2 évnél régebbi cikk

Káprázatos látvány: kinyíltak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban
·Utazáshóvirág·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Káprázatos látvány: kinyíltak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban
·Utazáshóvirág·Utolsó frissítés: undefined

Még most sem késő felkerekedni és megcsodálni a hóvirágmezőt az Alcsúti Arborétumban. Mi megtettük, kivártuk a sorunkat és csodálatos képeket készítettünk. Most is elvarázsolt minket a hazánkban egyedi méretű 2 és fél hektáros hóvirágmező, és az ehhez kapcsolódó hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület és közel 40hektár. A Vértes hegység lábánál elhelyezkedő kertet egyébként még Jánbor Vilmos tervezte meg angolkert rendszerben. A kertész Schönbrunnból tért haza akkortájt.  József nádor 1825-től telepített ide növényeket. A terület korábban birkalegelő volt. 

Az uradalmat 1818-ban szerezte meg József nádor, aki családi birodalomnak szánta a parkot. Azt is tudni lehet, hogy József nádor családtagja tiszteletére, valamint a fontosabb családi események emlékére elültetett egy-egy fát. A park egyes részeit pedig olyan emberekről nevezte el, akik hozzá közel álltak. 

Az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolpark jellegű kertje bőséges kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden évszakban.  Az arborétum fenyőgyűjteménye sok érdekességet kínál és a hazai fajokon kívül messze földről ideszármazott érdekességeket is megtekinthetnek a látogatók.

Kapcsolódó
Kastélyok és életek: A Habsburg nádorok – Alcsút

II. Lipót emlékét magyarokkal rokonszenvező királyként őrizte meg az utókor. A török idők után a helyét nem találó koronát Bécsből a magyar fővárosba küldte, törvénybe iktatta országunk szokásainak megtartását, a magyar nyelv védelmét.


A 19. század második felében József főherceg idejében 320 növényfajjal gazdagodott a növényállomány. A csodálatos parkban pálmaház is épült, melynek terveit Ybl Miklós készítette. Ebben az időszakban - a tó és a sziget kialakításakor -  mocsárciprusok, óriás tuják és a mamutfenyők kerültek ide. 

Ha már érdekességeknél tartunk: csodálatos látványt nyújt mind a mai napig az oszlopos timpanon, ami az egykori főépülethez tartozott, ami hazánk legnagyobb klasszicista kastélyából maradt meg. Az időközben elpusztult főépületet, hazánk Pollack Mihály tervezte. A Habsburg-kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között égett le. 

Nézzétek meg idén milyen pompás a hóvirágmező!

Részletek a programról az Alcsúti Arborétum honlapján találhatók. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek