1 évnél régebbi cikk

Mária és László: íme hazánk leggyakoribb keresztnevei
·Kultnévadás·Utolsó frissítés: undefined
Mária és László: íme hazánk leggyakoribb keresztnevei
·Kultnévadás·Utolsó frissítés: undefined

Míg a 2021-ben született babák közül a legtöbben a Hanna és a Levente keresztneveket kapták, addig hazánk teljes lakosságát nézve a Mária és László a leggyakrabban előforduló név.

Ahogy beszámoltunk róla, a 2021-ben született csöppségek szüleinek körében a Hanna és a Levente volt a legnépszerűbb keresztnév, ezeket a neveket választották a legtöbb tavaly született baba számára. A lányoknál a Hanna egyeduralma már hosszú évek óta tart, míg a Levente frissen került a trónra, korábban majd két évtizedig a Bence számított a legnépszerűbb fiú keresztnévnek az újszülöttek névválasztásakor.

Kapcsolódó
Odalett a Bencék királysága: a Hanna és a Levente a legnépszerűbb keresztnév

Véget ért a Bence 2003 óta tartó uralkodása a keresztnevek népszerűségi listáján. 19 év után először nem ezt a nevet adták a legtöbb 2021-ben született fiúnak. Az elmúlt esztendőben a lányoknál a Hanna, a fiúknál a Levente bizonyult a leggyakrabban választott névnek.

De mi a helyzet a teljes lakosságot vizsgálva, újszülöttektől kezdve Magyarország legidősebb lakójáig nézve? Nos, itt már teljesen más a sorrend, mely jól mutatja, hogyan változott és van változóban ma is a keresztnevek népszerűsége.

A teljes lakosság jelentősebb része abban az időben született, melyben még a hagyományosabbnak számító nevek (például Mária, Erzsébet, László, József) voltak divatban. Ugyanakkor ott vannak az élbolyban azok a nevek, melyek főleg a múlt évszázad utolsó évtizedeiben törtek előre a népszerűségi listán (ilyen például a hetvenes-nyolcvanas években nagy slágernek számító Andrea és Zoltán). A jelen fentebb említett nevei még nincsenek az első tízben, de idővel szinte biztosan a dobogóra érnek majd.

A hölgyeknél az elmúlt években legyakrabban adományozott név, a Hanna még nem érte be a hagyományos magyar női neveket.

pixabay.com/timkraaijvanger

De nézzük részletesen, hogyan is festett a lista a 2022. január 1-én aktualizált lista a hölgyeknél. Az esztendő első napján a Mária volt a leggyakoribb női keresztnév hazánkban: 279 668 hölgy viselte első-, 95 321 pedig második keresztnévként. A második leggyakoribb női nevünk az Erzsébet (211 560 első-, 49 685 második keresztnév), a harmadik pedig a Katalin (173 467 első-, 42 873 pedig második keresztnév) volt.

A tíz leggyakoribb női név közé tartozik még az Éva, az Ilona, az Anna, a Zsuzsanna, az Andrea, a Judit és az Ágnes. Az elmúlt években az újszülött babák névválasztásakor a leggyakrabban adott női név, a Hanna jelenleg az 51., 26 689 hölgy él első-, 6 195 pedig második keresztnévként viselve a Hannát, ez is mutatja: ez a név igazán a kétezres évek első felében vált csak népszerűvé.

Ami az urakat illeti, itt akkor lehet egy név dobogós, ha legalább kétszázezren viselik az első keresztnévként. A leggyakoribb férfinevünk még mindig a László: 269 448 úr első-, 58 866 pedig második keresztnévként viseli. A második a sorban az István (238 761 első-, 59 609 második keresztnév), a harmadik pedig a József (207 735 első-, 54 460 második keresztnév).

A három legyakoribb magyar férfinév a László, az István és a József

pixabay.com/skalekar1992

Az első tíz között az uraknál ott van a Zoltán, a János, a Gábor, a Sándor, az Attila, a Péter és a Tamás. A kétezres években született fiúgyermekek névválasztásakor a legtöbbször adott név, a két évtizedig legnépszerűbbnek számító Bence 24. a rangsorban, 56 290 fiú első-, 8 857 pedig második keresztnévként viseli.

Összességében tehát elmondható, hogy az elmúlt években, évtizedekben népszerű nevek még nem tudták leszorítani a dobogóról a klasszikus magyar keresztneveket. Ha kíváncsi vagy, hogy az év elején készült összesítésben a te keresztneved is ott van-e a leggyakoribb száz között, illetve ha ott van, pontosan milyen adatokkal, akkor ide kattintva ellenőrizheted.

Borítókép: pixabay.com/TheVirtualDenise
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek