2 évnél régebbi cikk

A 2022-es fehérvári Eb lehet a hazai öttusa fordulópontja
·Sportöttusa·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK / Molnár Artúr
A 2022-es fehérvári Eb lehet a hazai öttusa fordulópontja
·Sportöttusa·Utolsó frissítés: undefined

Miközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság levette a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjáról az öttusát, addig a hazai szakszövetség úgy döntött, a 2022-es székesfehérvári Eb után dönt saját lóállományának további sorsáról.

Furcsa kettősség jellemzi fehérvári szemmel az öttusa 2021-es évét. Egyrészt számunkra oly kedves és emlékezetes esztendő lett 2021, hiszen a Volán Fehérvár kiválósága, Kovács Sarolta olimpiai bronzérmesként zárta a tokiói olimpiát, másrészt úgy fest, épp a Japánban rendezett ötkarikás játékok verték be az utolsó szöget az általunk ismert klasszikus öttusa koporsójába.

A tokiói játékok öttusára teljesen alkalmatlan lóállománya alaposan keresztbe tett a sportág jelenlegi formájának, olyannyira, hogy eldőlt, a 2024-es párizsi játékok után a lovaglás helyét más versenyszám veszi át. Hogy pontosan mi, még nem tudni, a legtöbben a kerékpárra tippelnek, ám a végleges döntésről várhatóan csak 2022-ben nyilatkozik a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM).

Jelenleg is aktív, illetve már visszavonult öttusázók tömegei tiltakoztak és tiltakoznak a változtatás ellen, ám mára egyértelművé vált: megújulás nélkül az öttusa elbúcsúzhat az olimpiai programban maradástól. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis levette a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjáról a sportágat. A lényegében várólistára sorolt öttusa (valamint az ökölvívás és a súlyemelés) sorsa 2023-ban dől majd el, a mostani döntés azonban világossá tette, hogy a NOB kizárólag akkor hajlandó műsoron tartani az öttusát, ha a sportág képes és hajlandó a megújulásra.

A lovaglás kikerül az öttusa programjából, a hazai lóállomány Fehérváron kaphat utoljára szerepet

ÖKK / Molnár Artúr

Egy nappal a NOB döntése után a hazai szövetség is tettekkel reagált a friss fejleményre. A Magyar Öttusaszövetség ugyan a végletekig kitartott a lovaglás sportágban tartása mellett, azonban a NOB döntése egyértelművé tette, erre szinte semmi esély nem maradt. Mindezek fényében a szövetség úgy döntött, a 2022-ben Székesfehérváron rendezendő Európa-bajnokságig mindenképpen fenntartja világszerte híres és a sportágban maximálisan elismert lóállományát. A 30 lóból álló állomány további sorsáról az augusztusi, fehérvári kontinenstorna után születik majd döntés.

Mivel a 2024-es párizsi olimpián még része lesz a lovaglás az öttusának, így addig szinte biztosan marad a szövetség tulajdonában az állományból, ám hogy a teljes lóállományt megtartja addig a szövetség, nos, ez már nem borítékolható előre. Ebből a szempontból is kiemelkedően fontos lesz majd 2022 augusztusában a székesfehérvári Európa-bajnokság.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek