2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: több mint száz ukrán állampolgárt szállásoltak már el Fehérváron
·Hírekháború·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Cser-Palkovics András: több mint száz ukrán állampolgárt szállásoltak már el Fehérváron
·Hírekháború·Utolsó frissítés: undefined

Nagyon fontos a menekültek regisztrációja, hogy megoldható legyen az ellátásuk.

Székesfehérvár polgármestere a Fehérvár Televízió szerda délutáni Híradójában részletezte az aktuális helyzetet. Mint elmondta, már több mint száz ukrán állampolgárt helyeztek el  Székesfehérváron, önkormányzati férőhelyeken. Jelentős részük kisgyermek.

Az önkormányzatnak körülbelül még egyszer ennyire kapacitása van, azután a katasztrófavédelmi szervek veszik át ezt a feladatot.

Mindkét esetben nagyrészt nem lakásokban történik az elhelyezés, hanem kollégiumi típusú intézményekben, munkásszállókon. 

Cser-Palkovics András hozzátette: lényeges a további férőhelyek kijelölése, hiszen nem tudhatjuk, mennyire lesz átmeneti ez az állapot, és hányan érkeznek még Székesfehérvárra.

Kapcsolódó
Cser-Palkovics András: szállásadókat keresünk Fehérváron az ukrajnai menekülteknek

Adományszámlát nyitott a város önkormányzata, egyúttal 25 millió forintot máris elkülönítettek a menekültek ellátására. A polgármester várakozásai szerint sok család érkezik Székesfehérvárra a következő napokban.

Arra kért egyúttal mindenki, hogy senki ne menjen csak úgy el a határra és hozzon el onnan menekülteket regisztráció nélkül. Az idegenrendészeti nyilvántartásba vétele nagyon fontos minden érkezőnek, hiszen így juthatnak hozzá a megfelelő szociális ellátásokhoz, például a kisgyermekek az óvodában a  közétkeztetéshez, valamint az ideiglenes okmányaikhoz.

"Zömében olyanok érkeztek egyelőre Fehérvárra, akiknek már valamelyik családtagja itt él, dolgozik. Székesfehérváron körülbelül 1200 ukrán állampolgárságú munkavállaló dolgozik, köztük sokan kárpátaljai magyarok. Feltételezhetően az ő rokonaik közül érkezhetnek még a városba" - mondta Cser-Palkovics András.

Ennek pontosabb feltérképezésére a város folyamatosan tartja a kapcsolatot a két legnagyobb vállalattal, a Videotonnal és a Densoval,  ahol az említett munkavállalók nagy része, körülbelül 900 ember dolgozik.

Kapcsolódó
Megérkeztek Fehérvárra az első ukrajnai menekültek

Az eddig is Székesfehérváron dolgozó kárpátaljai családfők hozzátartozói érkeztek a városba.

Cser-Palkovics András elmondta azt is, hogy már e-mailen is nagyon sokan ajánlották a támogatásukat, segítségüket, a létrehozott adományszámlára pedig már több mint 3 millió forint érkezett. 

„Megérkeztek az első céges érdeklődések is, így ez a szám biztosan tovább fog  emelkedni” - tette hozzá.

Fogyasztásra kész élelmiszerekre van leginkább szükség

A tárgyi felajánlásokat hétfő óta az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ fogadja.

Az Önkormányzati Kommunikációs Központ szerdai közleménye szerint legnagyobb szükség most a fogyasztásra kész élelmiszerekre van. Csomagolt pékáruból, zacskós levesekből, készételekből, kis dobozos üdítőkből szállítottak ki a legtöbbet a kollégái, akik minden beérkező adományt átválogatnak, csomagokba rendeznek, és a felmerülő igényeknek megfelelően szállítják ki a családoknak.

 Tisztl Henrik, az Alba Bástya vezetője elmondta: pelenkából is elég sok fogyott a napokban, azok közül is elsősorban a kisebb, 1-es, 2-es, 3-as méretűekre van szükség, és szintén hasznosak a mindennapi tisztálkodáshoz szükséges higiéniai eszközök, valamint az ideérkező gyerekeknek kisebb méretű gyermekjátékok és édesség.

Az Alba Bástya a Székesfehérvárra érkező menekültek számára gyűjti az adományokat, így itt a takarókra, hálózsákokra nincs szükség. Gyógyszerfelajánlásokat is kaptak, de mint Tisztl Henrik elmondta, ezeket nem tudják fogadni, és jelenleg a felnőtteknek való ruhákat sem.

A tárgyi felajánlásokat az Alba Bástya központjában, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt, a Városfejlesztési Kft. felőli belső udvaron fogadják az alábbi nyitvatartási időben: Hétfő: 8.00-16.00 Kedd: 8.00-16.00 Szerda: 8.00-18.00 Csütörtök: 8.00-16.00 Péntek: 8.00-13.00

Székesfehérvár Önkormányzata 25 millió forintot különített el az Ukrajnából érkezők ellátásának segítésére, és ezzel egyidőben megnyitotta az adományszámlát is, ide várják a pénzbeli felajánlásokat: 12023008 00153647 06700001

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek