Móri chardonnay lett a 2022-es férfi kézilabda EB hivatalos boraMóri chardonnay lett a 2022-es férfi kézilabda EB hivatalos bora
Chardonnay, ezerjó, királyleányka, zöldveltelini, tramini, pinot blanc, rizlingszilváni és rajnai rizling várja Miklós Csabi pincéiben, hogy borrá érjen. Olyan dűlők szülöttei, mint Csókakőn a Látó-hegy, Móron a Cserhát, a Csóka, a Vénhegy vagy éppen a Kőhalmi dűlő.
„Egy igazi álomszüreten vagyunk túl.” – árulta el Csabi – „Nagyon jó időnk volt, s gyönyörű termést szüreteltünk. Minden fürt úgy nézett ki, mint egy igazi gyöngysor. A mi dolgunk már csak annyi, hogy ne rontsuk el azt, amit a Teremtő adott, s, hogy még finomabbá faragjuk a pincében.”
A csodás ízben pedig eddig sem volt hiány náluk: nemhiába választották meg a családi pincészet 2020-as évjáratú chardonnay-jét a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság hivatalos borának! E „címért” öt pincészet versengett egymással: Csabiék mellett egy tokaji, egy badacsonyi, egy szekszárdi és egy egri.
Mint megtudtuk: A 2022-es férfi kézilabda EB szervezői összetett élményekben gondolkoznak közösségépítéssel, különböző programokkal már a tornát megelőző időszak tekintetében is. Ezt fogalja össze a Watch Games. See More. kampány. Elemei: Feel More. Taste More. Chill More. Spot More. Do More.
A Taste more. program célja, hogy bemutassa a hazai gasztronómia színes választékát. A célcsoport az EB hazai és nemzetközi közönsége. A kampány fontos eleme a magyar borkultúra megismertetése. – Ebben leltek lelkes és együttműködő partnerre Miklós Csaba személyében, aki közel tíz évvel ezelőtt került először közeli kapcsolatba a Magyar Kézilabda Szövetséggel.
Mint elmondta: több ízben is szervezett csapatépítő tréningeket a sportolóknak. Ezen alkalmak során a kézilabdások nagyon megszerették a móri borvidéket. Kimentek a dűlőkre, megkóstolták a helyi ízeket, s e programok alatt igen szoros együttműködés alakult ki közöttük. Tavaly karácsonykor bort kaptak tőlük ajándékba, aminek olyan nagy sikere lett, hogy valójában akkor született meg az ötlet, hogy nevezzenek az EB-re.
„A chardonnay nagyon jól érzi magát ezen a vidéken, nagyon izgalmas dolgokat produkál Móron. Nem véletlenül ezt indítottuk el a versenyen” – mondta Csabi, akinek a kedvenc bora a chardonney mellett az ezerjó.
Az októberi szüreten egyébként ott volt volt Wossala Rozina gasztronómiai szakértő, étterem-tulajdonos, a Taste more. kampány nagykövete, valamint Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke is. Mindketten aktívan részt vettek a munkálatokban.
„Az, hogy a mi chardonney-nk lett az EB hivatalos bora, nem nekünk jelent elismerést, hanem az egész borvidéknek.”
– jelentett ki a móri borász – „Úgy gondolom, hogy minden mórinak és minden magyarnak megdobogtatja a szívét e hír, amire hazánk minden tagja büszke lehet!”