1 évnél régebbi cikk

Alaposan megfiatalodik az Alba FKC
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Alba FKC
Alaposan megfiatalodik az Alba FKC

Minden idők egyik legfiatalabb csapata formálódik az Alba Fehérvár KC együttesénél. Rutinos játékosok búcsúztak a 2021/2022-es szezon végén, jelenleg úgy fest, pimaszul fiatal tehetségekkel erősítve készülhet a következő idényre az Alba.

Az Alba FKC 2021/2022-es szezont a 10. helyen zárta, Józsa Krisztián vezetőedző együttese 16 pontot gyűjtve tisztes távolból figyelte a kiesés elkerüléséért zajló versenyfutást. Ugyanakkor maradhatott némi hiányérzet az Alba játékosaiban, edzőiben, vezetőiben és szurkolóiban, hiszen a Vasas, a Szombathely és az Érd elleni idegenbeli vereség, vagy akár a Budaörs elleni hazai döntetlen alkalmával megszerezhető pontokat hagyott a riválisnál a csapat. Ezek mellett azonban biztos győzelmek, szép játékkal behúzott bajnokik is akadtak, így összességében a rendkívül kiegyensúlyozott bajnokság során összességében nem szerepelt rosszul a fiatal fehérvári csapat.

Az a fiatal csapat, mely jelen állás szerint a következő szezonban még fiatalabb lesz. A most befejeződött idény az aktív pályafutástól vett búcsút jelentette két meghatározó kézilabdázónak is. Szarka Adrienn 2018-ban igazolt Székesfehérvárra, négy szezon alatt 87 bajnokin 112 gólt lőtt az Alba mezében. A kiváló balszélső ugyan az aktív játékot befejezte, ám várhatóan marad az Albánál és a klub utánpótlásában vállal edzői feladatot.

Szintén befejezte az aktív játékot az egyesület emblematikus játékosa, Triscsuk Krisztina, aki még orosz állampolgárként 2005 novemberében igazolt első ízben Székesfehérvárra, az akkori Cornexi-Alcoa csapatához. A magyar állampolgárságot is szerző Triscsuk Krisztina a magyar női kézilabda-válogatottal 2012-ben Szerbiában Európa-bajnoki 3. helyezést ért el. Összesen 53-szor ölthette magára a magyar címeres mezt.

A 2012/2013-as bajnoki szezont követően távozott Székesfehérvárról, hogy aztán számos külföldi és magyar klubokban szereplést követően, 2020 nyarán ismét visszatérjen az Alba Fehérvár KC csapatához. Végül tíz szezon alatt 219 NBI-es mérkőzésen lépett pályára fehérvári színekben, melyek során 1167 gólt szerzett, ezzel a klub történetének legjobb élvonalbeli gólszerzője lett.

Szarka Adrienn és Triscsuk Krisztina visszavonulása mellett távozott az Albából Bardi Fruzsina és a válogatott keretben is számításba vett Töpfner Alexandra, így összességében kijelenthető: jelentős élvonalbeli rutin hagyta el az Albát. A fehérvári csapat természetesen megkezdte a távozók pótlását, első lépésként három fiatal tehetség került fel az utánpótlásból a felnőtt kerethez. Egyikük számára sem lesz ismeretlen az NBI-es öltöző, hiszen több-kevesebb mérkőzésen már szerepeltek a legmagasabb osztályban.

Sulyok Réka, Dubán Nikolett és Bojtos Beáta közül eddig Dubán Nikolettnek van a legnagyobb élvonalbeli tapasztalata. A fiatal beállós még 2019 szeptemberében, mindössze 16 esztendősen bemutatkozott az NBI-ben, azonban később egy súlyos sérülés miatt majd egy évet ki kellett hagynia. Az átlövő Sulyok Réka még s 2020/2021-es szezonban debütált a felnőtt csapatban, míg a balszélső Bojtos Beáta idén márciusban mutatkozott be a felnőttek között. Mindhárom fiatal a legutóbbi szezon legnagyobb részében az Alba FKC NBII-es, valamint ifjúsági csapatában szerepelt.

Szintén fiatal kézilabdázó a nyári szünet első igazolása, az Alba FKC megszerezte a győri nevelésű, mindössze 18. életévében járó Szemes Szonját, aki a Töpfner Alexandra és Domokos Dalma távozásával megüresedett jobbszélső pozíciójában kaphat szerepet. A fiatal szélső három mérkőzésen öt gólt lőve szerepet kapott a bajnoki címet nyerő ETO-ban, az elkövetkező három évben azonban már fehérvári játékosként, a 77-es mezt viselve szerezhet rutint az élvonalban.

A hírek szerint az Alba FKC további fiatalok szerződtetését is tervezi, ám szinte bizonyos, hogy melléjük a megfelelő egyensúly fenntartása miatt rutinos játékosok is érkeznek. Ezzel együtt az Alba FKC-nál akár az elmúlt évek egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapata is összeállhat a 2022/2023-as szezonra, remélhetően sok örömet szerezve a csapat szurkolóinak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek