2 évnél régebbi cikk

Folyamatos a Velencei-tó vízpótlása
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Folyamatos a Velencei-tó vízpótlása
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Jelenleg is zajlik a Velencei-tó vízpótlása, a víztározókból átvezetett vízmennyiség azonban nem lesz elegendő az ideális vízszint eléréséhez. A szakemberek abban bíznak, hogy a tavalyi száraz év után idén több csapadék jut a Velencei-tó vízgyűjtő területére.

Meglepő emelkedés volt tapasztalható hétfőn este a Velencei-tó vízszintjében: míg az agárdi parton egy órával korábban 94 centimétert mértek, addig 19 órakor már 99-et. A jelenség oka a térségben tomboló 80 km/h-s szélvihar volt, ez okozta a tó megbillenését.

A tó szintje azóta visszaállt, a szakemberek azonban abban bíznak, hogy az alacsony vízszintet sikerül feljebb hozni, a közeli tározókból átvezetett vízmennyiséggel.

"A felső tározóban, ugye ez a zámolyi tározó a pátkai tározóba engedtük le a vizet. Ezt a tározót teljesen leürítettük. Ez ugye azt jelenti, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség a halakat áttelepítette innen, természetesen nagyon vigyázunk az élővilágra, de ez a tározó most már üres" - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A víz már a pátkai tározóban van, december elejétől innen engedik át folyamatosan a Velencei-tóba. Ennek köszönhetően négy-öt naponta egy centimétert növekszik majd a tó vízszintje.

130 centiméter a Velencei-tó ideális vízszintje, most azonban ezt meg sem közelíti. A jelenlegi vízpótlás után február 15-éig körülbelül 100 centiméterre fog emelkedni a vízszint, ennél tovább nem, a többi pedig a csapadékon fog múlni.

A fagynak köszönhetően a tavon már kialakult az összefüggő jégréteg, csütörtök reggel 1 centiméteres vastagságú jeget mértek, a kikötőkben, öblökben, védett part menti területeken pedig 6-7 centiméteres a jég. Jégre lépni tehát továbbra is tilos és életveszélyes.

Borítókép: turizmus.szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek