2 évnél régebbi cikk

A nyílászárók cseréjével nyáron kezdődhet a Kodolányi János Gimnázium teljes felújítása
·Hírekfelújítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A nyílászárók cseréjével nyáron kezdődhet a Kodolányi János Gimnázium teljes felújítása
·Hírekfelújítás·Utolsó frissítés: undefined

Mintegy 3,5 milliárd forintból teljesen megújul a Kodolányi János Gimnázium Székesfehérváron. Az intézmény melletti Ybl iskola-épület is menthető, melyet szintén felújítanak, hogy a gimnázium használhassa azt.

A két épület rekonstrukciójára így összesen 4,5 milliárdot költenek, ezen felül eszközbeszerzésre is sor kerül – jelentették be a tanári kar számára szervezett találkozón, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester tájékoztatta a Kodolányi pedagógusait.

Öröm, hogy a székesfehérvári iskolafelújítási program keretében a Kodolányi János Gimnázium esetében is már konkrétumokról lehet beszámolni – fogalmazott a tanári tájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta, hogy a középiskolai campus nem az eredeti tervek szerint valósul meg a költségek drasztikus megemelkedése és az időbeli elhúzódás miatt.

Így az ütemterv átalakítása és a lehető leggyorsabb felújítás mellett döntöttek a campus-projektben érintett Vasvári Pál Gimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a KODOLÁNYI JÁNOS GIMNÁZIUM kapcsán.

A város számláján már rendelkezésre áll a szükséges összeg, melyből 3,5 milliárdot költenek a Kodolányi felújítására. Közben realizálódott, hogy a szomszédos Ybl iskola kétszintes épülete statikailag menthető, ennek felújítása további 1 milliárd forintba kerül, az intézményt a Gimnázium fogja használni.

Így a két épület renoválásárára összesen 4,5 milliárd forintot költenek, ami igen jelentős. Mindezeken felül lesz forrás eszközbeszerzésre is. 

A városvezető arról is tájékoztatott, hogy nem egyszerre, hanem ütemezetten végzik a munkálatokat, részben bentlakással, azaz a tanítás mellett. Az intézménnyel erről folyamatosan egyeztetni fognak.

A konkrét ütemezést Mészáros Attila alpolgármester ismertette. A munkát a nyílászárók cseréjével kezdik, a közbeszerzési ajánlattétel határideje február 28., ezt követően március-áprilisban dönthetnek a kivitelezőről, a szerződéskötést követően májusban adhatják át a munkaterületet. A kivitelezés 6 hónap, azaz november-decemberre befejeződhetnek az ablak- és ajtócserék.

Ezt követően a két épületben lesz energetikai korszerűsítés, teljes gépészeti és világítási rendszer felújítás, villamoshálózati és gyengeáramú korszerűsítés, illetve teljes építészeti rekonstrukció, beleértve a burkolatokat, falfestést… stb. Felújítják az Ybl épületének főzőkonyháját és a tornatermeket, az öltözőket is, továbbá az udvaron készül egy új, multifunkcionális sportpálya.

A tervek elkészítéséhez körülbelül fél év kell, jövő év elején írják ki a közbeszerzést, 2023 május-júniusban dönthetnek a kivitelezőről. A várható nyári munkaterület-biztosítást követően 12-14 hónap áll a vállalkozó rendelkezésére, eszerint 2024 év végére elkészülhet a két épület korszerűsítése. A teljes felújítást követően tervezik egy összekötő folyosó és aula megépítését a Kodolányi és a korábbi Ybl épületének összekapcsolására. Ez közösségi térként szolgálna, ami jelenleg nem áll a diákok és tanáraik rendelkezésére.

Az ütemezés szerint első körben az Ybl épületével kezdenek, hogy a Kodolányi épületének felújítására részben vagy teljesen átköltözhessenek a tanulók és a pedagógusok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek