2 évnél régebbi cikk

Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat?
·Egészséggyógyulás·Utolsó frissítés: undefined
Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat?
·Egészséggyógyulás·Utolsó frissítés: undefined

Mikor van szükség a lázcsillapításra? Milyen gyógynövényeket használhatunk fel testünk hőfokának csökkentésére? Kiderül az alábbi cikkből!

Legutóbb már szó volt arról, hogy láz része testünk védekezésének, mert a baktériumok és vírusok fehérjéi - mint minden fehérje - hőérzékenyek, ezért magasabb hőmérsékleten kevésbé képesek tenyészni, szaporodni. Az immunrendszer így hatékonyabban tud megküzdeni a fertőzéssel. Van, amikor nem szükséges a lázat csillapítani, s vannak olyan esetek, amikor indokolt, hogy beavatkozzunk a láz természetes menetébe. 

Egy idős / szívbeteg embernek súlyos problémákat okozhat a láz, mert megterhelheti a szívet

Pixabay

„Ha szabad egy személyes példával előhozakodnom, én egyetlen egyszer, hatéves korában adtam lázcsillapítót a lányomnak, amikor 40 Celsius-fok fölé kúszott a testhőmérséklete” – árulta el dr. Kovács László, amikor e témáról beszélgettünk. – „Talán némi joggal gondolhatja erre azt egy laikus, hogy egy orvos nyilván lehet "bevállalósabb" e tekintetben, hiszen mégiscsak jobban tudja, akár óráról órára kontrollálni gyermeke állapotát. Még ha ez igaz is, azt azért elmondhatjuk egy egészséges felnőtt vagy gyermek esetében, hogy 39 Celsius-fokig nem kell gyógyszeres lázcsillapítóhoz nyúlni.” 

A kivételekről felnőttek esetében már beszéltünk a múltkor, például arról, hogy egy idős / szívbeteg embernek súlyos problémákat okozhat a láz, mert megterhelheti a szívet. Egy szívbeteg vagy lázgörcsre hajlamos gyermek szintén kivételt képezhet, azaz indokolt lehet a korai lázcsillapítás gyógyszeresen, de az ilyen esetek viszonylag ritkán fordulnak elő.

A tartós, 3-4 napon túli magas láz viszont már nagy valószínűséggel orvosi vizsgálatot és beavatkozást igényelhet.

Ha természetes módon csökkentjük a lázat, pár nap múlva a gyermekek megerősödve újra vidáman játszhatnak!

Feke Brigitta

Az acetilszalicilsavat közepes és erősebb lázcsillapításra használhatjuk. (Körülbelül húsz perc múlva fejti ki hatását.) A paracetamol tartalmú gyógyszerek is kiválóan csökkentik a testhőmérsékletet. Az aminofenazon és származékai erős hőmérsékletcsökkentők – kisgyermekeknél lázgörcs esetén is alkalmazhatóak. 

A doktor elmondta, hogy sajátos módja a lázcsillapításnak, ha "rásegítünk" olyan módon, hogy meleg takarók alatt mielőbb elérje a tetőpontot, ahol aztán elkezdődik az izzadás, verejtékezés, és a láz lefelé indul, a beteg pedig megkönnyebbül. 

Kapcsolódó
A láz barát vagy ellenség?

Miért vagyunk lázasak? Milyen veszélyei vannak a magas testhőmérsékletnek? Mit tegyünk, ha lázasak vagyunk? – Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.


„Saját tapasztalatból is tudom, hogy ez milyen jó módszer, mivel gyerekkoromban a nagyanyám ezt tette velem: két dunna alá bedugott és alaposan megizzasztott. Hatalmas megkönnyebbülést éreztem utána” – osztotta meg emlékeit az orvos – „Kisgyerekként én is ezt tettem a gyermekemmel, de mivel nem maradt volna meg az ágyban a sok takaró alatt, bebugyoláltam és hordoztam, amíg alaposan ki nem izzadt és lefelé indult a láza. Kétségtelen, hogy ez a módszer több energiát igényel, mint benyomni a kúpot vagy beadni a szirupot, de a valódi gyógyulást sokkal inkább segíti, mint a gyors tünetelnyomás.” 

Ha valaki lázas, ajánlott jól betakarózni, hogy megkezdődhessen az izzadás, verejtékezés – és a láz elinduljon lefele

Pixabay

Magas (39 Celsius feletti) testhőmérséklet esetén állott vizes borogatással is csillapíthatjuk a lázat. A borogatást ajánlott mindkét vádlira felhelyezni: fokozatos és mérsékelt testhőmérséklet-csökkenést eredményez, s a gyógyszerrel szemben nem kényszeríti a lázat rögtön 37 Celsius-fokra.

Mivel a lázas beteg hajlamosabb a kiszáradásra (az intenzívebb verejtékezés miatt), ezért a folyadékpótlásra kiemelten figyelni kell! Kerüljük az alkoholt, a tejes italokat és a szénsavas üdítőket! Jöhet viszont a gyógytea! 

A fekete bodza is nagyon hatásos a láz ellen

commons.wikimedia.org

A láz ellen többféle gyógynövényt is bevethetünk. Sőt, még a konyhában is találhatunk a fűszerek között „csodaszereket"!

Zsályából, fekete bodzából és hársfából is készíthetünk teát (illetve ezek azonos arányú keverékéből), amit langyosra hűtés után citrommal ízesíthetünk. Az orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és lázcsillapító, a fekete bodza immuerősítő, köhögéscsillapító és kiváló izzasztó – ahogyan a hársfa is segít az izzadásban és a láz leküzdésében. A fűzfakéreg is hatásos a láz és a fajdalom ellen, és a réti legyezőfűből készült teát is bátran kortyolgathatjuk.

A majoránna kiváló gyulladásgátló, lázcsillapító és még száraz köhögéskor is segíthet. A borsmentát is előszeretettel ajánlják a természetgyógyászok (akár fűzfakéreggel és fekete bodzával kombinálva).

A piros chilipaprika is segít a lázcsökkentésben. A bazsalikom remek fájdalom- és lázcsillapító, s természetesen a gyömbért és a koriandert sem hagyhatjuk ki a sorból, ha testünket természetes módon szeretnénk alacsonyabb hőfokra „beállítani”. 

Borítókép: Pixabay
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek