2 hónapnál régebbi cikk

Demeter tartalék, 28 év után nem lesz az öttusázóknál biztos fehérvári induló az olimpián
Fehérvár Médiacentrum fotója
MÖSZ
Demeter tartalék, 28 év után nem lesz az öttusázóknál biztos fehérvári induló az olimpián

2000-ben Vörös Zsuzsa volt az első fecske, aki 4 évvel később meg is nyerte a női öttusaversenyt Athénban. Kovács Sarolta legutóbb, Tokióban állhatott dobogóra fehérváriként.

A Magyar Öttusa Szövetség elnökségének döntése értelmében a három magyar közvetlen kvótás női öttusázó közül Guzi Blanka és Gulyás Michelle vehet részt a párizsi olimpián, Erdős Rita tartalék. A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs indulhat, míg a Volán Fehérvár sportolója, Demeter Bence - aki a ranglistáról lenne nevezhető - a tartalék. 1996 óta ez lesz az első olimpia, amelyen nem indulhat székesfehérvári öttusázó, hacsak a két biztos kvótás közül az egyik sérülés, betegség vagy egyéb okból erre nem lenne alkalmas.

2004-ben Vörös Zsuzsanna nyerte a női szakág és Székesfehérvár első aranyérmét, majd 2021-ben Tokióban Kovács Sarolta tett pontot pályafutása érdemi részére egy parádés bronzéremmel. Demeter Bence akkor is tartalékként utazott, mert bár volt kvótája, sérülései és kihagyásai okán két társát elé sorolta a honi szövetség.

Összességében Vörös Zsuzsa és Kovács Sarolta 3-3 ötkarikás játékokon vehetett részt Székesfehérvárt is képviselve. Demeter Bencének 1 indulása mellett a mostani lesz a második tartalék státusza, míg Horváth Viktor és Gyenesei Leila 1-1 olimpián  lehetett ott a Volán pentatlonistájaként. Az Alba ÖSE öttusázóját, Alekszejev Tamarát - Demeterhez hasonlóan - tartalékként vették számításba 2021-ben, a legutóbbi, tokiói játékokon.

 (Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek