2 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk, ha kigyullad a karácsonyfa?
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined
Mit tegyünk, ha kigyullad a karácsonyfa?
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined

Tűz esetén a legfontosabb, hogy azonnal hagyjuk el a lakást, hívjuk a 112-t és értesítsük a szomszédokat.

Persze lehetőség szerint próbáljuk megelőzni, hogy tűz alakuljon ki, erre vonatkozólag tette közzé aktuális tájékoztatóját a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vízkereszt idején, január hatodikán bontják le a legtöbben a karácsonyfát a népszokás szerint. Fontos szem előtt tartani, hogy a fenyők gyúlékonysága a lakásokban napról napra fokozódik.

A kiszáradt, gyantás fa könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is lángra kap. A száraz fenyőn nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz - írják.

A karácsonyfákon ezért már semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és az utolsó csillagszórókat is a fenyőkről leszedve a szabadban, vagy járólappal burkolt helyiségben gyújtsuk meg, ügyelve arra, hogy a szikrák a közelben ne okozzanak tüzet.

  • Ha már megtörtént a baj, tűzoltással csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük!
  • Kigyulladt karácsonyfánál nagyon fontos, hogy áramtalanítsuk, húzzuk ki a konnektorból a környező elektromos berendezéseket, a lámpafüzért.
  • Abban az estben, ha az égő fenyő közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fát és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot.
  • A takaróval elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Az ablakot semmi esetre se nyissuk ki, mert ilyenkor a beáramló levegő táplálja a tüzet, és még magasabbra csapnak fel a lángok, a tűz gyorsabban terjed.

Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csapjuk be magunk mögött az ajtót, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és a társasházakban minél több szomszédot értesítsünk a tűzről.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívószámon.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek