2 évnél régebbi cikk

Szabó Magda, Janus Pannonius és Juhász Gyula a magyarérettségi tételei között
·Oktatásérettségi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Rosta Tibor
Szabó Magda, Janus Pannonius és Juhász Gyula a magyarérettségi tételei között
·Oktatásérettségi·Utolsó frissítés: undefined

Ma reggel országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten, írja az MTI.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Az Eduline úgy tudja, hogy egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kapták kezdésnek a diákok. A kétoldalas szöveg elolvasása után különböző szövegértési feladatokat kellett megoldaniuk. Az oktatási portál egy másik posztban azt írja, hogy a folytatásban egy Szabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek