1 évnél régebbi cikk

Könnyebb lesz eljutni nyáron a Balatonhoz vonattal és busszal
Fehérvár Médiacentrum fotója
MÁV
Könnyebb lesz eljutni nyáron a Balatonhoz vonattal és busszal

Már május 16-tól sűríti a Balatonhoz tartó járatait a MÁV

Az utazási kedv tavaszi élénkülésével egyre többen vágynak feltöltődni, kikapcsolódni vagy kirándulni a Balatonnál. Számukra nyújt színvonalasabb, kényelmesebb eljutást a MÁV-START azáltal, hogy már a vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűríti hazánk legnagyobb tavához irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úticélok felé.

A Volánbusz csaknem ötven új autóbuszt állított forgalomba tavaly óta a balatoni és a tó környéki viszonylatokon. A közlekedési társaságok fejlesztései lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.

Fontosabb újdonságok:

A Budapest-Déli és Keszthely között pénteken és szombaton az éjszakai Bagoly vonat is közlekedni fog.

Nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek a déli partra a Tópart InterCity-kben, az északi partra pedig a Kék Hullám sebesvonatokban és a Vízipók InterRégió járatokban közlekednek, ezeket érdemes igénybe venni a bicikliseknek, kerekező csoportoknak.
A megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók.

Tervezetten május végétől már 34 balatoni állomáson, megállóhelyen egyszerűbbé és gyorsabbá válik a jegyvásárlás a kihelyezett jegyautomatákból.

Megszépült Balatonboglár és Fonyód vasútállomás környezete; a dél-balatoni vonal állomásaira és megállóhelyeire 250 padot, 24 támaszkodót helyeztek ki; a siófoki vasútállomáson új P+R parkolót létesítettek; Szántód állomáson új magasperon és akadálymentes gyalogos átjáró épült a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF Zrt.) beruházásában. A Balatonfenyvesi kisvasút csisztafürdői ágának pályarekonstrukcióját és személyforgalmi újranyitását követően Balatonfenyves, Imremajor és Csisztafürdő állomásépületei is megújultak.

Idén május 16-tól lép életbe a balatoni előszezon utasforgalmához igazított menetrend, amely június 17-ig, a nyári menetrend bevezetéséig lesz érvényben. A szezonon kívüli időszakhoz képest jóval gyakoribb eljutást kínál a MÁV-START.

A part menti nagyobb települések: Siófok, Balatonfüred, Fonyód az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további vonatokkal is elértővé válnak.

Elő- és utószezonban a déli parton elindulnak kétóránként a Déli->Parti InterRégió járatok, amelyek jelentős minőségi javulást hoznak, ugyanis a korábbi hagyományos (halberstadti) kocsik helyett már FLIRT motorvonatok lesznek, így klimatizált eljutást biztosítanak a kisebb dél-balatoni megállóhelyekre is. Az óránkénti IC (Tópart, Balaton) közlekedés ezekkel a járatokkal egészül ki, egy-két vonatot leszámítva a Budapest-Déli és Balatonszentgyörgy között közlekednek.

Hétvégi és ünnepnapokon már előszezonban is közlekedik KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expressz néven. A Dunakanyarból érkező Jégmadár vonatok a tavalyi főszezonban szinte teltházzal közlekedtek, összesen 20 638-an vették igénybe a vasúttársaság legkorszerűbb, kényelmes, klímás járművét.

Budapestről az északi partra a Kék Hullám sebesvonatok váltják fel az előszezonig közlekedő kétóránkénti sebesvonatokat, kevesebb megállással és gyorsabb eljutási idővel Balatonfüredig.

Hétköznapokon szintén két óránként fog közlekedni a Vízipók InterRégió Budapest-Déli és Balatonfüred között. A hétvégéken a Katica InterRégió vonat is jár, Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll, így kiszolgálja a kisebb megállókat is.

Munkanapokon a Tópart InterCity vonatokról székesfehérvári átszállással biztosított az eljutás Balatonfüredig. A Balaton északi fővárosába a tavaly nyárra befejezett villamosításnak köszönhetően a dízelmozdonyok helyett csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatással, valamint FLIRT motorvonatokkal lehet utazni.

 A korábbi évektől eltérően, kísérleti jelleggel már az előszezonban elindítja a vasúttársaság a Bagoly vonatokat a déli parton. Budapest-Déliből péntek és szombat este 22:40-kor, Keszthelyről péntek és szombat éjjel 23:48-kor, Siófokról már szombat és vasárnap hajnalban 1:28-kor indul.

További részletek a mavcsoport.hu cikkében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek