2 évnél régebbi cikk

A legjobb Csóborok a karácsonyi menü mellé – az agárdi családi pincészet ajánlásával
·Életmódbor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Csóbor Pincészet
A legjobb Csóborok a karácsonyi menü mellé – az agárdi családi pincészet ajánlásával
·Életmódbor·Utolsó frissítés: undefined

Díjnyertes borok Agárdról – a Csóbor Pincészet nemcsak sikeres és egyre ismertebb, de igazi családi vállalkozás, ahol mindenki megtalálta a helyét.

Nem kell ahhoz agárdinak lenni, hogy a Csóbor név ismerős legyen: a családi pincészet borai már nemcsak a településen és Fejér megyében, de országszerte szereztek maguknak kedvelőket, és szakmai elismeréseket is. Azok, akik pedig Agárdon járnak vagy csak átutaznak rajta, biztosan látták már a velencei-tavi település főutcájának számító, Balatoni út melletti hangulatos pincészetüket, ami télen-nyáron nyitva tart. Utóbbi szezonban pedig – és ez tapasztalat – homlok kisimítóan jó kiülni a pincészet árnyas kertjébe, elkortyolgatni egy pohár bort.

Ugyan az év jelenlegi szakában a kertbe kiülés nem nyújt akkora élvezetet, mint nyáron, de most is betérhetünk a Csóbor Pincészetbe, és nemcsak megkóstolhatjuk boraikat, de vásárolhatunk is kedvenceinkből.

Az agárdi Csóbor Pincészet története 1989-ben kezdődött

Csóbor Jenő Csiribpusztán kezdett egy kicsi területen foglalkozni szőlészettel, borászkodással, ami akkor egy pici pincét és barátokkal közös szüretelést jelentett.

"2000-ben fordult át a borászkodás hobbiból üzleti vállalkozássá" – ezt már Csóbor Csilla, az alapító lánya meséli, aki testvéreivel, illetve bátyja feleségével együtt nagyon is aktív részesévé vált mostanra a Csóbor Pincészet történetének – "A 2000-es évek elejétől az agárdi fő út /Balatoni út - szerk./ melletti kicsi pincészetben kezdődött a borászkodás, és szépen fejlődtünk: ma egy 2500 hektoliter tárolókapacitással rendelkező pincészetünk van, a szőlőfeldolgozáshoz korszerű gépekkel, modern hűtőberendezéssel rendelkezünk. 34 hektár saját szőlősünkben érik a gyümölcs a Velencei-tó körül, így saját szőlőből állítjuk elő a borainkat.

Valljuk, így lehet a legjobb minőségre törekedni, hiszen mi gondozzuk a szőlőt.

A bátyám kertészmérnök, szőlész-borász, ő figyeli kint a szőlőt, hogy mikor, mit kell vele csinálni. Édesapám – aki ugyan már nyugdíjas, de az egyik szemét mindig a borászaton tartja –, valamint sógornőm, Csóbor-Kisari Linda foglalkoznak a borral. Ketten vagyunk lánytestvérek, én közgazdász végzettséggel a papírmunkát végzem, Nóra pedig az értékesítésért és a vendéglátásért felel. Úgy alakult, hogy pont mindannyian megtaláltuk azt, amit szerettünk volna csinálni."

Az ünnepekhez közeledve pedig talán kevesebb aktuális kérdés merülhetne fel egy pincészet kapcsán, minthogy milyen bort kínáljunk a karácsonyi menü fogásai mellé? Jelenleg a Csóbor Pincészet 22 bora közül választhatunk, de hogy melyik fogáshoz, melyik bor kiválasztásával fokozhatjuk maximálisra a gasztronómiai élményt, abban már Csóbor-Kisari Linda segít.

"Karácsonykor a legtöbb család asztalára kerül valamilyen halétel: halászlé, esetleg sültponty – ezekhez a fogásokhoz pedig nagyon illenek az újborok, és a pincészetek karácsonyra többnyire tudnak is már újborokat palackozni. A Csóbor friss rozék közül én a paprikás halfogásokhoz Kékfrankos, Cuvé vagy Cabernet Sauvignon rozét ajánlanék. Ám ha sült halat eszünk, mondjuk franciasalátával, akkor inkább már fehérbort választanék, például egy krémesebb Chardonnay-t, de ha valaki szereti az illatosabb borokat, akkor az idei Irsai Olivérünk is kitűnő választás."

A magyar konyhában a nehezebb ételeknek is hangsúlyos szerepe van, és például a töltött káposzta elmaradhatatlan az ünnepi asztalról. Az ilyen típusú ételekhez milyen bort válasszunk?

"A töltött káposztához én fehér bort kínálnék, Zöldveltelinit, de a nehezebb ételekhez természetesen inkább a vörösbor a jó választás. Ha mondjuk kacsát készítünk az ünnepekre vagy vadpörköltet, akkor egyértelműen a testes vörösbor az, amelyik kiemeli az ízüket: ezekhez az ételekhez Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc vagy egy bordeaux-i házasítás nagyon illik. Ha egy kicsit könnyebb, mondjuk sertéspörkölt a menü, akkor ahhoz válasszunk egy Kékfrankost" – emeli ki Linda.

Aki kedveli a borokat, annak van kedvence – én a vörösborokra szavazok, és bár a Csóbor Merlot és Cabernet Savignon is emlékezetesen finom, egyszer volt alkalmam megkóstolni a díjnyertes Démon vörösborukat, ami azóta abszolút toplistás nálam. 

De melyik Csóbor a vásárlók kedvence, melyik fajta fogy el a leggyorsabban?

"Az Irsai Olivért nagyon-nagyon szeretik. Augusztusban 19-én szüreteltük, és már nagyon várták a vendégeink, hogy mikor fogjuk árulni. Szerencsére egy hónapon belül sikerült elkészítenünk. A rozékat is nagyon kedvelik, azon belül pedig a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos az, amelyiknek a legnagyobb keletje van" – árulta el Linda.

Jó hír, hogy még van Irsai Olivér, illetve Kékfrankos rozé is a Csóbor Pincészetben, szóval nyugodtan tervezhetünk velük a karácsonyi menü mellé. A Cabernet Sauvignon rozéra még egy kicsit várni kell ugyan, de ha kitavaszodik és az időjárás is engedi, ne hagyjuk ki a kertbe kiülést a pincészetüknél, kóstoljuk végig a boraikat, és találjuk meg a kedvencüket.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek