1 évnél régebbi cikk

Gyógyszerhiány: Fejérben is nehezen elérhetőek egyes készítmények
·Egészséggyógyszer·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Gyógyszerhiány: Fejérben is nehezen elérhetőek egyes készítmények
·Egészséggyógyszer·Utolsó frissítés: undefined

A hatóanyaghiány mellett a túlzott felvásárlás is kiváltja a problémát.

Az egész országban jelentős a gyógyszerhiány, nincs olyan város ahol ne lenne valamilyen alapvető orvosság hiánycikk. - számolt be róla a napokban a penzcentrum.hu.

Sokaknak jelenthet nagy problémát, ha nem jutnak hozzá az alapvető orvosságaikhoz.

Mint írják, korábban a koronavírus okozta pánik miatt, jelenleg az orosz-ukrán háborús helyzet következtében kezdték az emberek pánikszerűen felvásárolni a gyógyszereket. Emiatt számos alapvető orvosságból hiány lépett fel.

 A gyógyszerutánpótlást illetően nem a szállítás vagy a raktározás jelenti a legnagyobb problémát. A gyártás nem tudja a tömegesen megnövekedett igényeket kielégíteni.

A probléma helyi szinten is tapasztalható, árulta el az fmc.hu-nak Dr. Schneider Attila a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér megyei elnöke.
"A tavasz beköszöntével megnövekedett a kereslet az influenza és allergia tüneteit enyhítő patikaszerekre. Azonban nem folyamatos az ellátás a covidra és köhögésre  javallott orvosságokból, ezekből egy hétig nem volt szállítmány az országban."

Magyarországon több, mint 450 termék hiánycikk, Fehérváron az alábbi termékekből érezhető a hiány: különböző antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és a vényre felírható C-vitaminok. De a listán szerepelnek olyan gyógyszerészeti készítmények is, melyek engedélyezés után se kerültek forgalomba.

A betegeknek azt javasolják ha az adott termék hiányzik, de az otthon meglévő készleteik nem fogytak el várjanak, mielőtt elkezdenék egy másik készítmény szedését, a probléma egy vagy két héten belül megoldódik.

 A legtöbb gyógyszernek van helyettesítője, vagy más kiszerelésben kapható ugyanaz a termék, viszont ritkább esetben szükség lehet egyedi importra külföldről. Mint ahogy például az EPIPEN JUNIOR oldatos injekció esetében, amely a megnövekedett igény miatt hiánycikk lett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek