2 évnél régebbi cikk

Milyen legyen a kibővített Kori Liget?
·SportKori Liget·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Milyen legyen a kibővített Kori Liget?
·SportKori Liget·Utolsó frissítés: undefined

A következő szezonban megújul a Kori Liget. Az új nyomvonalat már javában tervezik, nemsokára az is kiderül, mire jutottak a szakemberek. Addig is megnéztük, hogy itthon és a világban melyek a legjobb belvárosi koripályák.

Még február 13-án zárt be erre a szezonra a Kori Liget. Aznap Cser-Palkovics András rövid posztban búcsúztatta a fehérvári tél egyik leghangulatosabb elemét. A polgármester a bejegyzésben egy kérdés formájában utalt arra, hogy gondolkoznak a belvárosi korcsolyapálya bővítésén.

A városvezető péntek reggel tért vissza a témára az időről-időre jelentkező kommenteket kommentelő videójában. Cser-Palkovics András ebben úgy fogalmaz: „az emberek döntő többsége szeretné, hogyha bővíteni lehetne a Zichy ligetben a jégpályát”. Hangsúlyozza, hogy mindez nem történhet a park zöld területeinek kárára. A polgármester videójából kiderül, hogy a Városgondnokság már megkezdte az új nyomvonal tervezését, amit hamarosan be is mutatnak majd.

Az egész videót itt lehet megnézni:

Vagyis az már szinte biztos, hogy a következő szezonban egy megújuló pályán lehet korcsolyázni a parkban. A kérdés már csak az: hogyan bővítik a Kori Ligetet?

Addig is, amíg kiderül, hogy mit terveznek a Városgondnokság szakemberei, megnéztük, milyen városi korcsolyapályák vannak Magyarországon vagy a világ nagyvárosaiban, melyek akár ötletet is adhatnak az új nyomvonal tervezéséhez.

Az egyik legjobban sikerült hazai koripályát Csepelen alakították ki. A félsziget bejáratától nem messze található a hangulatos pálya. A melegedő melletti fő pályáról egy kacskaringós folyosó vezet egy másik, kisebb területre, ahol a fák között lehet csúszkálni:

Hasonló alapötlet mentén készült a budaörsi Decathlon parkolójában álló jéglabirintus. A sátorban még a tavaszi hónapokban is bőven lehet korcsolyázni, ám a szabadtéri folyosón csak a téli hónapokban van jég:

Székesfehérvártól alig két és fél órás autóútra található a kontinens és talán a világ egyik leghangulatosabb jégbirodalma. A Wiener Eistraum (Bécsi Jégálom) méretei miatt talán csak a budapesti Városligeti Műjégpályával összemérhető, azonban apró ötleteket és leginkább a szinte tökéletes téli hangulatot érdemes innen ellopni:

Ha már park és korcsolya: a chicagói Maggie Daley Parkban telente az egész területet tulajdonképpen körbe lehet korcsolyázni. Innen kapta a becenevét is: ribbon, vagyis kanyargós.

Egyszerű, de lenyűgöző az edinburgh-i belvárosi korcsolyapálya is. A Szent András téren egy szimpla ovális alakú jégcsíkon lehet körbe-körbe csúszni, miközben a bámészkodók a palánkba kapaszkodva, vagy a pálya felett átívelő hidakon fagyoskodnak:

Az edinburgh-i Szent András téri koripálya

Reddit

Moszkva. Talán elég ennyit mondani, és ebből mindenki tudja, hogy a végén valami hatalmas következik. A Gorkij Parkban rendben van a hangulat és kialakítás is, a pálya méretétől azonban még a profi korisoknak is elakad a szava:

Már csak az a kérdés, hogy melyikhez hasonlót tudnátok leginkább elképzelni a Zichy ligetben?

Poll#13: Milyen legyen a megújuló Kori Liget?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek