2 évnél régebbi cikk

Aranybulla 800: tudományos konferenciának adott otthont Székesfehérvár
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Aranybulla 800: tudományos konferenciának adott otthont Székesfehérvár

A Magyarságkutató Intézet megkeresésére Székesfehérváron rendezték meg a nyolc előadót felvonultató tudományos konferenciát az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulójának alkalmából. Az esemény később online formában is elérhető lesz.

Néma koszorúzás előzte meg szerdán reggel az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferenciát: az emlékévre felújított Aranybulla-emlékműnél dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója helyezte el az emlékezés koszorúit - írja a programról a Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A néma főhajtást követően a Hiemer-ház házasságkötő termében, reggel 10 órától zajlott a konferencia. Az érkezők a Magyarságkutató Intézet jóvoltából egy Németh Zsolt – A fény útján: Tanulmányok az Árpád-kori templomainkról kötetét is tartalmazó ajándékcsomaggal gazdagodhattak.

A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a Magyarságkutató Intézet Székesfehérvárra álmodta meg a konferenciát. Beszédében felidézte, hogy Dr. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató egy telefonos megbeszélés során vetette fel a találkozó székesfehérvári megrendezésének ötletét, amit megtisztelő volt elfogadni: „Köszönetet szeretnék mondani, hogy lehetőség nyílt egy ilyen tudományos konferenciára az emlékév keretein belül. Azt külön szeretném hangsúlyozni, hogy egy ilyen év során fontos a tudományos háttér és annak megvilágítása. Túl a kulturális programokon és fesztiválokon, melyek széles nyilvánosságot szólítanak meg, fontosnak tartom azt is, hogy legyenek ehhez hasonló tudományos konferenciák.”

Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója Fejér megyei származása révén kiemelt figyelemmel követi a város történéseit. Mint elhangzott, így figyelt fel a város azon felkérésére, miszerint Székesfehérvár szívesen ad otthont az Aranybulla emlékévhez kapcsolódó kulturális rendezvényeknek. A Magyarságkutató Intézet és Székesfehérvár kapcsolata azonban nem itt kezdődött: „Ez már a harmadik közös munkánk a várossal. A Magyarságkutató Intézet alapításának évében elhatározta, hogy a székesfehérvári Osszáriumot tudományos eszközökkel fogja kutatni az Árpád-házi királyok azonosításának érdekében. Polgármester úr és a város azonnal a kezdeményezés mellé állt, és minden szükséges támogatást megadott ehhez a kutatáshoz. Büszke vagyok arra, hogy ezt a konferenciát is úgy rendezhetjük meg, hogy a korral foglalkozó legkiválóbb professzorokat, tanárokat láthatjuk és hallhatjuk.”

A konferencia délelőtti blokkját Veszprémy László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem előadásával nyitották. A kiváló szakember évtizedek óta publikál a középkori magyar hadtörténet témájában, munkái és tevékenysége megkerülhetetlennek számít a szakmában. A professzor előadását követően még összesen hét előadó lépett a pódiumra, a konferencia zárásaképpen pedig kurátori tárlatvezetést tartottak a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállításon. A konferencia később a Magyarságkutató Intézet YouTube-csatornáján lesz elérhető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek