1 évnél régebbi cikk

Újra életre kelt a legendás duplacsuklós Ikarus
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/bkvzrt1
Újra életre kelt a legendás duplacsuklós Ikarus

Kétszáznál is több utast képes szállítani a 22,5 méter hosszú autóbusz. Az Ikarus első és egyetlen duplacsuklós modelljét építették most meg a BKV lelkes munkatársai.

2019 óta dolgoztak a BKV munkatársai ezen a cseppet sem hétköznapi projekten. A legendás duplacsuklós Ikarus, vagy hivatalos nevén az Ikarus 293 első és egyetlen modellje jelenleg Iránban van. A duplacsuklóst 1988-ban készítették el, azonban Budapesten nem sokáig használták az utasszállításra. A jármű először Teheránba került, ott átfestették, belső terét átalakították és a közösségi közlekedésben használták - írja a BKV hivatalos közösségi oldala. 

A most elkészült replika alig néhány dologban tér el az eredeti Ikarus 293-tól. Maga a járgány 2019 óta készült, és két Ikarus 280 modellből alakították ki. Hossza 22,5 méter, tömege pedig 18 tonna. Az első modellnél erősebb motorral és biztonságosabb csuklószerkezettel rendelkezik a most elkészült busz - derül ki a közlekedési vállalat tájékoztatásából. Ha többet szeretnétek tudni az Ikrausról, korábbi cikkünkre érdemes kattintani:

Kapcsolódó
Felpörög a buszgyártás Fehérváron - De melyik volt eddig a legszexisebb Ikarus-busz?

A székesfehérvári bázisú Ikarus gyár a tervek szerint ezer járművet a hazai, míg további kétezret a külföldi piacokra készít. Oké, de vajon milyen vasak gördültek le eddig a gyártósorról? Figyelem, buszpornó következik!

A duplacsuklós Ikarus ezentúl pedig nyílt napokon és rendezvényeken találkozhatunk majd. Az új Ikraus 293-ról az RTL Klub Fókusz című műsora késíztett egy látványos videót, amit itt érhettek el:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek