1 évnél régebbi cikk

Átadták a Sóstó Vadvédelmi Központot
·ÉletmódÁllatmentés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Átadták a Sóstó Vadvédelmi Központot
·ÉletmódÁllatmentés·Utolsó frissítés: undefined

A vadállatok gyógyítása és az ismeretterjesztés, a szemléletformálás a legfőbb feladata a Sóstó Vadvédelmi Központ és Közösségi Háznak, melyet szombaton délelőtt adtak át látványos közönségnap keretében.

A Központot a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjának utolsó állomásaként, mintegy 600 millió forint kormányzati forrásból hozták létre a Sóstó keleti bejárata mellett - számolt be róla az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A Központ tevékenységének két fő iránya van. Egyrészt ellátják, gyógyítják a beérkező beteg, sérült állatokat, különös tekintettel a védett és fokozottan védett emlős-, hüllő- és madárfajokra, melyhez a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel felszerelt műtők, kezelők, lábadozók állnak rendelkezésre.  A frissen operált állatokat öt gondozóhelyiségben ápolják, a lábadozó páciensek, illetve a felnevelt fiókák a kinti röpdékbe kerülnek át, ahol megerősödhetnek, felkészülhetnek a szabad életre. Nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb arányban visszaengedjék a természetbe a gyógyult egyedeket, azonban a maradandó sérülést szenvedett állatoknak a Központban biztosítanak elhelyezést életük végéig.

Az állat- és természetvédelem mellett a másik fő profil a környezeti nevelés, a szemléletformálás. A látogatók a szabadban megfigyelhetik az állatokat, illetve az épületen belül, üveg mögül láthatják a gyógyító munkát. Az épület közösségi terében bemutatókat, előadásokat, csoportos foglalkozásokat tartanak majd az óvodás, iskolás korosztálynak, és mindenki másnak is, aki érdeklődik a Központ és Székesfehérvár gyöngyszeme, a Sóstó Természetvédelmi Terület iránt. Ezen kívül a kisebb épület a Sóstó-Alsóváros-Őrhalmi szőlők közösségi tereként szolgál, ahol programokat, rendezvényeket tudnak tartani.

A Központot látványos közönségnap keretében nyitották meg, számos kapcsolódó civil szervezet részvételével. Dr. Cser-Palkovics András polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, mint mondta, mára minden olyan beruházás megvalósult, melyet a Sóstó megmentése kapcsán hosszú évekkel ezelőtt eltervezett a város. Az egymással összefüggő fejlesztések első elemeként létrehozták a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központot, majd megújították a Csónakázó-tavat, elkészült a MOL Aréna Sóstó a környező sétányokkal, parkolókkal, megmentették a Sóstó Természetvédelmi Területet és utolsó elemként megszületett az országosan is jelentős Sóstó Vadvédelmi Központ és Közösségi Tér. A fejlesztésekre juttatott mintegy 20 milliárd forint állami forrást jól költötte el a város, amit a Sóstó népszerűsége is mutat.

A polgármester eredményes munkát kívánt a Központ héttagú csapatának, az állatorvosoknak és a  gondozóknak. Köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek, szakmai partnernek – kiemelten Dr. Berkényi Tamás állatorvosnak –, akik segítették a Központ létrehozását, valamint részt vesznek annak működtetésében, üzemeltetésében. A városvezető azt kívánta, hogy minél több fiatalt, gyermeket csalogassanak ki a Sóstóra és a létesítménybe, hogy megismerjék a természet csodáit és a gondoskodás felelősségét.

Bozai István városgondnok köszönetét fejezte ki azért a bizalomért, melynek nyomán a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-t bízták meg az üzemeltetési feladatokkal. Ennek előzménye az a komoly munka, melyet a Városgondnokság szakemberei végeztek Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezetővel közösen. Országosan, de minden bizonnyal Európában is kiemelkedő természetvédelmi tevékenység folyik Székesfehérvár szívében. A városgondnok köszönetét fejezte ki az Alpha-Vet Kft-nek, amely szakmai partnerként az elmúlt hónapokban segítette a méltó, szép környezet kialakítását.

A gyógyító tevékenyéget Dr. Mietsch Rita, a Központ vezetője és Dr. Schmidt Andrea állatorvosok, valamint asszisztens kollégáik fogják végezni, és lesz egy szakmai koordinációs csapat is, melynek tagjai a látogatókat vezetik körbe, részt vesznek az állatok szakszerű befogásában, gondozásában, visszaengedésében a természetbe. Dr. Mietsch Rita elmondta, céljuk, hogy segítsék a védett és a fokozottan védett állatok gyógyulását, repatriációját és szabadon engedését, ami nagyon szoros partnerséget kíván az állatokat megtaláló emberek és a természetvédők között. A Központ nagyépületében csúcsminőségű műszerek állnak rendelkezésre, az üvegfalakon keresztül pedig a megmentők, a látogatók is megfigyelhetik a diagnosztikai, a gyógyítási folyamatokat.

Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője büszkeségnek nevezte, hogy egy csaknem 10 éves folyamat zárult le a Központ átadásával: 2013-ban volt az a kormányülés, amelyen eldőlt, hogy támogatják az európai szinten egyedülálló terület rehabilitációját. Fontos cél volt, hogy oktató-nevelő munka is legyen, ami a Sóstón már megvalósult, és folytatódik a Vadvédelmi Központban. A létesítmény kisebb épületében létrejött a Sóstó-Alsóváros-Őrhalmi szőlők közösségi tere, amire a lakók már régóta vártak.

Az átadás után Csete Gábor és Dr. Mietsch Rita vezette körbe a látogatókat. A Központban jelenleg egy tavaly ősszel betegen befogott, de már szépen gyógyuló sündisznót, egy cinegét és egy szárnysérült, talpfekélyességgel küzdő réti sast kezelnek, ez utóbbi egyet párját az egyik külső röpdében szintén megtekinthetjük. Szintén kültéren láthatunk két gólyát, egyikük a helytelen táplálás miatt deformált szárnyakkal él, a másiknak csak egy ép szárnya van. Mintegy másfél hete a Dinnyési fertőről  érkezett egy sérült nagykócsag, aki már szépen gyógyul. Ő lehet az első lakó, akit valószínűleg a jövő héten visszaengedhetnek a szabad természetbe - mondta Csete Gábor.

A Központ a hét minden napján 8.00 és 18.00 óra között fogadja a sérült állatokat, hüllőket, emlősöket, madarakat, 18.00 és 8.00 óra között pedig a Homoksor 7. szám alatti Alpha-Vet Állatkórházba lehet vinni az ellátásra szoruló egyedeket.

Látogatás szempontjából a hétfő és kedd szünnap, szerdától vasárnapig pedig 10.00 és 17.00 óra között kereshetik fel a központot az érdeklődők. Egyéni látogatóknak nem szükséges regisztrálni, a csoportosan érkezőktől azonban előzetes bejelentkezést kérnek a +36 70 52 62 793-as telefonszámon vagy a vadvedelem@varosgondnoksag.hu e-mail címen. Ugyancsak elérhető a Központ közösségi oldala.

(Forrás: ÖKK)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek