2 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: Magyarország érdeke, hogy elkerüljük a háborút
·Közélet2021·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Orbán Viktor Youtube-csatornája
Orbán Viktor: Magyarország érdeke, hogy elkerüljük a háborút
·Közélet2021·Utolsó frissítés: undefined

50 nappal a választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban foglalta össze évértékelő beszédében 2021-et.

Egy ilyen semmiből lecsapó világjárvány nyomáspróba alá veti az országok politikáját és gazdaságát is, a magyar állam derekasan állta a sarat. Az ország cselekvőképessége egy pillanatig sem forgott veszélyben. Az emberek többsége szerint Magyarország jól védekezett – állapította meg a miniszterelnök. 

Hangsúlyozta: még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás óta az országban, nem is akármilyen színvonalon. 

A járvány alatt a családoknál sem kellett behúzni a kéziféket – mondta. Megkezdődött a 25 év alattiak adómentessége, a családok kézhez vehetik az adóvisszatérítésüket és a 13. havi nyugdíjak is megérkeztek a napokban.

Az utóbbi nemcsak gazdasági fegyvertény, de valódi jóvátétel is – értékelt.  A járvány idején sem adtuk fel a céljainkat, ezért Magyarország erősebben jön ki belőle.

Lesz-e háború? 

Most mindenki erről beszél. A helyzet komoly és törékeny, Magyarországot instabil régió veszi körül.  - foglalta össze Orbán Viktor. 
A balkáni helyzetről szólva elmondta: Magyarország az elmúlt években megerősödött, nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, hogy a rossz nagyhatalmi politika károkat okozott a szomszédunkban. 

Magyarország érdeke a béke, a gazdasági fejlődés.

Sürgetőbb Oroszország és Ukrajna konfliktusa. Magyarország érdeke, hogy elkerüljük a háborút. Háború esetén akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Ukrajnából, ez alapjaiban rajzolná át az ország gazdaságát. Mi a békéért dolgozunk, de a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést, háborús végkifejlet esetén is rendelkezünk akciótervvel. 

„A kelet-nyugati feszültségek és konfliktusok eddig csak bajt és szenvedést hoztak, ezért vállalkoztam békemisszióra Oroszországban” - mondta Orbán Viktor. 

Európa katonai ereje nem összemérhető Oroszországéval, amíg ez nincs így, addig az Egyesült Államok és Oroszország dönt a kontinens helyzetéről. 

Modern magyar hadsereget és hozzá tartozó hadiipart építünk, de ebben még nem értünk el áttörést. Kellenek a fiatalok, akik készen állnak szolgálni, és ha kell, megvédeni a hazát. Szükségünk van saját erőre, szükségünk van saját nemzeti hadseregre. Egyetlen szövetségesünk sem fogja vásárra vinni a bőrét a mi hazánkért, ha nem vagyunk elég erősek, akkor nem leszünk biztonságban - mondta a kormányfő.

Lesz-e pénz?

"A munka alapú gazdaságban a pénz munkából lesz, megéri dolgozni. Nem néztük tétlenül az árak vágtatását, bevezettük a négy stop politikáját, a rezsi, az üzemanyagárak, a kamat és az élelmiszer árak esetében. Az unióban az áram ára nálunk a legalacsonyabb, a gáz ára a harmadik legalacsonyabb, üzemanyag ötödik. Az árstop tehát bevált, ezért további három hónappal meghosszabbítjuk a benzinárstopot" – jelentette be Orbán Viktor. 


Lesznek-e újabb járványok?

A népvándorlások kora mellé beköszöntött a járványok kora is, de legalább mi időben létünk. Európában elsőként nálunk alakult meg az Operatív törzs, elsők között szereztünk be a lélegeztetőgépeket, készítettük fel a kórházakat, oltottuk be az embereket.

Mély átalakításokat hajtottak végre a kórházak világában, felszámolták a hálapénzt, és elválasztották a magán és közszolgáltatást, rendezték az orvosi béreket, mindezt az orvosi kamerával békében egyetértésben. 

Már a járvány idején megkezdődött a hazai egészségipar fejlesztése, ma már mi gyártjuk azt, amire egy újabb járvány idején szükségünk lehet: maszkokat, lélegeztetőgépeket, gyógyászati segédeszközöket. Emellett a debreceni vakcinakgyár év végén munkába állhat. Senki sem garantálhatja, hogy nem törhetnek ki újabb járványok, de felkészültünk a védekezésre. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek