tűzifa beszerzése és a vele való tüzelés kérdésköre összetettebb, mint például a gázfűtés. Olyannyira, hogy a Nébih is összefoglalta az ezzel kapcsolatos tippeket, jó tanácsokat Tűzifát csak okosan! című kiadványában. Az ebben leírtakra jelen cikkben is hangsúlyosan támaszkodunk. 

Mikor vegyük a tűzifát?

Első hallásra talán meglepő lehet, de nem mindegy, mikorra időzítjük a tűzifa vásárlását. A döntő a fa nedvességtartalma, ami a frissen kivágott állapotban a legmagasabb. Ilyenkor akár az 50 százalékot is elérheti. Az ideális azonban a 20% vagy az alatti nedvességtartalom. 

A nedvesebb fa ugyanis lényegesen rosszabb hatékonysággal ég el. Mit is jelent ez? A nedvességtartalom 1,0 százalékos növekedése a fűtőérték 0,9 százalékos csökkenését vonja maga után. Vagyis ugyanaz a mennyiség nedvesebb fából lényegesen kevesebb meleget biztosít, mint szárazból. Vagy másképpen: ahhoz, hogy ugyanolyan meleg legyen a lakásban, jóval nagyobb mennyiségre lesz szükségünk, ha nedves fát használunk. 

Ebből következően a tűzifavásárlást legjobb a nyár elejére időzíteni - a Nébih tájékoztatója is ezt javasolja. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes olyan kereskedőt választani, ahol fedett, de jól szellőző helyen tárolják a tűzifát, és nagy mennyiséget raktároznak. Így van rá esély, hogy akár az ősz végén is alacsony nedvességtartalmú, jól kiszáradt tűzifához jussunk. 

Honnan szerezzük be a tűzifát?

Egy laikus vásárlót sajnos könnyen meg lehet téveszteni, és erre minden idényben van is precedens. Például értéktelenebb fafajtát adnak el neki, mint amiben megállapodtak, vagy a mennyiség nem stimmel. Ezért is érdemes olyan kereskedőtől vásárolni, ahol súly helyett erdei köbméterben mérik a tűzifát. Előbbi esetben ugyanis nagyon könnyű átejteni a vásárlót: a platón lévő szállítmányt ki tudná lemérni? Főleg, miután leszállították és leborították a földre. 

A legjobb tehát egy megbízható telepről beszerezni a tűzifát, ahol alapvető, hogy tisztességesen szolgálják ki a vevőket. Az is jó pont, ha a fát szakszerűen tárolják, mérik és szállítják. Végül, de nem utolsó sorban nagy előny, ha az árut fenntartható erdőgazdálkodásból szerzik be.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kivágott fákat folyamatosan pótolják, és az új ültetéseknek köszönhetően az élőfa mennyisége, az erdő állománya állandó. Az ilyen fa pedig megújuló energiaforrásnak minősül, aminek elégetése nem terheli a környezetet - hiszen a folyamatos telepítés megköti a légkörbe kerülő szén-dioxidot. 

Tűzifa

Freepik

Egy hasznos tipp a tökéletes beszerzési forrás kiválasztásához

Az előző pontban felsorolt jellemzők mindegyike igaz a BioNova Kft. bicskei telephelyére. A vásárlók által leginkább Fakupac néven ismert vállalat kiváló minőségű, fenntartható erdőgazdálkodásból származó tűzifát kínál. A tárolás, szállítás, hasítás és a csomagolás folyamata maximálisan gépesített, a legmodernebb berendezésekkel történik. 

Ez garantálja, hogy a kályhakész, ömlesztett, hasított tűzifát egységes méretben, pontosan 1 erdei köbméteres kiszerelésben hozzák forgalomba. (1 erdei köbméter = 1x1x1,7 m nem feldolgozott, méteres állapotban lévő fa pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva.)

A vásárlók választhatnak, hogy 25 vagy 33 centiméteres hasábokban szeretnék megvásárolni a tüzelőt, amelyet kizárólag hazai erdőkből szerez be a Fakupac. A kft.-nél kizárólag keményfával - csertölgy, kőris, bükk - foglalkoznak, és amennyire csak lehetséges, előre gondolkodnak.

Vagyis a lehető leghamarabb szerzik be az eladásra kerülő fát, hogy mire a vásárlásra sor kerül, kellően kiszáradjon. Arra is odafigyelnek, hogy a hasogatás során keletkező gyártási hulladéktól, törmeléktől teljesen megtisztított árut kínáljanak a vásárlóknak. (Természetesen igény szerint rönkfa formájában is beszerezhető náluk a téli tüzelő). 

A Fakupac további előnye, amivel kimagaslik a hazai mezőnyből, hogy az általuk garantált egységes, kiváló minőségű fát és kiszolgálást Pest- és Fejér megye egész területére kiszállítják. 

Saját emelődarus autóikkal akár már egy raklaptól vállalnak kiszállítást az alábbi megyékbe és településekre:

Mire ügyeljünk a tüzelés során?

A megfelelő helyről beszerzett, jó minőségű tüzelő felhasználása során is érdemes odafigyelni néhány fontos momentumra. 

Ilyen például, hogy a tüzeléshez keményfát használjunk. A puhafa túl sok hamut termel és alacsonyabb a fűtőértéke - viszont, mivel könnyen meggyullad, gyújtósnak kiváló. 

Ügyeljünk rá, hogy egyszerre ne rakjunk túl sok fát a tűztérbe. Ez rontja az égés hatékonyságát és kevesebb hőt tudunk kinyerni a tüzelőből. Az optimális oxigénellátás érdekében mindig hagyjunk megfelelő nagyságú közöket a fahasábok között. Begyújtásnál pedig tartsuk nyitva a kazán vagy kályha szellőzőnyílásait. 

Érdemes a tűzifát fentről lefelé meggyújtani, a lefelé haladó tűz ugyanis egyenletesebb égést, kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményez, és a kazánt, kályhát is kíméli. 

Ezzel a tűzifabeszerzéssel és -felhasználással kapcsolatos tanácsaink végére értünk. Reméljük, a cikkben olvasható tippek segítenek abban, hogy fával tüzelő olvasóink otthonában az egész fűtési idényben kellemes legyen a hőmérséklet!

Borítókép: Freepik
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek