2 évnél régebbi cikk

Nyártól áll forgalomba 12 Ikarus elektromos autóbusz Székesfehérváron
·KözlekedésIkarus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Nyártól áll forgalomba 12 Ikarus elektromos autóbusz Székesfehérváron
·KözlekedésIkarus·Utolsó frissítés: undefined

Az Elelctrobus 120.EL buszokat Székesfehérváron is gyártották.

A szombaton az Ikarus gyár udvarán tartott gépjárműbemutatón elhangzott, a 12 autóbusz és a hozzá kapcsolódó töltők kiépítése összesen 2.2 milliárd forintba került, melyből az állam Fehérvárnak nyújtott támogatása 1.7 milliárd forint, a többi pedig az-az önerő, amit a Volánbusz és a megrendelő önkormányzat fizet ki - írja a szekesfehervar.hu.

"Az a célunk, hogy minél több elektromos autóbusz állhasson forgalomba Székesfehérváron és szeretnénk, hogy minél több ember számára vonzó legyen a tömegközlekedés, hiszen egy autóbusz éves közlekedése mintegy kétezer autó használatát válthatja ki" - emelte ki Vargha Tamás országgyűlési képviselő.

A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel - az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően - akár háromszáz kilométert is képesek megtenni.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta az elektromos autóbuszok részben a régebbi buszokat váltják majd fel, részben pedig az augusztusban várható hálózat és menetrendbővítés kapcsán a gépjármű-állomány bővítése miatt kerülnek forgalomba. 

Hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére ír ki pályázatot az állam. A buszok Székesfehérváron az Ikarus területén készülnek és egyre több saját, fehérvári fejlesztés kerül bele egy kínai alapba.

Az új busz szoftverfejlesztése is csak egy a helyi innováció közül, ami belekerült a buszba, de például a teljes ajtóvezérlést is Fehérváron fejlesztették és növelték a hatótávolságát is a járműnek. Fejlesztéseikkel törekszenek arra, hogy minél többet tudjanak egy töltéssel megtenni a buszok, melyek motorja 340kW-os és városi közlekedésre lett tervezve. Nemrégiben egy teszten 380 km-t tudott megtenni a jármű egyetlen töltéssel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek