1 évnél régebbi cikk

Emberkereskedelem miatt felelhet
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Emberkereskedelem miatt felelhet

2020 decemberében tett feljelentés alapján emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy férfival szemben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A sárosdi elkövető a gyanú szerint hét ember sérelmére követett el bűncselekményeket.

A megalapozott gyanú szerint a 44 éves gyanúsított 2018 júliusában egy kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit rávett arra, hogy hozzá költözzön és anyagi ellenszolgáltatás fejében nála dolgozzon. Az idős férfi – akinek az elkövető a nyugdíját is megszerezte – a későbbiekben kórházba került, majd meghalt - írja a police.hu.

Szintén 2018 nyarán egy rossz anyagi körülmények között élő nőt munkavégzés céljából lakóingatlanába szállított, és napi ellátást, lakhatást, továbbá munkabért ígért neki. A sértettet egy ablak nélküli melléképületben, később pedig az ingatlanon felállított, bedeszkázott ablakú, fűtetlen és áram nélküli lakókocsiban szállásolta el. A sértettnek állatfelügyeletet és ház körüli munkákat kellett végeznie, amiért fizetést nem kapott. A gyanúsított bántalmazta és félelemben tartotta a nőt, akinek egy év elteltével sikerült csak elszabadulnia.

Fentieken túl a gyanúsítottnak 2019 nyarán egy fiatal férfit, 2020 őszén pedig további három férfit sikerült különböző ígéretekkel rábírni arra, hogy ingatlanára költözve, anyagi ellenszolgáltatás fejében nála dolgozzanak. A sértetteknek ház körüli munkákat és állatfelügyeletet kellett végezniük, amiért fizetést nem kaptak. Közülük volt, akit tettleg bántalmazott is a gyanúsított. Ketten el tudtak menekülni, két sértettet pedig a fogvatartójuk elfogására szervezett rendőri akció keretében, 2021. június 30-án menekítettek ki a rendőrök. A sárosdi férfit őrizetbe vették a nyomozók és kezdeményezték a férfi letartóztatását.

A Fejér megyei nyomozók a több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett miatt folytatott ügy vizsgálatát a napokban befejezték, és a keletkezett iratokat a Fejér Megyei Főügyészségnek továbbították.

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos nyomozásokat a rendőrség kiemelten kezeli. A bűncselekmény elleni eredményes küzdelemben azonban mindannyiunknak szerepe van, ugyanis az elkövetők áldozataikat sokszor elszigetelten tartják, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak, nem kommunikálnak környezetükkel. Gyakran a hatóság segítségét sem merik kérni.  Ezért azt kéri a hatóság, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, illetve engedelmességre kényszerítenek, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségre!

Segélyhívás: 112

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek