2 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: a kormány kitart a benzinárstop mellett, 20 forinttal csökken az üzemanyagok jövedéki adója
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Kormányinfó: a kormány kitart a benzinárstop mellett, 20 forinttal csökken az üzemanyagok jövedéki adója
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Rendkívüli kormányinfót tartott csütörtökön este Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek, és így a benzinárak is. Valótlan információ, hogy a benzinellátás veszélybe került - emelte ki a kormányinfó elején Gulyás Gergely miniszter, hozzátéve Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzinár.

A benzinturizmus miatt is megnőtt az üzemanyagfogyasztás ezért három döntést hoztak meg:

  • A 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Egy kivétel van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról, vagy akik azt állítják, hogy a kormány nem tartja fent a benzinárstopot. Azokkal szemben is indulhat eljárás, akik olyan tartályba tankolnak, amely nem alkalmas üzemanyag tárolására 

A rendelet csütörtökön 22 órakor lép hatályba.

Gulyás Gergely azt is elmondta, péntek este 22 órától kedd este 22 óráig kamionstopot rendeltek el.

Hernádi Zsolt arról beszélt, hogy biztosított az üzemanyagellátás, a Mol finomítói zavartalanul működnek, a betáplálás zökkenőmentes, a Barátság kőolajvezeték zavartalanul szállít, de készen áll a Mol az Adriai-tengeren keresztüli olajszállításra is.

Kiemelte, a megnövekedett forgalom 70 százalékát a nagykereskedelmi fogyasztók teszik ki, 20 százalék a benzinturizmus miatt van, 10 százalék a pánikvásárlás. 

"Volt arra is példa, hogy nejlonzacskóba tankoltak üzemanyagot" - mondta Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni.

"Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni. Éppen ezért kellett közbelépni" - emelte ki Hernádi Zsolt.

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek