1 évnél régebbi cikk

Kőtárként és kutatóintézetként nyit majd meg a volt Köztársaság Mozi 2023 nyarán
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Vargha Tamás
Kőtárként és kutatóintézetként nyit majd meg a volt Köztársaság Mozi 2023 nyarán

Vargha Tamás országgyűlési képviselő videóban számolt be a felújítás jelenlegi állásáról.

A volt Köztársaság Mozi 2023 nyarán kőtárként és kutatóintézetként nyit majd meg - hangzik el abban a videóban, amelyet Vargha Tamás országgyűlési képviselő tett közzé a Facebook-oldalán.

"Igazán szerencsések vagyunk mindannyian, mi fehérváriak, hogy sikerült elérnünk, hogy három és fél milliárd forintból megújulhasson ez az épület, amelynek a II. világháború előtti fehérvári modern építészet egyik legjelesebb alkotója, Hübner Tibor volt a tervezője. Az ő nevéhez olyan fontos fehérvári közintézmények tervezése kötődik, mint például a Barátság Háza, amely eredetileg hadtest parancsnokságnak épült 1937-ben, vagy a Zichy liget sarkán felépült Magyar Nemzeti Bank székesfehérvári fiók és bérház, amely ma a Magyar Külkereskedelmi Banknak ad otthont" - emeli ki Vargha Tamás.

A kőtárban jelenleg belsőépítészeti munkák zajlanak, a felújtás és az átalakítás pedig a terveknek megfelelően halad.   

A projekt célja egy olyan kulturális és információs pont kialakítása, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét, továbbá megfelelő munkakörülményeket biztosít a történészek, régészek, művészettörténészek, muzeológusok és időszaki kutatók részére.

Az épület alatt 350 négyzetméteres pinceszint létesül, ahol az értékes kőanyagok és a kutatóintézet iratanyagai kapnak helyet, valamint ruhatárat és mosdókat is kialakítanak. A földszinten lesz a hajdani nézőteret idéző, 400 négyzetméter alapterületű, változó belmagasságú, íves falú kiállítótér, amely a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak az alakját és az alapítás időszakát idézi meg. A kiállításon kívül itt lesz egy könyvtár, rendezvényeknek helyet adó tárgyaló, foglalkoztató tér, továbbá egy kutatóintézeti irodaegység.

Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten lesz egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztató, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek