2 évnél régebbi cikk

Gyönyörűen megújult a Nádasdy-kastély, augusztus 3-ától várja újra a látogatókat
·Kultfelújítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Gyönyörűen megújult a Nádasdy-kastély, augusztus 3-ától várja újra a látogatókat
·Kultfelújítás·Utolsó frissítés: undefined

Augusztus 1-jén, vasárnap délelőtt tartották meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély ünnepélyes megnyitóját. A Tudor-stílusban épült kastély épület keddtől teljes pompájában, megújult kertjével és romantikus, hajózható kis tavával várja újra az műemlékek szerelmeseit.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram égisze alatt szépült meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély, amelynek felújítási munkálatai még 2018-ban kezdődtek.

A kastélyban archív fotók alapján készült el a földszinti reprezentatív térsor rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítő feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató is létesült a kastélyban. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgáló tereket alakítottak ki.

A helyreállított kastély fényét emeli, hogy visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek. Így a kastélyban olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula vagy Barabás Miklós.

A kiállítás interaktív módon ismertet meg mindezekkel, illetve a korabeli társasági élettel és az ezt rendszabályozó,  ma már szigorú megmosolyogtatóan szigorú illemtannal, amelybe szintén betekintést nyerhetnek az érdeklődők. 

A fejlesztés során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme is, amely közvetlenül érinti a megújuló tavat, az akörüli sétányt, illetve teljes területet biztonságossá és bejárhatóvá tették.

A megszépült kert rendezvényeknek, családi programoknak adhat otthont, a kiépített tanösvényeken pedig játékos formában tájékozódhatnak a kulturális és természeti értékekről a Nádasdyak egykori otthonában vendégeskedők.

A több mint 3 éves zárvatartás után augusztus 1-jén, vasárnap került sor a Nádasdy-kastély ünnepélyes megnyitójára, amelyen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, a történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála,, valamint Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere is részt vett.

Ezt követően pedig augusztus 3-tól, keddtől a közönség is megcsodálhatja a méltán híres műemléket:

Kedd és vasárnap között 10 órától 18 óráig lesz rendszeresen látogatható a kastély területe, ahol minden egész órában vezetett sétát is tartanak, a vállalkozó szelleműek pedig önállóan is bejárhatják a Tudor-stílusú romantikus épületet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek