1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Nemzeti Emlékhelyek Napja, Jam-Bory-Vár, Süllő Fesztivál, Neoton és Katinka
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvár Turizmus
Fehérvári programok a hétvégére: Nemzeti Emlékhelyek Napja, Jam-Bory-Vár, Süllő Fesztivál, Neoton és Katinka
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Most, hogy már lassan tényleg beüt a nyár, a fehérvári és környéki programok is rendesen felpörögnek: többek között kilátogathattok a Nemzeti Emlékhelyek Napjára, bulizhattok a Jam-Bory-Váron, falatozhattok a Süllő Fesztiválon, vagy tombolhattok a Neoton slágereire.

Gasztro: II. Velencei-tavi Süllő Fesztivál
Mikor?: Május 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Agárdi szabadstrand

Bár annyira nem mozgok otthonosan a halak világában, ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy a többség él-hal (haha) a különböző tavakból, tengerekből, óceánokból kifogott kopoltyús különlegességekért. Így bátran ajánlom a hétvégén az agárdi szabadstrandon lebonyolítandó Süllő Fesztivált, amely során számos halcsodát kóstolhattok.

Kultúra: Nemzeti Emlékhelyek Napja
Mikor?: Május 14., szombat 10:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

Szent István és II. András óriásbábjai fogadják a rendezvényre érkező vendégeket május 14-én, szombaton délelőtt. A Nemzeti Emlékhelyen 10 órakor kezdődik az első program: Biczó Piroska régész több mint 10 éven át folytatott ásatásokat az egykori királyi bazilika területén. Az általa vezetett séta keretében a látogatók megismerkedhetnek a közel 1000 éves templom történelmi múltjával.

Mit rejtegetnek számunkra a királyi bazilika csontvázai? – teszi fel a kérdést Libor Csilla ismeretterjesztő előadásának címében: a Szent István Király Múzeum antropológusa rendhagyó módon igyekszik átfogó képet adni az érdeklődők számára az eddigi kutatások eredményeiről délután öt órától. Napnyugta után, fél nyolctól újabb különleges hangulatú tárlatvezetés kezdődik: a fényjátéknak köszönhetően színes, gótikus minták vetülnek a sötétbe burkolózó falakra, életre kel az egykori koronázótemplom.

A nap folyamán kétszer is láthatja a közönség a középkori sakkelőadást, idén – az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódva – II. András kereszteshadjárata elevenedik meg a száz négyzetméteres sakktáblán 11 és 15 órakor.

Tavaly ilyen volt a Nemzeti Emlékhelyek Napja:

Mozi: Katinka
Mikor?: Május 12-től
Hol?: Cinema City Alba

Az alkotók szárazon és vízen, a felkészülés hullámhegyein és hullámvölgyein át követni fogják Hosszú Katinkát, aki most élete legnagyobb kihívására, a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra készül. A stáb az úszónőt Tokióba is követi, ahol a három aranyat hozó riói olimpia után ismét versenybe száll a győzelemért.

Koncert: Neoton
Mikor?: Május 13., péntek 19:00
Hol?: Alba Regia Sportcentrum

Neoton lesz, amelynek szerintem mindenki kívülről fújja a számait. Az 1965-ös indulás óta nemcsak Magyarországot, de a világ számos országát is meghódították könnyed, szórakoztató és fülbemászó dallamaikkal. Aki egy felejthetetlen nyáresti őrületre vágyik, annak bezony ott a helye!

Koncert: Alba Regia Szimfonikus Zenekar Magyar Klasszikus Zene Napi koncertje
Mikor?: Május 16., hétfő 19:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A Magyar Klasszikus Zene Napja programsorozatot 2021-ben indította útjára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a 2016-ban elhunyt Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar muzsikusa, Kocsis Zoltán emléke előtt tisztelegve.

A közönség hallhatja Kodály Zoltán: Nyári este és Marosszéki táncok című művét is, Eötvös Péter „Dialog mit Mozart – Da Capo für Orchester” című darabja pedig a zeneszerző által kiválasztott Mozart-töredékekre reagál a saját zenei nyelvén. Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs zenei vezetőjének From Do to Do című harsonaversenye ősbemutatóként csendül fel Dobi János harsonaművész és a zenekar előadásában.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Magyar Klasszikus Zene Napi koncertje

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Kultúra: KEMPP - Nemzeti Emlékhelyek Napja
Mikor?: Május 14., szombat 10:00
Hol?: Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely

A 10 órakor kezdődő program keretében az 1942-ben a Donhoz kivonult Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonái harctéri életének, egyenruházatának, fegyverzetének, felszerelésének bemutatására kerül sor korhű harctéri helyzetben, a Katonai Emlékpark nemrég teljesen felújított lövészárokrendszerében.

A programelem aktualitását a 80. évforduló is erősíti, hiszen nyolc évtizede szervezték és indították útnak a Don-kanyarhoz a több mint 200 000 magyar katona által alkotott harci köteléket. A 10, 12 és 14 órakor kezdődő szabadtéri tárlatvezetések során végigkísérik a látogatókat a Katonai Emlékparkon, és ezzel együtt a nemzetünk hadtörténelme elmúlt 175 esztendején. A hagyományőrző bemutatók 11, 13 és 15 órakor kezdődnek.

Érzékenyítés: Akadályok nélkül - szabadidős nap
Mikor?: Május 14., szombat
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

Székesfehérváron szervezi meg az Akadályok nélkül szabadidős napot 2022. május 14-én, szombaton az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI). Az érzékenyítő programokra elsősorban ép látású embereket várnak, de kitüntetett figyelmet fordítanak a látássérült vagy más fogyatékossággal élő látogatókra is. A rendezvény háziasszonya Lengyel Zsófia látássérült sportoló, Székesfehérvár esélyegyenlőségi referense, a Székesfehérvári Érzékenyítő Program elindítója.

A székesfehérvári Csónakázó-tó környékén egész nap izgalmas programokkal várják az érdeklődőket - ép látású embereket, családokat akár kisebb gyermekekkel is -, hogy megtapasztalják, hogyan lehet bekötött szemmel sportolni, számítógépet használni, hétköznapi életet élni. 

Buli: 22. Jam-Bory-Vár
Mikor?: Május 14., szombat 16:00
Hol?: Bory-vár

1999 óta szerveznek programokat a Bory-várba. Szombaton ismételten klasszikus esttel készülnek a szervezők, azaz újra élőben, a helyszínen tekinthetitek meg DJ Zöld és a MéhKasAula programjait. Többek között elcsíphetitek a Savages y Suefót, amely során két budapesti DJ/producert pörgeti fel a bulit, és akik eddig két nagy- és több kislemezt jelentettek meg a német Agogo Recordsnál.

Fellép még a Grabovski, az AZNAP Project, a Tudósok és a Zuboly is. Ja, és lesz Jam Bory Slam 6.0 is, amely során Pajor Dóri, Szolnoki Zsófi és Gyenge Veroni is megmutatják tehetségüket.

Foci: MOL Fehérvár FC-Paksi FC szezonzáró meccs
Mikor?: Május 14., szombat 18:30
Hol?: MOL Aréna Sóstó

Az Újpest ellen elért döntetlennel bebiztosította negyedik helyét a MOL Fehérvár FC. A szezon közepén nyolcmeccses nyeretlenségi sorozatot is produkáló fehérváriak a hajrára megtalálták a formájukat, amivel akár a nemzetközi kupaszereplést is kivívhatják. A Paks ugyanis szerdán este a Ferencvárossal játszik Magyar Kupa döntőt, ahol a Ferencváros sikere esetén a MOL Fehérvár FC kapná a nemzetközi szereplést érő jogot.

A szombati szezonzáró eredménye ezt már nem befolyásolja, ugyanakkor így is látványos mérkőzésre van kilátás. A paksiak támadófocijuknak köszönhetően számolatlanul ontják a gólokat, a Vidi pedig nyolc mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek