Megvan Fejér Vármegye Bora
Megvan Fejér Vármegye Bora

Harmadik alkalommal mérettették meg magukat Fejér vármegye legjobb borászai. Idén is meghirdette közös versenyét a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend és a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend. A kezdeményezéssel a helyi borok népszerűsítése a cél, ugyanis a mérsékelt borfogyasztás a magyar kultúra része.
Több borászunk bora is bent van a 100 legjobb magyar bor között, és az országos versenyeken is jó helyezéseket érnek el. Egyre jobb minőségűek a borok a megyében - árulta el Turcsányi Sándorné Marianna, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend elnök-nagymestere.
A borászok vörös, fehér, rosé és desszert bor kategóriában nevezhettek, és kiválasztották a mezőnyből a legjobbat is, Fejér vármegye borát, ami egy évig a vármegye hivatalos bora lesz. Minden jelentős eseményen ezt szolgálják fel, delegációk, testvérvárosok is kapnak belőle.
Idén 84 nevezés érkezett a versenyre, a szakmai zsűri közülük választotta ki a legjobbat. Idén Nagy Gábor bora kapta az elismerést.
A savignon blanc egy világfajta. Sokan úgy gondolják, hogy a világfajták ideje lejárt, és már inkább a helyi fajtákra kéne fókuszálni, viszont a savignon blanc kiemelkedik a világfajták közül az egyedülálló zamatvilágával, nagyon különleges ízvilágával. Aki szereti ezt a fajtát, az azért szereti, kirobbanóan gyümölcsös, nagyon különleges zamatvilágú, szórakoztató bor - árulta el a győztes borról Nagy Gábor borász.
Idén 225 éve született Vörösmarty Mihály. A versenyen belül egy miniversenyt szerveztek és az évforduló tiszteletére elismeréseket adtak át.
Több kategóriában hirdettek eredményt: fehérbor, vörösbor, rozébor és egy különleges vermutféle ital is a díjazottak közé került.

A legjobb fehérbor kategóriát Megyesi Dezső Dezsőbarát bora, míg a legjobb vörös és rozébor kategóriát a Csóbor Pincészet Agárdi Cabernet Franc és Agárdi Kékfrankos bora nyerte. A desszertborok közül idén a Paulus borház Paulus Icewine bora lett a legjobb.