1 évnél régebbi cikk

Melyek a legnépszerűbb stabilcoinok?
Fehérvár Médiacentrum fotója
hu.coincash.ceu
Melyek a legnépszerűbb stabilcoinok?

A kriptovaluták piaca jelenleg még meglehetősen viharos, így jól jön egy olyan eszköz, amely segítségével biztonságosan tárolhatjuk a pénzünket. Ha nem szeretnénk folyamatosan aggódni az árfolyamváltozások miatt, vagy a megszerzett profitunkat szeretnénk biztonságban tudni, akkor a stabilcoinok nagyon jó lehetőséget nyújtanak.

A stabilcoinok

A stabilcoinok nevüket onnan kapták, hogy az értékük egy másik kriptovalutához, egy FIAT valutához vagy eszközhöz van kötve. Azért hozták létre ezeket, hogy általuk kivédhető legyen az a nagyobb mértékű volatilitás, amely a kriptovaluták piacán jellemző. Azt, hogy milyen jelentősen tud változni egy-egy kriptovaluta ára, nagyon jól nyomon lehet követni a CoinCash kriptovaluta árfolyam oldalán.

A leginkább használt stabilcoinok nemcsak követik az amerikai dollár árfolyamát, de mögöttes fedezettel is biztosítják azt, hogy az adott stabilcoin és az amerikai dollár közötti fix arányt a jövőben is mindig meg tudják tartani. Emellett természetesen léteznek olyan stabilcoinok, amelyeknek az értéke egy másik kriptovalutához vagy nemesfémhez, például aranyhoz van kötve.

A legnagyobb stabilcoinok

A Tether-t (USDT) azért nevezik stabilcoinnak, mert eredetileg úgy tervezték, hogy mindig egész pontosan egy amerikai dollárt érjen. Ezt úgy kívánták megvalósítani, hogy minden egyes kibocsátott tether ellenében egy amerikai dollárt raknak félre fedezetként. Az Ethereum blokkláncon hozták létre, és az ERC-20-as tokenek közé tartozik.

Az USD Coin (USDC) a Coinbase által jött létre, amely amellett, hogy a legnagyobb kriptovaluta tőzsde, a bitcoin legnagyobb tőzsdetulajdonosa is. Csak úgy, mint az USDT-nek, az USDC-nek is az amerikai dollár biztosítja a fedezetét. Az USDT-vel szemben azonban ennél az eszköznél a szabályozó szerveknek teljes ellenőrzést tesznek lehetővé.

A Binance kriptovaluta tőzsde és a Paxos együttműködésével jött létre a Binance USD (BUSD). Ezen eszköz mögött is az amerikai dollár biztosítja a fedezetet, és jelenleg 17,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír. Binance-en kedvezményesen lehet fedezni a kereskedések díjait, illetve díjmentesen lehet váltani is.

Amelyik stabilcoinokra még érdemes figyelni

A Paxos Standard Token (PAX) az Ethereum hálózat technológiájára épülő ERC-20-as token, referenciaértéke egy dollár. A hatóságok meglehetősen megbízhatónak tekintik, valamint lehetőséget biztosított a PayPallal való együttműködéshez is. A DAI-t és a True USD-t (TUSD) érdemes még megemlíteni, mint olyan stabilcoinok, amelyek mögött a fedezet az amerikai dollár.

A napjainkban még kicsit vadnyugatnak számító kriptovaluták világában a stabilcoinok biztonságot tudnak nyújtani. Jelentős előnyük a FIAT valutákkal szemben, hogy nem kell elhagyjuk a kripto világát, hanem ugyanazon a tőzsdén tarthatjuk eszközeinket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek